این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
مهدی اژه ای
این نوشتار نیازمند جعبهٔ اطلاعات است. ممکن است بخواهید با افزودن یک جعبهٔ اطلاعات، به استانداردسازی نمایش موضوع کمک کنید. |
میرزا مهدی اژهای (متوفی1351ق ) فاضل دانشمند و روزنامه نگار و از طلاب روشنفکر اصفهانی بوده که چاپ روزنامه گیتینما از فعالیت های او در دوره حیاتش محسوب می گردد.
معرفی
میرزا مهدی فرزند عالم فاضل شیخ محمود اژه ای معروف به واعظ رشتی (1382ق) فرزند میرزا حبیب الله اژه ای از نوادگان آخوند ملا عبدالله اژه ای است.
وی در مدرسه جده کوچک در اتاق فوقانی مقابل در ورودی مدرسه سکونت داشت.
فعالیتها
میرزا مهدی اژهای مدت زمانی از عمر خود را صرف تهیه و ساخت کبریت طی نمود و بالاخره پس از تکمیل آن، چون از لحاظ قیمت نمی توانست با کبریت های خارجی رقابت کند، آن را رها کرد. البته، تهیه کبریت و قوطی آن در آن ایام خیلی تازگی داشت و نام میرزا مهدی، مخترع کبریت در اصفهان مشهور بود و به همین مناسبت هم در عنوان روزنامه هایی که بعدا به نام گیتی نما به چاپ می رساند پس از ذکر نام خود عنوان «مخترع کبریت اصفهان» را به آن می افزود.
از فعالیتهای دیگر وی، چاپ روزنامه گیتی نما در اصفهان به سال 1309ش بود. وی در طلیعه روزنامه ( در تاریخ 4 اردیبهشت 1309ش برابر با 24 ذی القعده 1348ق) که طبق معمول جراید قبل از انتشار مبادرت به نشر آن می کنند، از مرام و مسلک روزنامه سخن گفته است.
« ... ما هیچ نیستیم تا سرنوشت و عملمان ما را در چه پایه قرار دهد و در سهم خود هیچ نمی کنیم، جز این که خیر و صلاح ملک و ملت در آن باشد و هیچ نمی خواهیم جز آن که اصلاحات اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی، علمی و ادبی... و از درگاه ایزد متعال آرزومندیم که ما را به عمل کردن آنچه می گوییم توفیق و سعادت بخشد.[۱]
در عنوان، روزنامه گیتی نما به این قسم معرفی شده: «روزنامه علمی، سیاسی، تاریخی، کاریکاتوری» مندرجات روزنامه مانند سایر جراید محلی عبارت از یک مقاله اساسی و اخبار محلی اصفهان و اخبار ایران و خلاصه از اخبار دنیا و مقالات گوناگون و گاهی اشعاری از آثار انجمن ادبی اصفهان در آن درج است.
نویسنده این روزنامه مرحوم میرزاعبدالحسین ادیب فرهمند (متوفی 1313ش) بود که خود از شعراء و ادباء و روزنامه نگاران اصفهان است. چندی که از انتشار روزنامه گیتی نما گذشت، مدیر مسؤولی آن نیز به ادیب فرهمند سپرده شد و در اصل، اداره کل روزنامه بر عهده او بود.[۲]
وفات
سرانجام میرزا مهدی اژه ای در 27 جمادی الثانی 1351ق وفات یافت و در تکیه ملک (گلستان شهدا) واقع در تخت فولاد به خاک سپرده شد.[۳]
پانویس
منبع
- مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج1، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.