این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «سید روح الله بن محمود کشفی دارابی»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(حذف رده ابهام زدایی)
(ویرایش متن ویرایش پانویس و افزودن لینک، رده و منبع)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند جعبه اطلاعات}}
[[پرونده:Rohollahkashfi.jpg|بندانگشتی|سید روح الله کشفی]]
[[پرونده:Rohollahkashfi.jpg|بندانگشتی|سید روح الله کشفی]]
'''سیّد روح اللّه  کشفی دارابی'''(1317ق -1341ش)، فرزند سیّد محمود بن سیّد مصفی بن سیّد جعفر از شعرای معاصر اصفهان، متخلص به «'''کشفی'''» است.   
'''سیّد روح اللّه  کشفی دارابی'''(1317ق -1341ش)، دانشمند و ادیب صاحب ذوق و از شعرای معاصر اصفهان، متخلص به «'''کشفی'''» است.   




سطر ۱۲: سطر ۱۳:


==معرفی==
==معرفی==
وی در روز عاشورا (10 محرم) 1317ق در اصفهان متولد شد. نسب او به جناب «محمّد العابد» فرزند امام موسی کاظم (ع) می رسد. مادرش صبیّه عالم ربانی سید سینا کشفی است.


وی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه دیانت طی نمود.
===ولادت===
وی در روز عاشورا (10 محرم) 1317ق در اصفهان متولد شد.  


در سال 1304ش به استخدام وزارت معارف و اوقاف و امور مستظرفه درآمده و در اصطهبان فارس به تدریس پرداخت. مدتی در لار و اصطهبان به مشاغل اداری مشغول بود. پس از آن به خدمت اداره اوقاف اصفهان در آمده و به ریاست اداره اوقاف نجف آباد منصوب شد.
===خاندان===
او فرزند سیّد محمود بن سیّد مصفی بن سیّد جعفراست و نسبش به جناب «محمّد العابد» فرزند امام موسی کاظم (ع) می رسد.  


او شاعری توانا و خوش قریحه بود.این شعراز اوست:{{شعر}}
پدرش سید محمود از علمای شهرستان لار بوده که علاوه بر مقام روحانیت، طب قدیم را به خوبی می دانسته است. مادرش طوبی خانم دختر عالم ربانی [[سید سینا بن جعفر کشفی دارابی|سید سینا کشفی]] و نوه دختری [[محمدباقر ابوالفقراء گزی اصفهانی|ملا محمدباقر ابوالفقرا]] بوده است. طوبی خانم مدفون در [[تکیه میر فندرسکی|تکیه میر]] و شعر سنگ مزارش از [[سید محمدبن مصطفی حقایق کشفی|سید محمد کشفی]] متخلص به «حقایق» است.
{{ب|چه شود گر بنهی پای به ویرانه من|کنی از نور رُخَت جلوه به کاشانه من}}
 
{{ب|سنبل آشفته به نسرین که نمودی برگو|بازخواهی چه کنی با دل دیوانه من}}
===تحصیلات===
{{پایان شعر}}<br />
سید روح الله تحصیلات ابتدایی را در مدرسه دیانت زیر نظر [[عباس نحوی|میرزا عباس نحوی]] طی نموده و سپس در [[حوزه علمیه اصفهان]] تحصیل کرد و آنگاه قسمتی از دروس خارج را طی کرد. وی در این دوران از هم دوره ای های [[جلال‌الدین همایی|جلال الدین همایی]] بوده است.
 
===اساتید===
اساتید وی عبارتند از:
 
#[[علی مدرس یزدی|شیخ علی مدرس یزدی]]
#میرزا احمد مدرس اصفهانی
#[[عبدالجواد آدینه ای|ملا عبدالجواد آدینه ای]]
#سید عبدالباقی
#[[عبدالکریم گزی|آخوند ملا عبدالکریم گزی]](درس خارج)<ref>کشفی، تحفه کشفی، صص8-3.</ref>
 
