این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

اسماعیل بن محمدرضا کلباسی اشتری

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Esmaeil Kalbasi.jpg
اطلاعات فردی و علمی
نام کاملاسماعیل کلباسی اشتری
زادروز۱۳۲۲قمری
تاریخ وفات۱۳۹۷قمری
مدفنتخت فولاد، تکیه مسجد رکن‌الملک
اساتیدملامحمد حسین فشارکی، شیخ علی یزدی، آقا شیخ محمدرضا نجفی، و...
شاگردانحاج آقا مهدی مظاهری ، جاج شیخ اسدالله جوادی، حاج سید فضل الله نجویدی، و...
اجازه روایت ازحاج شیخ محمد حسین آل كاشف الغطاء، حاج سید محمود شاهرودی، حاج شیخ محمدرضا کلباسی، و...
آثارترجمه و شرح نفس المهموم شیخ عبّاس قمی در مصائب سیدالشهداء، حواشی بر انیس الّلیل فی شرح دعاء کمیل پدر بزرگوارشان، شرح کتاب مدارس حاجی سبزواری، و..
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیسخنرانی بر ضد مظالم رضا شاه
اجتماعیمدرس، ائمه جماعت، مبلغ، نویسنده، و...


حاج شیخ اسماعیل کلباسی( 1322ق-1397ق) فرزند میرزا محمدرضا، عالم فاضل و واعظ کامل در اصفهان بود.

زندگی‌نامه

ولادت

وی در روز چهارشنبه10 ذی الحجه 1322ق/۱۲۸۳ش در بیت علم و اجتهاد در اصفهان متولّد شد.

خاندان

وی فرزند حاج میرزا محمّدرضا بن حاج عبدالرّحیم بن حاج محمّدرضا (شيخ الاسلام) بن حاج محمّدابراهیم کلباسی از احفاد مالک اشتر نخعی است.

سفرها

حاج شیخ اسماعیل کلباسی در مدت عمر خود، یازده بار به سفر حج و چند مرتبه به عتبات عاليات مشرف گردید.

تحصیلات

او پس از سپری کردن دوران کودکی، ابتدا در مدرسه علیّه شهر اصفهان مشغول تحصیل گردید و پس از دریافت مدرک سیکل از مدرسه مذکور، تمام وقت و توان خود را به فراگیری علوم دینی مصروف ساخت. سپس به قصد ادامه تحصیلات و به توصیه والد گرامی خویش به مشهد مقدس هجرت کرد. سپس مجدداٌ به اصفهان عزیمت کرد و سالها در مجلس درس آیات عظام این شهر درس آموخت و بهره های معنوی فراوان از آنان گرفت. وی در سال ۱۳۵۱ق در تهران رحل اقامت افکند و حدود دو سال در درس خارج فقه و اصول علمای آن دیار شرکت نمود.

اساتید

وی نزد پدر بزرگوار خود و بسیاری از علمای اصفهان، تهران، مشهد و نجف اشرف تحصیل نمود که عبارتند از:

وی از برخی علما به اخذ اجازه روایت نیز نایل شد که عبارتند از آیات عظام حاج شیخ محمد حسین آل كاشف الغطاء، حاج سید محمود شاهرودی، حاج شیخ محمدرضا کلباسی، آخوند ملا محمدحسین فشارکی، آقا میرزای شیرازی و حاج سید محمد نجف آبادی.[۱]

شاگردان

وی با اندوخته ای سرشار از علم و معنویت به تدریس و تربیت شاگردان مشغول گردید. برخی از شاگردان او عبارتند از:

سیره عبادی

وی در سحرگاه روزهای جمعه در مسجد ركن الملک، به قرائت دعای کمیل و در سحرگاه ماه مبارک رمضان در مسجد چاره در دشت، به قرائت دعای ابوحمزه ثمالی اهتمام داشت و در ضمن آن حالات عجیب و جذبه های معنوی فراوان از وی دیده می شد. وی در ذکر مصائب اهل بیت و بویژه سیدالشهدا(ع) اخلاص فوق العاده ای داشت و بسیار منقلب می گردید. در این خصوص حکایات متعددی در احوالات وی از جانب مؤمنین و افراد ثقه نقل شده است.

