این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «محمد فقیه دهاقانی»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش‌شده توسط ۷ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''ملّا محمد فقيه دهاقـانى''' عالم فاضل و اديب شاعر فرزنـد محمـدخليل در سـال1262 شمسى در دهاقان به دنيا آمد.<ref>عناقه، عبدالرحيم، محمدى، اصغر، سيماى دهاقان، ص286</ref>
{{نیازمند جعبه اطلاعات}}[[پرونده:Dehaqani.jpg|بندانگشتی|محمد فقیه دهاقانی]]
'''ملّا محمد فقيه دهاقـانى''' (1262ش-1348ش) فرزنـد محمـدخليل، عالم فاضل و اديب شاعر معاصر است.


==زندگی نامه==
==زندگی نامه==
وى هنگام تولّد مادر خود را از دست داد و در دامان جده ى مادر خـويش رشـد نمود. تحصيلات مقدماتى را در دهاقان فرا گرفت و سپس عازم اصفهان گرديـد و از محضر اساتيد بزرگى چون حضرات آيات سيد محمـدباقر درچـه اى اصـفهانى، [[محمدحسین فشارکی اصفهانی|ملّـامحمدحسين فشاركى]]، آقا نجفى اصفهانى، مير محمدصادق مدرس خاتون آبادى، شيخ محمد حكيم خراسانى، [[سید علی نجف آبادی|مير سيد على نجف آبـادى]] و شـيخ [[محمّد رضا نجفی مسجد شاهی|محمدرضـا مسجدشـاهى]] بهره مند گرديد و براى تكميل تحصيلات به نجف اشرف مشـرّف شـد و در حـوزه ى درس شيخ زين العابدين مازندرانى حاضر شـد و موفّـق بـه اخـذ درجـه ى اجتهـادگردید.<ref>[[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوى]]، تاريخ علمى و اجتماعى اصفهان در دو قرن اخير، ج3 ،ص370</ref>


سپس به اصفهان بازگشت و در مسجد امـام و مدرسـه شـيخ محمـدعلى اصفهانى حوزه تدريس داير نمود و پس از چندى حوزه درس خـود را بـه مدرسـه ميرزا حسـين در محلـه ى بيـدآباد انتقـال داد. و از علمـايى چـون فشـاركى، [[سید ابوالحسن اصفهانی|سـيدابوالحسن اصفهانى]] و عبدالكريم حائرى اجازه ى اجتهاد دريافت نموده بود.
===ولادت===
او  در سـال1262 شمسى در دهاقان به دنيا آمد.<ref>عناقه،  محمدى،  سيماى دهاقان، ص286.</ref>وى هنگام تولّد مادر خود را از دست داد و در دامان جده ى مادر خـويش رشـد نمود.  


وى علاوه بر دروس حوزوى از طبع شعرى روان بهره مند بوده ولى متأسـفانه درهيچ تذكره اى نام او درج نشده است.  
==== فرزندان ====
فرزند پسر وی دکتر ناصر دهاقانی در سال 1313ش به دنیا آمد. وی از فرهنگیان و نویسندگان و روزنامه نگاران مبرز بود. وی دکترای خود را در ادبیات دریافت نمود و خدمات مطبوعاتی او از سال 1330ش آغاز شده و مدیر روزنامه اسلام در شرق و سر دبیر روزنامه حیات ملا محمد دهاقانی اصفهان بوده است. همچنین مسؤولیت انتشارات مجله شطرنج را داشته است. از تألیفات او عبارتند از: »گوشه و کنار تاریخ«؛ »منطق و اخلاق«؛ »خاطرات یک دانش آموز«؛ »قیام امام حسین و یارانش« و ماهنامه پیام جوان، که همه به چاپ رسیده است. ناصر دهاقانی در دهم مرداد1374ش در اثر سانحه تصادف فوت و در باغ رضوان اصفهان به خاک سپرده شد .<ref>دهاقانی، دست نوشته ها.</ref>


