این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «عبدالغفار تویسرکانی»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش متن ویرایش پانویس و افزودن لینک، الگو و منبع)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند جعبه اطلاعات}}
[[پرونده:Tosarkani.jpg|بندانگشتی|میرزا عبدالغفار تویسرکانی]]
[[پرونده:Tosarkani.jpg|بندانگشتی|میرزا عبدالغفار تویسرکانی]]
عبدالغفار بن سیّد محمّدحسین تویسرکانی، عالم فاضل جلیل و مجتهد بارع، از علمای عالیقدر اواخر دوره قاجاریه در اصفهان است.  
'''عبدالغفار تویسرکانی'''(1237ق- 1319ق) فرزند سیّد محمّدحسین حسینی تویسرکانی، عالم فاضل جلیل، مجتهد بارع و جامع معقول و منقول از علمای عالیقدر اواخر دوره قاجاریه در اصفهان است.  


==زندگی‌نامه==


===ولادت===
او در  سال 1237ق در قصبه تویسرکان از توابع شهر همدان، در خانواده­ای روحانی از خاندان سادات شیخ الاسلامی دیده به جهان گشود.


===تحصیلات===
وی پس از فراگیری علوم مقدماتی رهسپار حوزه علمیه همدان شد و از محضر اساتید آن حوزه بهره مند گردید و چنانکه خود در یادداشتی مرقوم فرموده، یک روز باقی مانده از ذیقعده 1266ق از همدان عازم [[حوزه علمیه اصفهان]] گردیده است. پس از سه روز توقف در گلپایگان در منزل عمدة الاعیان، میرزا ابوالفضل وزیر و دیدار با عده­‌ای از علما و بزرگان آن شهر، در روز چهاردهم ماه ذی­حجـه به دارالسلطنـﺔ اصفهان- که در آن ایام یکی از مراکز بزرگ علمی عالم تشیع بوده - وارد شده و به استفاده از افاضات اکابر و مشایخ بزرگوار آن حوزه توفیق یافته است. وی خیلی زود مورد توجه و عنایات اساتید خود واقع شده و به درجات عالیه علمی و اخلاقی نائل گردیده­ است. عمده اوقات او در مطالعه و تدریس و تألیف می‌­گذشته است.


===اساتید===


#[[سید حسن مدرس مطلق|علامه آقا میر سید حسن]]، معروف به مدرس مطلق
#[[حسینعلی تویسرکانی اصفهانی|حاج ملاحسینعلی تویسرکانی]]
#[[سید محمد حسینی شهشهانی|میر سید محمد شهشهانی]]
#[[محمدحسن بن علی نوری|آقا میرزا حسن نوری]]  فرزند حکیم و فیلسوف نامدار مرحوم [[علی بن جمشید نوری مازندرانی|ملاعلی نوری]](معقول)
#[[محمدرضا حکیم صهبا قمشه‌ای|آقا محمد رضا قمشه‌­ای]](معقول)


  عمده اشتغال او در خدمت حاجی تویسرکانی بوده، از اخص خواص تلامذه وی به شمار می آید. وی از استاد خود حاجی تویسرکانی در محرم الحرام سال 1279 ق اجازه اجتهاد و روایت دریافت داشته است که در آن آمده:<blockquote>« فقد قرأ علیّ سنین عدیدة و ایام متمادیه السیّد السند و المولی المعتمد الحسیب الشریف النجیب الادیب الاریب صاحب الاخلاق الحسنـﺔ و ابوالمکارم الجمیلـﺔ العالم الربانی و الفاضل الصمدانی و الاخ الروحانی الاقا میرزا عبدالغفار التویسرکانی حفظـه الله عن جمیع الآفات و البلیـّه الخ».</blockquote> او هم درس [[سید محمدباقر خوانساری|صاحب روضات]] بوده و از مشوقین او در تألیف کتاب «روضات الجنّات» است.<ref>گزی، تذکرةالقبور، ص29.</ref> همچنین اجازه‌­ای مبسوط و مفصل از عالم بزرگوار صاحب روضات در اجتهاد و روایت به تاریخ ذی القعده 1279ق داشته که در پایان آن در تاریخ سلخ رجب 1280 یازده خط به آن اضافه شده است. مجاز را نسبت به ایشان ارادت خاصی بوده، چنانکه آن علم علاّمـه به وی عنایتی خاص داشته است.


