این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

احمد اهتمام

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
A- ehtemam.jpg
اطلاعات فردی و علمی
نام کاملاحمد اهتمام
شهرتملا احمد
زادروز۱۲۹۰ شمسی
تاریخ وفات۱۳۴۷شمسی
مدفنتخت فولاد، تکیه زرگرها
اساتیدسید محمد نجف آبادی، سید علی مجتهد نجف آبادی، حاج میرزا رضا کلباسی، و...
آثاررساله در قاعده لاضرر، رساله در منجزات مریض، حاشیه بر اصول آیت الله شیخ مهدی نجفی، و..
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
اجتماعیائمه جماعت، نویسنده، نماینده مرحوم آخوند گزی در رهنان


آيت‌اللّه شيخ احمد اهتمام( 1290ش-1347ش) معروف به ملا احمـد، عالم، ادیب، محقق، فاضل و فقيه حوزه علمیه اصفهان درقرن چهاردهم قمری است. وی نماينـده مرحـوم آخوندگزی در رهنان بود.

زندگی‌نامه

ولادت

وی در سـال ۱۲۹۰ شمسی در شهر رهنان واقع در در پنج كيلومتری شمال غربی اصفهان در خانواده ای متدين ديده به جهان گشود.

تحصیلات

او از همان اوان كودكی به مكتب خانه رفت و پس از آن دروس مقدمات و سطح را نزد مرحوم شيخ محمدرضا رنانی فراگرفـت. سپس از محضر استادان حوزه اصفهان بهره های فراوان برد. وی پس از خدمت سربازی در سال ۱۳۱۴ تحصيلات خود را از سر گرفت و به درخواست مرحوم آيت الله شیخ محمدرضا كلباسی به لباس روحانيت درآمد و به ترويج شعاير اسلامی و اقامه نماز جماعت در رهنان پرداخت. وی عـــلاوه بـــر دروس حــوزوی دروس كلاســيک دبيرســتانی را فــرا گرفــت و موفق به اخذ مـدرک ديـپلم شــد و در دروس فيزيــک و شــيمی و جبـر و رياضــيات مهارت يافت.

اساتید

احمد اهتمام در محضـر اساتيدی در اصفهان همچون بزرگان زیر تحصیل نمود:

آثار

او با آگاهی و دقتی كه در احكام اسلام داشت و با استفاده از علوم جديد، اقدام به تأليف كتب خويش در زمينه علوم دينی نمود. ويژگی آثار وی در آن است كه با بيان فلسفه علمی احكام و عبارات، فهم و معرفت به احكام را در خواننده بيشتر می كند. او در بيان اسرار علمی آيات و روايات اهل بيت(ع) راه اعتدال را در پيش گرفته و با استفاده از دانش جديد به تفسير علمی آيات و روايات پرداخته است.[۱] برخی از آثار وی عبارتند از:[۲]

رساله وسایل العباد فی یوم التناد
  • حاشیه بر اصول آیت الله شیخ مهدی نجفی
  • رساله در قاعده لاضرر
  • دوره فقه استدلالی در 26 جزء كه به نام « وسايل العباد فی يوم التنا د» است و شامل مباحث احكام طهارت، نماز، زكات، روزه، مكاسب ، انواع بيع، نكاح و ساير مباحث فقهی، به همراه سه رساله پيوستی به آن است كه به زبان عربی و به صورت خطی موجود است.
  • رساله در منجزات مریض
  • فلسفه احکام در سه مجلد است كه جلد اول و دوم آن به چاپ رسيده است. ويژگی كتاب های فلسفه احكام وی آن است كه با آنكه در دهه 1340 ش به نگارش در آمده، ولی هنوز شيرينی، زيبایی و استواری مطالب خود را از دست نداده است. مطالب و مباحث علمی آن به روز است و همين امر موجب شده است كه جذابيت و تأثير خود را همچنان حفظ كند. با مطالعه فلسفه احكام می توان به نظر وی درباره اوضاع زمانه آگاه شد.

وی از طبع شعر و لطافت روحی برخوردار بود و در ميان دست‌نوشته‌های او گاه غزل‌های عرفانی ناب ديده می شود. لطافت روحی وی را مى توان در قالب آثار و انديشه های وی دريافت.[۳] از اشعار اوست:[۴]

مژده ای دل كه شـب هجـر سـرآمد بـه وصـال يــار بــیپــرده بــه كــف ســاغر مــی مالامــال
وه چـه فرخنـده شـبی آمـده كـز طلعـت يـار حـل شـد از مـن ز محـالات هـزاران اشـكال
****
بعــد از ايــن نيســت مــرا شــائبهای در امكــان آنچه گويند محـال اسـت محـال اسـت محـال
فلسفی گـو كـه دگـر دم نـزن از حكمـت زنـد چنـــد از دور و تسلســـل دهـــيم اســـتدلال

وفات

وی سرانجام در شام عيد قربان، 11 ذی‌الحجه ۱۳۸۸ ق/ 1347ش در سن ۵۶ سالگی وفات يافت و بـر دستان مردم رهنان تا تخت فولاد اصفهان تشييع و در تکیه زرگرها به خـاک سـپرده شد.[۵][۶]

پانویس

  1. اهتمام، حكمت ها و اسرار نماز، ص 11.
  2. مهدوی، اعلام اصفهان، ج 1 ، ص 494.
  3. اهتمام، حكمت ها و اسرار نماز، صص 15-14.
  4. لطفی، تذکره شعرای تخت فولاد، ص 88.
  5. مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج1، ص 228؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص 128؛ ساسان پور، خمینی شهر، صص155- 157.
  6. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج1، صص 250-248.

منابع

  • لطفی، عليرضا (حامد اصفهانی)، تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان: معرفی شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، اصفهان، سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۹۰.
  • مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج1، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.