==جایگاه==


==اساتید==
===جایگاه علمی===
وی در [[حوزه علمیه اصفهان]] نزد [[علی مدرس یزدی|شیخ علی مدرس یزدی]]، میرزا احمد اصفهانی، [[عبدالجواد آدینه ای|ملا عبدالجواد آدینه ای]] تحصیل کرد و آنگاه قسمتی از دروس خارج را نزد [[عبدالکریم گزی|آخوند ملا عبدالکریم گزی]] طی نمود.  
سید جعفر حجت کشفی در موردش می نویسد: <blockquote>«منزل او محصول ذوق و هنر او در همه زمینه ها از مهندسی و نجاری و منبت و خوشنویسی بود. به جز ساعات استراحت، مابقی را مطالعه می کرد و می نوشت و محضرش مجمع علما و ادبا و اهل فضل بود [...] نزدیک به 35 اثر را با خط خودش تحریر کرده بود. خط تحریری او بسیار زیبا و چشم نواز بود. با نوک فلزی ریز و جوهر پارکر در سطرهای طولانی و به هم فشرده، دفترهای پربرگ زیادی را نوشته و گنجینه ای از معلومات متنوع و خواندنی را با ابتکار و ذوق سرشار در آنها گرد آورده بود. در تصحیح متون ید طولایی و به قرآن تسلط کامل داشت. بیش از چهل قرآن را در چاپ های متعدد تصحیح کرده بود [...] شنیده بودم که آن مرحوم در ماه های مبارک رمضان، گاهی روزانه یک ختم قرآن تلاوت می کرده، تا اینکه در داخل جلد قرآن او به خط وی دیدم نوشته بود: از عنایات ربانی در حق این بنده مسکین این است که بارها توفیق یافته ام در یک روز قرآن را ختم کنم و طی فهرستی تعداد ختم ها، روزها و ساعات آنرا یادداشت کرده بود. وی تمام دوره الغدیر را به دقت خوانده و اغلاط آن را تصحیح کرده بود. آن قدر این کار مهم بود که مرحوم علامه امینی، مؤلف الغدیر، وقتی به اصفهان آمد به دیدار او رفت و گفت: به خود می بالم که در زمان حیاتم کسی دوره یازده جلدی کتاب مرا خوانده و تصحیح کرده است».<ref>کشفی، زندگی‌نامه و گزیده اشعار عالم مجاهد آیت الله میر سید محمد کشفی،‌ صص15-14.</ref></blockquote>


==آثار==
==آثارو فعالیت‌ها==
[[پرونده:Talkhis aghani.jpg|بندانگشتی|300x300پیکسل|تلخیص الاغانی]]
[[پرونده:Talkhis aghani.jpg|بندانگشتی|300x300پیکسل|تلخیص الاغانی]]
===آثار===
این کتابها از او به جای مانده است:
این کتابها از او به جای مانده است:


#«تلخیص الاغانی»
#«تلخیص الاغانی»
#«برگزیده مطالب نغز» (مطالب اشعار فارسی و عربی)
#«برگزیده مطالب نغز» (مطالب اشعار فارسی و عربی)
#«تحفه کشفی» (مجموعه اشعار) که به همت فرزندش دکتر سیّد محمود کشفی در سال 1358ش به چاپ رسیده است.
#«تحفه کشفی» (مجموعه اشعار) که به همت فرزندش دکتر سیّد محمود کشفی در سال 1358ش به چاپ رسیده است.<ref>کشفی، تحفه کشفی، ص47.</ref>
#حواشی وی بر کتاب «انوار ربیع فی علم البدیع»
#»جنگ«


از آثار کتابت وی:


#«سیاست حسینیه»
#«دیوان میرزا اشتها»
#«سه رساله ملاصدرا»
#«رساله صمدیه» استادش میرزا عباس نحوی


او شاعری توانا و خوش قریحه بود. این شعراز اوست:{{شعر}}
{{ب|چه شود گر بنهی پای به ویرانه من|کنی از نور رُخَت جلوه به کاشانه من}}
{{ب|سنبل آشفته به نسرین که نمودی برگو|بازخواهی چه کنی با دل دیوانه من}}
{{پایان شعر}}


===فعالیت‌ها===
او در سال 1304ش به استخدام وزارت معارف و اوقاف و امور مستظرفه شهرستان لار درآمد و ابتدا در لار و سپس اصطهبانات به تدریس پرداخته و همچنین مسؤول ادارة معارف و اوقاف و امور مستظرفه آن شهر بود.


کشفی در سال 1315ش مدال و نشان درجه اول علمی به امضای علی اصغر حکمت را دریافت نمود و در سال بعد به دستور حکمت مسؤول ساخت و راه اندازی دبیرستان شاپور کازرون شد و مدتی که در آن محل بود. با رومن گیرشمن باستان شناس معروف حشر و نشر پیدا نمود.


