این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
صدرالدین بن محمدرضا کلباسی اشتری
این نوشتار نیازمند جعبهٔ اطلاعات است. ممکن است بخواهید با افزودن یک جعبهٔ اطلاعات، به استانداردسازی نمایش موضوع کمک کنید. |
حاج آقا صدرالدین کلباسی(1334ق- 1411ق)، فرزند شیخ میرزا رضا عالم فاضل، از علمای معاصر اصفهان است.
زندگینامه
ولادت
وی در 19ربیع الثّانی 1334ق مطابق 4 اسفندماه سال 1294ش در اصفهان متولّد شد.
خاندان
حاج آقا صدرالدین فرزند شیخ میرزا رضا بن میرزا عبدالرحیم بن میرزا محمد رضا(شیخ الاسلام) بن حاج محمد ابراهیم کلباسی(حاجی کلباسی) و از احفاد مالک اشتر نخعی است.
تحصیلات
او ابتدا در مدرسه عَلیّه مشغول تحصیل شده و مدرک سیکل را از مدرسه مذکور دریافت نمود. در این اثناء نبوغ فکری او در ریاضیات و جبر و مثلثات مورد توجه اساتید وی قرار گرفته به طوری که اصرار داشته اند وی تحصیلات جدید را ادامه دهد. او شدیداً علاقه به تحصیلات حوزوی و ترویج دین داشت و از طرفی رضاخان متحدالشکل نمودن لباس را اجباری کرده بود و مشکلاتی را برای اهل علم ایجاد کرده بود.
وی در خاطرات خود می فرمود:
«گاهی در اثر تعقیب مأموران رضاخان جهت خلع لباس روحانیت از ما، چند روزی به امامزاده زینبیه پناه می بردیم و دوباره به شهر برمی گشتیم.»[۱]
وی ادبیات عرب و منطق را از محضر والد خود و حاج شیخ محمدتقی فشارکی شوهر خواهر خود فراگرفته و سپس به همراه پدر خود به شهر مقدس مشهد هجرت نموده و در آنجا قسمتی از اصول فقه و هیئت را نزد پدر خویش و حاج شیخ حبیب الله گلپایگانی خواند و پس از یک سال عازم شهر مقدس قم گردید و در آنجا معانی و بیان را از حضرات آیات صدوقی و بهاءالدینی مشهور به حاج آقا رضا قمی و حاج شیخ محمدعلی ادیب تهرانی آموخت و سپس شرح لمعه را نزد سید شهاب الدین مرعشی نجفی و قوانین را نزد میرزا حسین ترک خواند و مابقی سطوح را نزد محمد یزدی تویسرکانی داماد حاج شیخ عبدالکریم حائری( مشهور به محقق داماد) فراگرفت تا همه دروس را کامل کرد. آیت الله بهاءالدینی در خاطرات خود می فرمود:
«من یک رسائل شیخ را برای حدود هشتاد نفر درس می دادم و یک درس رسائل برای آقای مطهری و آقای منتظری و حاج آقا صدر کلباسی می گفتم. آنقدر که این سه نفر مرا خسته می کردند، آن درس دیگر مرا خسته نمی کرد از بس این سه نفر اشکال میکردند.»
پس از آن چند سال در درس خارج فقه و اصول حاج شیخ عباسعلی شاهرودی و حاج سید محمدتقی خوانساری و حاج حجت کوه کمره ای شرکت کرد و در زمره فقهاء عظام محسوب گردید. سپس به اصفهان آمد و در این شهر چند سالی به درس فقه و اصول حاج سید محمدمهدی درچه ای و حاج سید علی نجف آبادی و حاج آقا رحیم ارباب حاضر شد و بهره ها برد و در همین دوران جهت تحصیل علم طب قدیم، قانون ابن سینا و بعضی کتابهای دیگر را محضر استادانی چون حاج میرزا علی آقا شیرازی حاضر شد و علاوه بر مقام فقاهت، طبیب حاذقی نیز گردید.[۲]
حاج آقا صدر کلباسی باز هم برای تکمیل فضائل علمی خود رنج سفر را بر جان خریده و برای تکمیل فقه و اصول به بروجرد رفت و دو سه سالی از خرمن علمی حاج آقا حسین بروجردی بهره ای وافر برداشت و چون آن مجتهد عظیم الشأن به قم هجرت فرمود، وی نیز به قم آمد و درس خود را نزد آن مرجع عالیمقام ادامه داده و مجدداً از محضر حاج سید محمدتقی خوانساری و حجت کوه کمره ای بهره ها برده و به درجه رفیع اجتهاد و اجازه نقل روایت نائل آمد.اودر این مدت در درس اخلاق و فلسفه امام خمینی شرکت می نمود. همچنین وی در سالهایی که حاج سید علی بهبهانی از اهواز به اصفهان تشریف می آورد، در درس آن مرجع عالیمقام شرکت می نمود.