<br />
===شاگردان===
==معرفی==
  از جمله شاگردان ایشان بزرگان نامبرده زیر هستند:
در تویسرکان متولّد شده و در سال 1266ق به اصفهان مهاجرت نمود. و نزد ملاّ حسینعلی تویسرکانی، آقا سیّد حسن مدرس و دیگران تحصیل کرده و از استاد اوّل و آقا میرزا محمّدباقر چهارسوقی (صاحب روضات) اجازه دریافت نموده است.


او هم درس صاحب روضات بوده و از مشوقین او در تألیف کتاب «روضات الجنّات» است. جمعی از خواصّ طلاّب و تُجّار و اخیار اصفهان مرید او بودند و خود او در مسجد حاج محمّدجعفر آباده ای اقامه جماعت می نمود. <br />
#[[محمدحسین بن محمدحسن همدانی|آقا میرزا محمد حسین همدانی]]
#[[محمدعلی تویسرکانی|آقا میرزا محمد علی تویسرکانی]]<ref>مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج۱، صص411-410.</ref>


==آثار==
==آثار و فعالیت‌ها==
 
===آثار===
کتب زیر از تألیفات اوست:
کتب زیر از تألیفات اوست:


1. «بشاره المذنبین» در اعتقادات به فارسی، که نسخه آن به شماره 7325 در کتابخانه آیت اللّه مرعشی موجود است.<ref>فهرست مرعشی، ج19، ص126؛ تراجم الرجال، ج1، ص311.<br /></ref> 2. «حقیقت ایمان» در اعتقادات، به فارسی، که به شماره 7550 در کتابخانه آیت اللّه مرعشی در قم موجود است.<ref>فهرست مرعشی، ج19، صص 354 و 355.</ref> 3. «الجراب» کتابی کشکول مانند.
#«بشاره المذنبین» در اعتقادات به فارسی، که نسخه آن به شماره 7325 در کتابخانه [[سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی|آیت اللّه مرعشی]] موجود است.<ref>حسینی اشکوری، فهرست مرعشی، ج19، ص126؛ حسینی، تراجم الرجال، ج1، ص311.<br /></ref>
<br />
#«حقیقت ایمان» در اعتقادات، به فارسی، که به شماره 7550 در کتابخانه آیت اللّه مرعشی در قم موجود است.<ref>حسینی اشکوری، فهرست مرعشی، ج19، صص 355 - 3554.</ref>
#«الجراب» کتابی کشکول مانند.
#تقریرات درس فقه و اصول استاد حاجی تویسرکانی قدس سره
#تعلیقات و حواشی بر کتاب شریف اسفار
#حواشی بر شرایع الاسلام
#حواشی و تعلیقات بر مدارک الاحکام
#حواشی و تعلیقات بر ریاض المسائل
 
===فعالیت‌ها===
پس از درگذشت عالم کامل فقیه، [[محمدجعفر آباده ای فارسی اصفهانی|حاج محمد جعفر آباده‌­ای]] به سال 1280ق ( امام جماعت مسجد بزرگ واقع در محله نیم آورد، معروف به مسجد حاجی آباده­‌ای نزدیک بازار بزرگ اصفهان) برای امامت جماعت و افتاء و حل مسائل شرعیه به جای او برگزیده شد. همچنین جمعی از خواصّ طلاّب و تُجّار و اخیار اصفهان مرید او بودند.