جناب دكتر حسين آقاحسـينى در مقالـه اى درماهنامه ى خبرى و فرهنگى دانشگاه در معرفى مشـاهير اصـفهان شـرح مختصـرى پيرامون ايشان نگاشته است از جمله اينكه:<blockquote>«وى شاعرى توانا و اديبى دانشمند بود و ديوانى دارد كه شامل چند هـزار بيـت است ولى چون در مجامع شعرا و ادبا خودنمايى ننموده در گمنامى به سر برده اسـت لذا نويسندگان از فن شاعرى وى اطّلاعى نداشته و در تذكره ها نامى از او برده نشده است.»<ref>آقاحسينى، حسين، معرّفى مشاهير اصفهان، ماهنامه خبرى و فرهنگى دانشگاه، بدون شماره، ص19</ref></blockquote>وى مقارن ظهر روز پنجشنبه دوم جمادى الاول 1389هـ .ق. مطابق با 26 تيرماه1348هـ .ش. در اصفهان وفات يافت و در [[تكيه ى مقدس]] در [[تخت فولاد|تخـت فـولاد]] اصـفهان مدفون گرديد.
===تحصیلات===
وی تحصيلات مقدماتى را در دهاقان فرا گرفت و سپس عازم اصفهان گرديـد.
 
===اساتید===
وی پس از اصفهان براى تكميل تحصيلات به نجف اشرف مشـرّف شـد و در حـوزه ى درس حاضر شـد و موفّـق بـه اخـذ درجـه ى اجتهـادگردید.<ref>[[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوى]]، تاريخ علمى و اجتماعى اصفهان در دو قرن اخير، ج3 ،ص370</ref> از محضر اساتيد بزرگى بهره برد و از برخی از اساتید خود اجازه دریافت کرد، اساتیدی  چون حضرات آيات<span> </span>:
 
*[[سید محمدباقر درچه‌ای|سيد محمـدباقر درچـه اى اصـفهانى]]
 
*[[محمدحسین فشارکی اصفهانی|ملّـامحمدحسين فشاركى]] (اجازه اجتهاد)
 
*[[محمدتقی آقانجفی اصفهانی|آقا نجفى اصفهانى]]
 
*[[محمدصادق بن محمدرضا مدرس خاتون آبادی|مير محمدصادق مدرس خاتون آبادى]]
 
*[[محمد بن زین الدین حکیم خراسانی گنابادی|شيخ محمد حكيم خراسانى]]
 
*[[سید علی نجف آبادی|مير سيد على نجف آبـادى]]
 
*شـيخ [[محمدرضا نجفی مسجدشاهی|محمدرضـا مسجدشـاهى]]
 
*[[سید ابوالحسن اصفهانی|سـيدابوالحسن اصفهانى]] (اجازه اجتهاد)
 
*[[عبدالکریم حائری یزدی|عبدالكريم حائرى]](اجازه اجتهاد)
 
*شيخ زين العابدين مازندرانى  (اجازه اجتهاد در نجف اشرف)
 
==آثار و فعالیت ها==
===آثار===
شیخ محمد دهاقانی در طول حیات علاوه بر اهتمام به امر تدریس در زمینه تحقیق امور دینی و نگارش نیز فعالیت نموده و آثار چندی را از خود به یادگار نهاد که از آن جمله نگارش کتاب »فقه الشیعه« است که اثری ارزشمند در زمان خود بوده است.
 
از دیگر آثارش تقریرات اساتید خود درچه ای، حائری یزدی و آقا ضیاءالدین عراقی است. همچنین وی شاعری توانا و ادیبی دانشمند بوده و دیوان شعری شامل چند هزار بیت از وی به یادگار مانده است.<ref>عناقه، محمدی، سیمای دهاقان، ص۲۸۶.</ref>
 
===فعالیت ها===
وی پس از بازگشت به اصفهان، در [[مسجد امـام]] و [[مدرسـه شـيخ محمـدعلى اصفهانى]] حوزه تدريس داير نمود و پس از چندى حوزه درس خـود را بـه مدرسـه ميرزا حسـين در محلـه ى بيـدآباد انتقـال داد.
 
