این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

سید حبیب الله بن هدایت الله روضاتی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سید حبیب الله روضاتی

میرزا حبیب اللَّه (1308ق -1379ق ) فرزند میرزا هدایت اللَّه بن آقا میرزا محمّد باقر موسوی چهارسوقی (صاحب روضات الجنّات).عالم فاضل و واعظ کامل بود. وی امام جماعت مسجد خیابان خوش [خیابان طالقانی فعلی] و مسجد ستّاری اصفهان بود .

زندگی نامه

ولادت

میرزا حبیب الله در روز یکشنبه 15 جمادی الثانی سال 1308ق در محله چهارسوی اصفهان دیده به جهان گشود.

اساتید

میرزا حبیب الله از چندین نفر از علمای بزرگ اجازه اجتهاد و روایت گرفت که عبارتند از:

  • سید حسین حسینی اصفهانی
  • حاج شیخ محمدحسین کاشف الغطاء
  • حاج شیخ علی اکبر نهاوندی
  • حاج سیدمحمد حجت کوه کمری
  • حاج سید محمدمهدی کاظمینی خوانساری
  • سید محسن حکیم [۲]

فرزندان

حاج میرزا حبیب الله از دو همسر خود، ده فرزند- چهار پسر و شش دختر- بجای گذارد که برخی از آنها در زمان حیات پدر از دنیا رفته اند.

۱- سید ابوالحسن متولد 27 شوال 1340 متوفی اول محرم 1372ق. وی دارای تحصیلات متوسطه عمومی بوده و در اثر بیماری قلبی در سن سی و دو سالگی وفات نمود و در تکیه گلزار تخت فولاد مدفون گردید.

۲- حاج میر سید عبدالحسین روضاتی

۳- حاج میرزا عبدالعلی روضاتی متولد 1347ق، وی نیز علاوه بر تحصیلات جدید، دروس حوزوی را نیز خواند و در دروس اساتیدی مانند فاضل کوهستانی شرکت نمود و از بزرگانی مانند آقا میرزا مهدی امام جمعه نیز مجاز بود. حاج میرزا عبدالعلی، حافظه ای بسیار خوب و قوی داشت و سالیان متمادی به انجام عقود و ایقاعات و بیان احکام اشتغال داشت و صیغه های ازدواج را بسیار غرا و دقیق اجرا می نمود. وی در سال 1387 ش از دنیا رفت و در قطعه پنج باغ رضوان اصفهان آرمید.

۴-همسر شیخ اسماعیل منیرزاده قمی

۵- همسر حاج سید جلال ا لدین طاهری

۶- همسر حاج سید محمد علی میر محمدصادقی

۷ -همسر حاج میرزا محمد مروی اصفهانی

۸-همسر آقای عبدالجواد انصاری

9 -همسر آقای حسینی

10 -پسری که در ایام کودکی درگذشت.

گفتنی است که پنج فرزند اول و نیز فرزندان هفتم و هشتم از همسر اول میرزا حبیب الله یعنی دختر حاج میرزا محمدجعفرچهارسویی(بن میر سید محمدمهدی بن صاحب روضات متوفی 1330 ق و مدفون در قصر شیرین) و فرزندان ششم، نهم و دهم از همسر دوم ایشان بوده اند.[۳]

آثار و فعالیت ها

آثار

ایشان رسائلی نیز در فقه و حدیث و تفسیر به نگارش در آورده که عبارتند از:

1- « رساله فی الحبوة»

2- « رسالة فی منّجزات المریض »

3- « رسالة القرعه»

4- «رسالة فی الولایات»

5- «شرح بر عروة الوثقی»

6- «شرح شرایع» که ناتمام است

7- جزوه های زیادی از منبرهای ایشان که مشتمل بر تفسیر و حدیث و تاریخ و غیره است.[۴]

فعالیت ها

حاج میرزا حبیب الله روضاتی از جمله مدرسان و اساتید مبرز فقه و اصول حوزه اصفهان به شمار می رفت. متونی مانند شرح لمعه را در حوزه و شرایع را در منزل برای طلاب و فضلا تدریس می نمود.