==وفات==
==وفات==
سرانجام در 22 ربیع الثّانی 1319ق وفات یافته و در [[تخت فولاد]] در [[تکیه تویسرکانی]] مدفون شد.<ref>رجال اصفهان یا تذکره القبور، ص33؛ دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص779؛ سیری در تاریخ تخت فولاد، ص97؛ الاصفهان: رجال و مشاهیر، ص170؛ نقباء البشر، ج3، ص1147.</ref>
سرانجام در 22 ربیع الثّانی 1319ق وفات یافته و در [[تخت فولاد]] در [[تکیه تویسرکانی]] مدفون شد.<ref>گزی، رجال اصفهان یا تذکره القبور، ص33؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص779؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص97؛ جناب، الاصفهان: رجال و مشاهیر، ص170؛ آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر، ج3، ص1147.</ref>


مادّه تاریخ وفاتش این است:
مادّه تاریخ وفاتش این است:
 
{{شعر}}
او پای خود نهاد به جمع و چنین سرود: «افسوس افقه العلماء از جهان برفت»<ref>'''[[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوی، مصلح الدین]]،[[اعلام اصفهان (کتاب)]]،''' ج4، ص273</ref><br />
{{ب|او پای خود نهاد به جمع و چنین سرود:|«افسوس افقه العلماء از جهان برفت»<ref>مهدوی، اعلام اصفهان، ج4، ص273.</ref><br />}}
 
{{پایان شعر}}
==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references />
==منابع==


*[[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوی]]، سید مصلح الدین، [[اعلام اصفهان (کتاب)|اعلام اصفهان]]، اصفهان: سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
*مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، [[دانشنامه تخت فولاد اصفهان (کتاب)|دانشنامه تخت فولاد اصفهان]]، ج۱، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، ۱۳۸۹.


==منبع==
برگفته از کتاب: [[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوی]]، مصلح الدین[[اعلام اصفهان (کتاب)|،اعلام اصفهان (کتاب)]]، اصفهان: سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، 1386ش.
[[رده:کتاب اعلام اصفهان جلد چهارم]]
[[رده:کتاب اعلام اصفهان جلد چهارم]]
[[رده:تیرماه 1401]]
[[رده:تیرماه 1401]]
سطر ۴۰: سطر ۶۵:
[[رده:ائمه جماعت]]
[[رده:ائمه جماعت]]
[[رده:نویسندگان]]
[[رده:نویسندگان]]
[[رده:نیازمند درج الگو اطلاعات عالم]]
[[رده:خاندان علمی تویسرکانی]]
[[رده:خاندان علمی تویسرکانی]]

نسخهٔ ‏۱۷ اسفند ۱۴۰۱، ساعت ۱۹:۳۰

میرزا عبدالغفار تویسرکانی

عبدالغفار تویسرکانی(1237ق- 1319ق) فرزند سیّد محمّدحسین حسینی تویسرکانی، عالم فاضل جلیل، مجتهد بارع و جامع معقول و منقول از علمای عالیقدر اواخر دوره قاجاریه در اصفهان است.

زندگی‌نامه

ولادت

او در سال 1237ق در قصبه تویسرکان از توابع شهر همدان، در خانواده­ای روحانی از خاندان سادات شیخ الاسلامی دیده به جهان گشود.

تحصیلات

وی پس از فراگیری علوم مقدماتی رهسپار حوزه علمیه همدان شد و از محضر اساتید آن حوزه بهره مند گردید و چنانکه خود در یادداشتی مرقوم فرموده، یک روز باقی مانده از ذیقعده 1266ق از همدان عازم حوزه علمیه اصفهان گردیده است. پس از سه روز توقف در گلپایگان در منزل عمدة الاعیان، میرزا ابوالفضل وزیر و دیدار با عده­‌ای از علما و بزرگان آن شهر، در روز چهاردهم ماه ذی­حجـه به دارالسلطنـﺔ اصفهان- که در آن ایام یکی از مراکز بزرگ علمی عالم تشیع بوده - وارد شده و به استفاده از افاضات اکابر و مشایخ بزرگوار آن حوزه توفیق یافته است. وی خیلی زود مورد توجه و عنایات اساتید خود واقع شده و به درجات عالیه علمی و اخلاقی نائل گردیده­ است. عمده اوقات او در مطالعه و تدریس و تألیف می‌­گذشته است.