جایگاه

جایگاه سیاسی

در دوران حکومت رضاخان پهلوی با دستور او مبنی بر متحد الشکل شدن لباسها و خلع لباس روحانيون جوان، حاج شیخ اسمعیل نیز خلع لباس گردید ولی همچنان با جدیت در درس استادان خویش حاضر می شد.وی مانند بسیاری دیگر از علما، سختیهای دوره رضاخان را به جان خرید و مجدداً لباس روحانیت را به تن کرد. او در محرم ۱۳۵۵ق جهت ارشاد مردم و تبلیغ دین به یزد سفر نمود و چون در آن شهر بر فراز منبر بر ضد مظالم رضاشاه سخنانی ایراد نموده بود، در شب تاسوعای حسینی در یزد دستگیر شد و وی را به تهران بردند و حدود چهارماه در زندان تهران حبس گردید و پس از آزادی به اصفهان بازگشت.

آثار و فعالیت ها

انیس‌اللیل در شرح دعای کمیل
شرح مختصری از مقالات و حالات علی بن مهزیار اهوازی

آثار

کتب زیر از تألیفات وی است:

  • ترجمه و شرح نفس المهموم شیخ عبّاس قمی در مصائب سیدالشهداء (ع)
  • حواشی بر انیس الّلیل فی شرح دعاء کمیل پدر بزرگوارشان
  • زیارتگاه اهواز : در شرح حال جناب علیّ بن مهزیار اهوازی، چاپ شده است.
  • شرح کتاب مدارس حاجی سبزواری، در اسرار احکام[۲]
  • کتاب «عشریه» در شرح حال حضرت فاطمه زهرا ( س)

فعالیت ها

وی به امور خیر و عام المنفعه اهتمام داشت و بویژه در تعمیر و مرمت مساجد، توجه و اعانت می نمود. او اوقات خود را صرف عبادت، مطالعه، تحقیق و تألیف، تبلیغ و ترویج دین و تربیت شاگردانی در فقه، اصول و حکمت می‌نموده است.[۳] او سال ها در اصفهان در کنار تدریس از مجلس وعظ و ارشاد مردم نیز غفلت نکرد و ضمن اقامه جماعت در مسجد خیاطها، مسجد رکن الملک و مسجد چاره در دشت، با بیانی جذاب و شیوا به وعظ و خطابه و ارشاد مردم نیز مشغول بود. معلم حبیب آبادی درباره او می نویسد:

«آقای حاج شیخ اسماعیل «سلمه الله تعالى»، عالمی عامل و فقیهی فاضل و مانند پدر بزرگوار، در بیانات منبری و مراتب موعظه تبرزی تمام و تسلطی لاکلام دارد»[۴]

وفات

او در شب ۲۷ رمضان 1397ق/ ۲۰ شهریور ۱۳۵۶ش در سن ۷۳ سالگی در اصفهان وفات یافت، و در تخت فولاد، در اتاق صحن اول مقبره مسجد رکن الملک مدفون شد.[۵] [۶] وی در زمان حیات خود مزارش را آماده و مهیا نمود و از بعضی شنیده شد که در مزار خود دعای کمیل خوانده و گریه ها کرده است.[۷]

پانویس

  1. معلم حبیب آبادی، شرح حال حاجی کلباسی و اولاد او، مخطوط، صص ۷۰-۷۳؛ کلباسی، شرح حال علمای بیت کلباسی، مخطوط؛ کلباسی حایری، خاندان کلباسی، ص ۲۲۰؛ مهدوی، تاریخ علمی و اجتماعی اصفهان در دو قرن اخیر، ج ۲، ص ۲۸۹.
  2. کلباسی حایری، خاندان کلباسی، صص ۲۲۰-۲۲۱؛ معلم حبیب آبادی، شرح حال حاجی کلباسی و اولاد او، مخطوط، ص ٧٤؛ مهدوی، تاریخ علمی و اجتماعی اصفهان در دو قرن اخیر، ج ۲،ص ۲۸۹.
  3. معلم حبیب‌آبادی، احوال حاجی کرباسی و اولادش، صص71- 73؛ کلباسی حایری، خاندان کلباسی، ص220.
  4. معلم حبیب آبادی، شرح حال حاجی کلباسی و اولاد او، مخطوط، ص 70.
  5. مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص123.
  6. مهدوی، اعلام اصفهان، ج1 ، ص 561.
  7. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج3، صص 552-549.

منابع

  • مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان ، اصفهان، سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، 1386.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج3، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، ۱۳۸۹.