میرزا حبیب الله چهارسویی از مروجان راستین دین بود و شبانه روز خود را به تبلیغ دین و ترویج آیین و احکام شرع اختصاص داد. در برخی مساجد اصفهان مانند مسجد خیابان خوش( خیابان خشک یا خیابان طالقانی) و مسجد ستاری در خیابان فردوسی و نیز برخی مساجد حومه اصفهان مانند دستگرد خیار، رهنان و کوهستان ماربین، به اقامه جماعت و بیان احکام و منبرهای مفید و مواعظ و خطابه های سودمند اشتغال داشت. وی از ائمه جماعت مورد وثوق و احترام مردم بود و به سبب سخنرانی های گیرا و مفیدش محبوبیت اجتماعی داشت. هر صبح پس از نماز، منبر می رفت و یک بار برای مردم، زیارت جامعه کبیره را بیش از یک سال شرح و تفسیر نمود که بعضی از مریدانش آن ها را می نوشتند. در منبرها و سخنرانی هایش همیشه مطالب را در حدود فکر و استعداد مخاطبان و شنوندگانش تنزل می داد. مردم به مواعظ منبری او که پس از ادای نماز انجام می گرفت، اهمیت بسیار می دادند و تحت تأثیر احوال معنوی او قرار می گرفتند. بارها می فرمود که اگر حیاتی از خدا می خواهم، برای ترویج دین خدا می خواهم. حاج میرزا حبیب الله از جمله مؤسسان حسینیه اصفهانی ها در مشهد مقدس نیز بود و در این راه زحمات و فعالیت های بسیاری انجام داد.

از جمله اقدامات مهم آقا میرزا حبیب الله روضاتی، توجه دادن مردم به دعا و تضرع و ابتهال و توبه به درگاه پروردگار در شبهای جمعه با دعای کمیل بود که جمع کثیری از زن و مرد از دور و نزدیک، در تکیه کازرونی واقع در تخت فولاد، پای منبر او اجتماع و ازدحام می کردند. وی تا به صبح به مراسم احیا و دعا مشغول بود و انقلابی معنوی در درون مردم پدید می آورد. مکتب دعای کمیل را در اصفهان، نخست آخوند ملا محمدباقر فشارکی در تخت فولاد بنیاد نهاد و پس از او با حاج شیخ مرتضی ریزی، حاج میرزا محمدرضا کلباسی و آقا میرزا حبیب الله روضاتی تداوم یافت.[۵][۶]

وفات

وی سرانجام در [روز 16 ربیع الاوّل] سال 1379ق وفات یافته و در بقعه تکیه گلزار در تخت فولاد مدفون گردید.[۷] استاد فضل اللّه اعتمادی متخلص به «برنا» در وفاتش گوید:

سال فوتش رقم بزد «برنا»:شد حبیب خدا ز دنیا رفت

پانویس

  1. موسوی خوانساری، مناهج المعارف: مقدمه؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج1، ص349؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص183.
  2. روضاتی، مناهج المعارف ، ص۲۸۶؛ پاورقی های مکارم، ج۶، ص۱۹۷۹ .
  3. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج 2، ص ۳۸۵.
  4. مصاحبه با حاج میرسید عبدالحسین روضاتی ، مجموعه آثار حاج میرزا حبیب الله روضاتی ، مخطوط.
  5. مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد،ص۱۸۲ ؛ روضاتی، مقدمه مناهج المعارف ، ص ۲۸۷ ، مصاحبه با حاج سید عبدالحسین روضاتی.
  6. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج 2، صص ۳۸۲-۳۸۴.
  7. مهدوی،اعلام اصفهان،ج2،ص431.

منابع

  • مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج2، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.