اساتید

  1. علامه آقا میر سید حسن، معروف به مدرس مطلق
  2. حاج ملاحسینعلی تویسرکانی
  3. میر سید محمد شهشهانی
  4. آقا میرزا حسن نوری فرزند حکیم و فیلسوف نامدار مرحوم ملاعلی نوری(معقول)
  5. آقا محمد رضا قمشه‌­ای(معقول)

  عمده اشتغال او در خدمت حاجی تویسرکانی بوده، از اخص خواص تلامذه وی به شمار می آید. وی از استاد خود حاجی تویسرکانی در محرم الحرام سال 1279 ق اجازه اجتهاد و روایت دریافت داشته است که در آن آمده:

« فقد قرأ علیّ سنین عدیدة و ایام متمادیه السیّد السند و المولی المعتمد الحسیب الشریف النجیب الادیب الاریب صاحب الاخلاق الحسنـﺔ و ابوالمکارم الجمیلـﺔ العالم الربانی و الفاضل الصمدانی و الاخ الروحانی الاقا میرزا عبدالغفار التویسرکانی حفظـه الله عن جمیع الآفات و البلیـّه الخ».

 او هم درس صاحب روضات بوده و از مشوقین او در تألیف کتاب «روضات الجنّات» است.[۱] همچنین اجازه‌­ای مبسوط و مفصل از عالم بزرگوار صاحب روضات در اجتهاد و روایت به تاریخ ذی القعده 1279ق داشته که در پایان آن در تاریخ سلخ رجب 1280 یازده خط به آن اضافه شده است. مجاز را نسبت به ایشان ارادت خاصی بوده، چنانکه آن علم علاّمـه به وی عنایتی خاص داشته است.

شاگردان

  از جمله شاگردان ایشان بزرگان نامبرده زیر هستند:

  1. آقا میرزا محمد حسین همدانی
  2. آقا میرزا محمد علی تویسرکانی[۲]

آثار و فعالیت‌ها

آثار

کتب زیر از تألیفات اوست:

  1. «بشاره المذنبین» در اعتقادات به فارسی، که نسخه آن به شماره 7325 در کتابخانه آیت اللّه مرعشی موجود است.[۳]
  2. «حقیقت ایمان» در اعتقادات، به فارسی، که به شماره 7550 در کتابخانه آیت اللّه مرعشی در قم موجود است.[۴]
  3. «الجراب» کتابی کشکول مانند.
  4. تقریرات درس فقه و اصول استاد حاجی تویسرکانی قدس سره
  5. تعلیقات و حواشی بر کتاب شریف اسفار
  6. حواشی بر شرایع الاسلام
  7. حواشی و تعلیقات بر مدارک الاحکام
  8. حواشی و تعلیقات بر ریاض المسائل

فعالیت‌ها

پس از درگذشت عالم کامل فقیه، حاج محمد جعفر آباده‌­ای به سال 1280ق ( امام جماعت مسجد بزرگ واقع در محله نیم آورد، معروف به مسجد حاجی آباده­‌ای نزدیک بازار بزرگ اصفهان) برای امامت جماعت و افتاء و حل مسائل شرعیه به جای او برگزیده شد. همچنین جمعی از خواصّ طلاّب و تُجّار و اخیار اصفهان مرید او بودند.

وفات

سرانجام در 22 ربیع الثّانی 1319ق وفات یافته و در تخت فولاد در تکیه تویسرکانی مدفون شد.[۵]

مادّه تاریخ وفاتش این است:

او پای خود نهاد به جمع و چنین سرود:«افسوس افقه العلماء از جهان برفت»[۶]

پانویس

  1. گزی، تذکرةالقبور، ص29.
  2. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج۱، صص411-410.
  3. حسینی اشکوری، فهرست مرعشی، ج19، ص126؛ حسینی، تراجم الرجال، ج1، ص311.
  4. حسینی اشکوری، فهرست مرعشی، ج19، صص 355 - 3554.
  5. گزی، رجال اصفهان یا تذکره القبور، ص33؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص779؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص97؛ جناب، الاصفهان: رجال و مشاهیر، ص170؛ آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر، ج3، ص1147.
  6. مهدوی، اعلام اصفهان، ج4، ص273.

منابع

  • مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج۱، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، ۱۳۸۹.