اساتید
او موفق به اخذ اجازه روایت از علمای بزرگی گردید که از جمله آنها عبارتند از آیات عظام:
- حاج آقا حسین بروجردی
- سید محمدتقی خوانساری
- سید محمد شاهرودی
- سید احمد خوانساری
- سید ابوالقاسم خوئی
- سید محمدرضا گلپایگانی
- حاج شیخ محمد اراکی
- آخوند ملا حسین فشارکی
- حیدرقلی خان کابلی
- حاج شیخ محمدرضا کلباسی(والد خویش)[۳]
وی در سالهای سکونت خود در قم با استاد شهید مطهری و شیخ حسینعلی منتظری هم درس و هم مباحثه بوده و پنج سال در یک حجره با همدیگر زندگی کردند.
حاج شیخ محمدباقر تدین نجف آبادی می گوید:
«دو سال حدوداً من و آقای حاج آقا صدرالدین کلباسی و آیت الله حاج شیخ علی پناه اشتهاردی درس آقای بروجردی را مباحثه می کردیم و هر روز یکی از ما تقریر می کردیم».
شاگردان
حاج آقا صدرالدین کلباسی در سالهای سکونت در قم شاگردانی را تعلیم داد. وی پس از حدود 20سال زحمات علمی و تحصیل در چند شهر، به امر آیت الله بروجردی به نمایندگی از طرف آن مرجع عالیقدر و جهت تدریس در حوزه علمیه اصفهان و ترویج دین مبین به اصفهان بازگشت و بارزترین فعالیت ایشان تربیت شاگردان زیادی در فقه و اصول و تفسیر قرآن و علوم دینی دیگر بوده است و در فقه و اصول صاحب نظر بود و ضمن درس، نظرات فقهی خود را بیان می کرد.
بعضی از شاگردان و مجازین از حاج آقا صدرالدین کلباسی عبارتند از:
- حاج شیخ حسین رحیمی
- حاج سید محمد میرلوحی
- حاج سید مهدی میرلوحی
- حاج سید احمد میرلوحی
- حاج سید محمد میردامادی( در درس فقه و اصول)
- حاج شیخ صفر علی رحیمی( در فقه و اصول و تفسیر)
- حاج آقا رضا یزدی(در ادبیات عرب)
- حاج شیخ احمد کلباسی
- حاج شیخ حسین قائمی امام جمعه باغ بهادران( در دروس مختلف)[۴]
آثار و فعالیتها
آثار
وی در زمان اقامت در قم کتاب الصلاه را در فقه که تقریرات ابحاث صلاه آیت الله بروجردی می باشد، تألیف نمود.
فعالیتها
حاج آقا صدرالدین در مسجد رکن الملک و مسجد خیاطها واقع در بازار اصفهان امامت جماعت را به عهده داشت و تعمیراتی نیز با کمک مؤمنین در دو مسجد مذکور انجام داد و شبهای جمعه بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد رکن الملک ابتدا تفسیر قرآن می گفت و سپس دعای مشلول می خواند و پس از فوت برادرش، حاج شیخ اسماعیل کلباسی سحرگاه شبهای جمعه دعای کمیل را در مسجد مذکور ادامه داد و حالات عرفانی خوشی داشت. وی در استجابت دعا همچون پدر و جد خویش (علامه حاجی کلباسی) نزد خواص شهرتی داشت.[۵]
وفات
سرانجام در 23 رمضان المبارک 1411ق مطابق با 20 فروردین1370ش در سن 76 سالگی وفات یافته و در اتاق صحن اول بالای سر دو برادرش در مسجد رکن الملک واقع در تخت فولاد اصفهان مدفون شد.[۶]
پانویس
- ↑ کلباسی، شرح حال علمای بیت کلباسی، مخطوط.
- ↑ معلم حبیب آبادی، شرح حال حاجی کرباسی و اولاد او، صص79-76؛ کلباسی حائری، خاندان کلباسی، ص222.
- ↑ کلباسی، شرح حال علمای بیت کلباسی، مخطوط؛ معلم حبیب آبادی، شرح حال حاج کرباسی و اولاد او، صص80-79.
- ↑ مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج3، صص555-553.
- ↑ قاسمی، وفیات علمای معاصر اصفهان، خطی؛ مهدوی، تخت فولاد یادگار تاریخ، خطی.
- ↑ مهدوی، اعلام اصفهان، ج3، ص514.
منابع
- مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
- مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج3، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1392.