این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

علی هاشمی پور

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
علی هاشمی پور

میرزا علی هاشمی پور، عالم فاضل فرزند ملا هاشم بن حيدر قلی خان بن صادق خان وکیل زند، از علمای قرن چهاردهم هجری در اصفهان است.[۱]

معرفی

خاندان

جدش حیدرقلی خان زند وکیل از مردم شازند استان مرکزی بود که در پی حضور ایل زند در جلفای اصفهان در محله قینان آن منطقه ساکن شد. در پی این مهاجرت تعدادی از ایل زند خاندانهای در این محل ساکن می شوند مانند هاشم پور و توکلی. [۲]

ملّا هاشم از ائمه جماعت زمان خود بود.[۳]

تحصیلات

حاج میرزا علی تحصیلات مقدماتی را در مدارس قدیمه شروع نمود و سپس در مدرسه صدر بازار ساکن شد. و تحصیلات تکمیلی را نزد علمای بزرگ حوزه اصفهان به انجام رسانید.

اساتید

وی از اساتید بزرگی بهره برده است از جمله:

  1. سیّد محمّدباقر درچه ای،
  2. شيخ محمدتقی آقانجفی
  3. سید محمدباقر چهارسویی

فعالیت ها

وی از علمای شناخته شده در منطقه خود بود و در مسجد قینان که از یادگارهای جدش حیدرقلی خان بوده، به اقامه جماعت می پرداخت و همچنین امامت جماعت در مسجد مارنان را نیز داشت.

او از علمایی بوده که در جلسات مباحثه با کشیشان مسیحی همچون اسقف تامسون، اسقف پروتستان همراه عموزادگان خود در دفاع از اسلام شرکت داشته است و دفاعیات وی چـنـان بـوده که نمایندگان مذهب گریگوری مجذوب دلایل علمی وی و حاج محمد توکلی و آقا میرزا توکلی و شیخ محمدباقر زندکرمانی می شوند.

استاد همایی (ص ۵۰۱ می نویسد:

«آقای حاج میرزا علی از اخیار و نیکان این زمان است».

نفوذ علمی و معنوی این عالم فاضل سبب می گردد که فرزند بزرگ وی، هاشم هاشمی پور داماد سید مجتبی روضاتی، کـه در بخش جلفای اصفهان به عنوان دفتر اسناد رسمی مشغول به کار بوده از نظر مسیحیان آن منطقـه چـون پدرش از محبوبیت خاص برخوردار گردد و خلیفه گری ارامنه جلفا نماینده ثبتی در حل و فصل مشکلات شناخته شود.

وفات

حاج میرزا علی هاشمی پور سرانجام روز شنبه ۵ ربیع الثانی ۱۳۸۱ق / ۲۵ شهریور ١٣٤٠ش فوت و در تخت فولاد تکیه صاحب روضات به خاک سپرده می شود.

پانویس

  1. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد،ج۴، ص۶۳۲.
  2. هاشم پور، زندگی نامه میرزا علی، مخلوط.
  3. همایی، تاریخ اصفهان مجلـد سلسله سادات و مشجرات و مسطحات انساب و نسب امامزاده های اصفهان، ص ۵۰۱.

منبع

  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان،ج۴، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1394.