سید روح الله در جریان جنگ جهانی دوم در کازرون بود و سپس به اصطهبان منتقل و در سال 1327ش به اصفهان مهاجرت نمود و به عنوان رئیس اوقاف شهرستان نجف آباد به مدت 10 سال به خدمت در این شهر پرداخت.<ref>کشفی، شرح حال سید روح الله کشفی، مخطوط.</ref>


<br />
==وفات==
==وفات==
و ی سرانجام در 29 اسفند 1341ش بر اثر ابتلاء به بیماری سرطان وفات یافته و نزدیک قبر میر فندرسکی در [[تکیه میر]] واقع در [[تخت فولاد]] اصفهان مدفون شد.<ref>تحفه کشفی: مقدمه، صص 3-8.</ref><ref>مهدوی، اعلام اصفهان، ج3، ص206.</ref>
و ی سرانجام در 29 اسفند 1341ش بر اثر ابتلاء به بیماری سرطان وفات یافته و نزدیک قبر میر فندرسکی در [[تکیه میر فندرسکی|تکیه میر]] واقع در [[تخت فولاد]] اصفهان مدفون شد.<ref>مهدوی، اعلام اصفهان، ج3، ص206.</ref> در سال 1388ش با همکاری مجموعه فرهنگی تخت فولاد سنگ مزار نفیس وی به خط استاد توجه و شعر آن غزل خود کشفی و با حجاری نوری تهیه و نصب گردید.<ref>مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج3، صص541-539.</ref>
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منبع==
==منابع==
برگفته از: [[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوی]]، مصلح الدین، [[اعلام اصفهان (کتاب)|اعلام اصفهان]]، اصفهان سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، 1386.
 
*[[سید مصلح الدین مهدوی|مهدوی]]، سید مصلح الدین، [[اعلام اصفهان (کتاب)|اعلام اصفهان]]، اصفهان سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، 1386.
*مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، [[دانشنامه تخت فولاد اصفهان (کتاب)|دانشنامه تخت فولاد اصفهان]]، ج3، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1392.
 
[[رده:اعلام اصفهان، ج3]]
[[رده:اعلام اصفهان، ج3]]
[[رده:شعرا]]
[[رده:شاگردان عبدالکریم گزی]]
[[رده:خطاطان]]
[[رده:مدفونین در تخت فولاد]]

نسخهٔ ‏۲۷ بهمن ۱۴۰۱، ساعت ۲۰:۲۵

سید روح الله کشفی

سیّد روح اللّه کشفی دارابی(1317ق -1341ش)، دانشمند و ادیب صاحب ذوق و از شعرای معاصر اصفهان، متخلص به «کشفی» است.






معرفی

ولادت

وی در روز عاشورا (10 محرم) 1317ق در اصفهان متولد شد.

خاندان

او فرزند سیّد محمود بن سیّد مصفی بن سیّد جعفراست و نسبش به جناب «محمّد العابد» فرزند امام موسی کاظم (ع) می رسد.

پدرش سید محمود از علمای شهرستان لار بوده که علاوه بر مقام روحانیت، طب قدیم را به خوبی می دانسته است. مادرش طوبی خانم دختر عالم ربانی سید سینا کشفی و نوه دختری ملا محمدباقر ابوالفقرا بوده است. طوبی خانم مدفون در تکیه میر و شعر سنگ مزارش از سید محمد کشفی متخلص به «حقایق» است.

تحصیلات

سید روح الله تحصیلات ابتدایی را در مدرسه دیانت زیر نظر میرزا عباس نحوی طی نموده و سپس در حوزه علمیه اصفهان تحصیل کرد و آنگاه قسمتی از دروس خارج را طی کرد. وی در این دوران از هم دوره ای های جلال الدین همایی بوده است.

اساتید

اساتید وی عبارتند از:

  1. شیخ علی مدرس یزدی
  2. میرزا احمد مدرس اصفهانی
  3. ملا عبدالجواد آدینه ای
  4. سید عبدالباقی
  5. آخوند ملا عبدالکریم گزی(درس خارج)[۱]

جایگاه

جایگاه علمی

سید جعفر حجت کشفی در موردش می نویسد:

