این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
تکیه کلباسی
تکیه کلباسی یکی از تکایای معروف و معتبر تخت فولاد مربوط به دوره ی قاجاری بوده است که به نام آقا میرزا ابوالمعالی فرزند حاج محمّد ابراهیم کلباسی بنا گردیده است. بانی ساختمان تکیه و بقعه، حاج میرزا احمد ملاباشی داماد آن مرحوم بوده است که در سال ۱۳۱۵ق پس از این که استاد و پدر همسرش دارفانی را وداع کرد، این تکیه را بنا نمود.
موقعیت جغرافیایی
تکیه ابوالمعالی از جنوب به تکیه ملاّ اسماعیل خواجویی با فاصله کوچه لسان الارض و از غرب با تکیه جهانگیر خان قشقایی محدود می باشد.محل این تکیه در سمت شمالی ابتدای کوچه ای که از مقابل کاروانسرای ملک به طرف لسان الارض می رود، قرار دارد.
در چهار جبهه صحن و ساختمان بقعه ای متناسب در وسط صحن و ارتباط تکیه از جبهه جنوب یا قبلی با کوچه لسان الارض بوده است که امروزه به غیر از بقعه وسطی بقیه بناهای اطراف تکیه از بین رفته اند ولی آثار آن بناها در دیوارهای اطراف باقی مانده است.
سبک معماری
این تکیه به سبک معمول دوره ی قاجاری به شکل هشت ضلعی ایجاد شده است.
بنای بقعه نیز با پلان هشت الماسی تراش منظم است که به وسیلة آجر بنا شده و گنبدی کوتاه و خفته تیزه دار آجری با تزئینات مختصر کاشی آن را پوشانده است و نمای جرزها به صورت هشت و گیر آجری باقی مانده که احتمالا قرار بوده نمایی متناسب مثل کاشی کاری روی آن اجرا گردد؛ ولی ناتمام مانده است. ورودی بقعه از ضلع کوچک جنوب شرقی بقعه است و چهار ضلع بزرگ و سه ضلع کوچک دیگر بقعه قبلاً شبکه آجری بوده که امروزه با شبکه فلزی مشابه آجری و به رنگ آجری آن را بسته اند.
از لحاظ معماری مانند سایر بقعه های تخت فولاد می باشد، با این تفاوت که در ساخت پنجره های شبکه ای آجری آن نهایت زیبایی و ظرافت به کار گرفته شده است.
این تکیه شامل یک صحن بزرگ با ابعاد تقریبی۳۶×۴۸ متر به شکل هشت الماس تراش بوده و اطاق های زیادی دارد.[۱]
مشاهیر مدفون
بعضی از مدفونین در این تکیه به شرح زیر است:
- میرزا ابوالمعالی کلباسی(م:۱۳۱۵ق)
- حاج میرزا ابوالهدی کلباسی(م:۱۳۵۶ق)
- حاج شیخ محمّدباقر کلباسی
- حاج میرزا جمال الدین کلباسی(م:۱۳۵۰ق)
- حاج شیخ محمد حسین اشنی(م:۱۳۷۵ق)
- حاج شیخ موسی کلباسی(م:۱۳۶۰ق)
- حاج میرزا محمود مقتدایی خوراسگانی (م:۱۳۴۸ق)
- حاج شیخ نورالدین اشنی(م:۱۳۹۸ق)
- میرزا عبدالرحیم کلباسی(م:۱۳۳۵ق)
- سیّد حسن کاشانی (م:۱۳۲۰ق)
- حاج محمّد ابراهیم کلباسی
- حاج میرزا احمد ملاباشی
پانویس
- ↑ عقیلی، تخت فولاد اصفهان، صص۱۷۱-۱۷۸.
منابع
- پایگاه اطلاع رسانی تخت فولاد اصفهان
- عقیلی، احمد، تخت فولاد اصفهان، زیرنظر اصغر منتظر القائم؛ با همکاری مجموعه تاریخی فرهنگی و مذهبی تخت فولاد (دانشنامه تخت فولاد اصفهان)، چاپ دوم، اصفهان، کانون پژوهش، 1385.