وى علاوه بر دروس حوزوى از طبع شعرى روان بهره مند بوده ولى متأسـفانه درهيچ تذكره اى نام او درج نشده است.
 
جناب دكتر حسين آقاحسـينى در مقالـه اى درماهنامه ى خبرى و فرهنگى دانشگاه در معرفى مشـاهير اصـفهان شـرح مختصـرى پيرامون ايشان نگاشته است از جمله اينكه:<blockquote>«وى شاعرى توانا و اديبى دانشمند بود و ديوانى دارد كه شامل چند هـزار بيـت است ولى چون در مجامع شعرا و ادبا خودنمايى ننموده در گمنامى به سر برده اسـت لذا نويسندگان از فن شاعرى وى اطّلاعى نداشته و در تذكره ها نامى از او برده نشده است.»<ref>آقاحسينى،معرّفى مشاهير اصفهان، ماهنامه خبرى و فرهنگى دانشگاه، بدون شماره، ص19.</ref><ref>مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج 2، ص ۳۰۰.</ref></blockquote>
 
==وفات==
وى مقارن ظهر روز پنجشنبه دوم جمادى الاول 1389هـ .ق. مطابق با 26 تيرماه1348هـ .ش. در اصفهان وفات يافت و در [[تکیه مقدس|تكيه ى مقدس]] در [[تخت فولاد|تخـت فـولاد]] اصـفهان مدفون گرديد.


از اشعار عارفانه اوست كه در آن از يك غزل حافظ شيرازى الهام گرفته است:
از اشعار عارفانه اوست كه در آن از يك غزل حافظ شيرازى الهام گرفته است:
سطر ۲۰: سطر ۶۲:
{{پانویس}}
{{پانویس}}


==منبع==
==منابع==
برگرفته از کتاب [[تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان]]: معرفي شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، عليرضا لطفي (حامد اصفهاني)، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحي شهرداري اصفهان، 1390.  
 
*لطفی، عليرضا(حامد اصفهاني)، تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان: معرفی شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، 1390.
*مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، [[دانشنامه تخت فولاد اصفهان (کتاب)|دانشنامه تخت فولاد اصفهان]]، ج2، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.
 
[[رده:کتاب تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان]]
[[رده:کتاب تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان]]
[[رده:شعرای روحانی حوزه علمیه اصفهان]]
[[رده:شعرای روحانی حوزه علمیه اصفهان]]
[[رده:مجتهدین]]
[[رده:مدرسین]]
[[رده:مدفونین در تخت فولاد]]
[[رده:علمای قرن 14]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲، ساعت ۲۳:۳۵

محمد فقیه دهاقانی

ملّا محمد فقيه دهاقـانى (1262ش-1348ش) فرزنـد محمـدخليل، عالم فاضل و اديب شاعر معاصر است.

زندگی نامه

ولادت

او در سـال1262 شمسى در دهاقان به دنيا آمد.[۱]وى هنگام تولّد مادر خود را از دست داد و در دامان جده ى مادر خـويش رشـد نمود.

فرزندان

فرزند پسر وی دکتر ناصر دهاقانی در سال 1313ش به دنیا آمد. وی از فرهنگیان و نویسندگان و روزنامه نگاران مبرز بود. وی دکترای خود را در ادبیات دریافت نمود و خدمات مطبوعاتی او از سال 1330ش آغاز شده و مدیر روزنامه اسلام در شرق و سر دبیر روزنامه حیات ملا محمد دهاقانی اصفهان بوده است. همچنین مسؤولیت انتشارات مجله شطرنج را داشته است. از تألیفات او عبارتند از: »گوشه و کنار تاریخ«؛ »منطق و اخلاق«؛ »خاطرات یک دانش آموز«؛ »قیام امام حسین و یارانش« و ماهنامه پیام جوان، که همه به چاپ رسیده است. ناصر دهاقانی در دهم مرداد1374ش در اثر سانحه تصادف فوت و در باغ رضوان اصفهان به خاک سپرده شد .[۲]

تحصیلات

وی تحصيلات مقدماتى را در دهاقان فرا گرفت و سپس عازم اصفهان گرديـد.