«منزل او محصول ذوق و هنر او در همه زمینه ها از مهندسی و نجاری و منبت و خوشنویسی بود. به جز ساعات استراحت، مابقی را مطالعه می کرد و می نوشت و محضرش مجمع علما و ادبا و اهل فضل بود [...] نزدیک به 35 اثر را با خط خودش تحریر کرده بود. خط تحریری او بسیار زیبا و چشم نواز بود. با نوک فلزی ریز و جوهر پارکر در سطرهای طولانی و به هم فشرده، دفترهای پربرگ زیادی را نوشته و گنجینه ای از معلومات متنوع و خواندنی را با ابتکار و ذوق سرشار در آنها گرد آورده بود. در تصحیح متون ید طولایی و به قرآن تسلط کامل داشت. بیش از چهل قرآن را در چاپ های متعدد تصحیح کرده بود [...] شنیده بودم که آن مرحوم در ماه های مبارک رمضان، گاهی روزانه یک ختم قرآن تلاوت می کرده، تا اینکه در داخل جلد قرآن او به خط وی دیدم نوشته بود: از عنایات ربانی در حق این بنده مسکین این است که بارها توفیق یافته ام در یک روز قرآن را ختم کنم و طی فهرستی تعداد ختم ها، روزها و ساعات آنرا یادداشت کرده بود. وی تمام دوره الغدیر را به دقت خوانده و اغلاط آن را تصحیح کرده بود. آن قدر این کار مهم بود که مرحوم علامه امینی، مؤلف الغدیر، وقتی به اصفهان آمد به دیدار او رفت و گفت: به خود می بالم که در زمان حیاتم کسی دوره یازده جلدی کتاب مرا خوانده و تصحیح کرده است».[۲]

آثارو فعالیت‌ها

تلخیص الاغانی

آثار

این کتابها از او به جای مانده است:

  1. «تلخیص الاغانی»
  2. «برگزیده مطالب نغز» (مطالب اشعار فارسی و عربی)
  3. «تحفه کشفی» (مجموعه اشعار) که به همت فرزندش دکتر سیّد محمود کشفی در سال 1358ش به چاپ رسیده است.[۳]
  4. حواشی وی بر کتاب «انوار ربیع فی علم البدیع»
  5. »جنگ«

از آثار کتابت وی:

  1. «سیاست حسینیه»
  2. «دیوان میرزا اشتها»
  3. «سه رساله ملاصدرا»
  4. «رساله صمدیه» استادش میرزا عباس نحوی

او شاعری توانا و خوش قریحه بود. این شعراز اوست:

چه شود گر بنهی پای به ویرانه منکنی از نور رُخَت جلوه به کاشانه من
سنبل آشفته به نسرین که نمودی برگوبازخواهی چه کنی با دل دیوانه من

فعالیت‌ها

او در سال 1304ش به استخدام وزارت معارف و اوقاف و امور مستظرفه شهرستان لار درآمد و ابتدا در لار و سپس اصطهبانات به تدریس پرداخته و همچنین مسؤول ادارة معارف و اوقاف و امور مستظرفه آن شهر بود.

کشفی در سال 1315ش مدال و نشان درجه اول علمی به امضای علی اصغر حکمت را دریافت نمود و در سال بعد به دستور حکمت مسؤول ساخت و راه اندازی دبیرستان شاپور کازرون شد و مدتی که در آن محل بود. با رومن گیرشمن باستان شناس معروف حشر و نشر پیدا نمود.

سید روح الله در جریان جنگ جهانی دوم در کازرون بود و سپس به اصطهبان منتقل و در سال 1327ش به اصفهان مهاجرت نمود و به عنوان رئیس اوقاف شهرستان نجف آباد به مدت 10 سال به خدمت در این شهر پرداخت.[۴]

وفات

و ی سرانجام در 29 اسفند 1341ش بر اثر ابتلاء به بیماری سرطان وفات یافته و نزدیک قبر میر فندرسکی در تکیه میر واقع در تخت فولاد اصفهان مدفون شد.[۵] در سال 1388ش با همکاری مجموعه فرهنگی تخت فولاد سنگ مزار نفیس وی به خط استاد توجه و شعر آن غزل خود کشفی و با حجاری نوری تهیه و نصب گردید.[۶]

پانویس

  1. کشفی، تحفه کشفی، صص8-3.
  2. کشفی، زندگی‌نامه و گزیده اشعار عالم مجاهد آیت الله میر سید محمد کشفی،‌ صص15-14.
  3. کشفی، تحفه کشفی، ص47.
  4. کشفی، شرح حال سید روح الله کشفی، مخطوط.
  5. مهدوی، اعلام اصفهان، ج3، ص206.
  6. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج3، صص541-539.

منابع

  • مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، 1386.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج3، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1392.