اساتید

وی پس از اصفهان براى تكميل تحصيلات به نجف اشرف مشـرّف شـد و در حـوزه ى درس حاضر شـد و موفّـق بـه اخـذ درجـه ى اجتهـادگردید.[۳] از محضر اساتيد بزرگى بهره برد و از برخی از اساتید خود اجازه دریافت کرد، اساتیدی چون حضرات آيات :

  • شيخ زين العابدين مازندرانى (اجازه اجتهاد در نجف اشرف)

آثار و فعالیت ها

آثار

شیخ محمد دهاقانی در طول حیات علاوه بر اهتمام به امر تدریس در زمینه تحقیق امور دینی و نگارش نیز فعالیت نموده و آثار چندی را از خود به یادگار نهاد که از آن جمله نگارش کتاب »فقه الشیعه« است که اثری ارزشمند در زمان خود بوده است.

از دیگر آثارش تقریرات اساتید خود درچه ای، حائری یزدی و آقا ضیاءالدین عراقی است. همچنین وی شاعری توانا و ادیبی دانشمند بوده و دیوان شعری شامل چند هزار بیت از وی به یادگار مانده است.[۴]

فعالیت ها

وی پس از بازگشت به اصفهان، در مسجد امـام و مدرسـه شـيخ محمـدعلى اصفهانى حوزه تدريس داير نمود و پس از چندى حوزه درس خـود را بـه مدرسـه ميرزا حسـين در محلـه ى بيـدآباد انتقـال داد.

وى علاوه بر دروس حوزوى از طبع شعرى روان بهره مند بوده ولى متأسـفانه درهيچ تذكره اى نام او درج نشده است.

جناب دكتر حسين آقاحسـينى در مقالـه اى درماهنامه ى خبرى و فرهنگى دانشگاه در معرفى مشـاهير اصـفهان شـرح مختصـرى پيرامون ايشان نگاشته است از جمله اينكه:

«وى شاعرى توانا و اديبى دانشمند بود و ديوانى دارد كه شامل چند هـزار بيـت است ولى چون در مجامع شعرا و ادبا خودنمايى ننموده در گمنامى به سر برده اسـت لذا نويسندگان از فن شاعرى وى اطّلاعى نداشته و در تذكره ها نامى از او برده نشده است.»[۵][۶]

وفات

وى مقارن ظهر روز پنجشنبه دوم جمادى الاول 1389هـ .ق. مطابق با 26 تيرماه1348هـ .ش. در اصفهان وفات يافت و در تكيه ى مقدس در تخـت فـولاد اصـفهان مدفون گرديد.

از اشعار عارفانه اوست كه در آن از يك غزل حافظ شيرازى الهام گرفته است:

تا اسـير تـو شـدم، رفـت جهـان از يـادم ترسـم آخـر غمـت از ريشـه كنـد بنيـادم
طالب روى تـوأم مـن، بـه خريـدارى تـويوســف مصــر، فكنـدى بـه خــراب آبــادم[۷] [۸]

پانویس

  1. عناقه، محمدى، سيماى دهاقان، ص286.
  2. دهاقانی، دست نوشته ها.
  3. مهدوى، تاريخ علمى و اجتماعى اصفهان در دو قرن اخير، ج3 ،ص370
  4. عناقه، محمدی، سیمای دهاقان، ص۲۸۶.
  5. آقاحسينى،معرّفى مشاهير اصفهان، ماهنامه خبرى و فرهنگى دانشگاه، بدون شماره، ص19.
  6. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج 2، ص ۳۰۰.
  7. عناقه، عبدالرحيم، محمدى، اصغر، سيماى دهاقان، ص287 .به نقل از مقاله جناب حسـين آقاحسـينى ارجاع شماره به صفحه پيشين
  8. لطفی،تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان،ص259

منابع

  • لطفی، عليرضا(حامد اصفهاني)، تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان: معرفی شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، 1390.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج2، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.