این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

سید محمدتقی مستجاب الدعوه اصفهانی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو

سيدمحمدتقی مستجاب الدعوه فرزنـد سـيد محمـد سـعيد بـن محمدصـادق بـن ابوالقاسم بن محمدباقر بن ميرمحمدصادق موسوی اصفهانی عالم فاضل زاهد اصفهانی قرن سیزدهم قمری است.

زندگی نامه

ولادت

این عالم فاضل و ادیب شاعر، که در حدود سال1150ق به دنیا آمد.

خاندان

اصل وی ازخانواده سادات موسوی یزد بوده و در قرن یازدهم یکی از آنها به اصفهان آمده و دختر ملا محمدصالح مازندرانی (داماد مجلسی اول) را گرفته، در اصفهان سکونت نموده است. [۱]پدرانش گاهی در یزد و زمانی در اصفهان ساکن بوده و برخی از بنی اعمام او در یزد متوطن بوده و هنوز هم اعقابشان در آنجا ساکن هستند.

جدش مير محمدباقر نيز از فضلای آخر عهـد صـفويه بوده در 25 جمادی الثانی 1111 وفات و در حوالی تکیه خاتون آبادی دفن است.[۲]

مرحوم مهدوی در مورد شرح احوال خاندان او می نويسد:

«پدرانش گاهی در يزدو زمانی در اصفهان ساكن بوده و برخی از بنی اعمام او در يزد متوطّن بود و هنوز هم اعقابشان در آنجا ساكن هستند.او از علمای كامل و اهل زهد و تقوی و عزلت و انـزوا بـوده و در نـزدحـاجی كرباسی و سيد حجت الاسلام مقبول القول و محتـرم بـوده و از شـاگردان آقـا محمـدبيدآبادی بوده كه در محله ی خواجو سكونت داشته و در سال 1236 در سن بيشـتراز نودسالگی وفات يافته و در تخت فولاد جنب تكيـه خـاتون آبـادی در تكيـه مهدوی مدفون شده است.»


فرزندان

سید محمدتقی دارای سه پسر بوده که عبارتند از: سید محمدحسن؛ سید محمدحسین و سید سعید، که از اصفهان به هند رفته و از او خبری در دست نیست. سید محمدحسین فرزندانی داشته به نام سید عبدالمجید و سید عبدالحمید که اولاد آنها در جزو کسبه درآمده و در اصفهان بوده-اند و سید محمدحسن مجتهد که از علما و فقها اصفهان بوده و در میان علما مقامی شایان داشته است.[۳]

تحصیلات

صاحب عنوان از اهل زهد و تقوا و عزلت و انزوا بوده و در نزد حاجی کلباسی و سیّد حجّه الاسلام مقبول القول و محترم بوده، خدمت آقا محمّد بیدآبادی و جمعی دیگر تحصیل نموده و در محلّه خواجو سکونت داشته است.[۴] وی همچنین از ساکنین مدرسه مسجد حکیم بوده است.

مرحوم مستجاب الدعوه دارای طبع شعر بوده و اين اشـعار عربـی بـدو منسـوب است:

زارت بلا موعد فی غيهـب الغسـق كانّها الكوكـب الـدری فـی الافـق
اعیذها من عیون النّاس کلّهمبقل اعوذ بربّ النّاس و الفَلَق[۵] [۶]

وفات

در سال 1236ق به سن متجاوز از 90 سال وفات یافته و در تخت فولادجنب تکیه خاتون آبادی در تکیه سادات مهدوی مدفون شد.[۷]

.سید مصلح الدین مهدوی می نویسد:

«سید محمدتقی اینجا در نزدیک قبر پدر خود سید محمدسعید با اندک فاصله دفن شده و اینک قبر سید محمدسعید از اولاد خود مجزی و به واسطه تکیه ای که در این اواخر به نام تکیه راستی بنا کرده اند، داخل در آن تکیه و قبور سایرین چنانکه گفتیم بر روی یک تخت بزرگ آجری متصل بدین تکیه و در بیرون آن می باشد».

پانویس

  1. معلم حبیب آبادی، مکارم الاثار، ج3، ص1034.
  2. مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج4، ص203.
  3. مهدوی، شرح حال سید محمدحسن مجتهد، ص6.
  4. مهدوی، اعلام اصفهان، ج 2، ص 232.
  5. مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، صص414 ـ 415.
  6. لطفی ، تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان،ص545
  7. مهدوی، رجال اصفهان یا تذکره القبور، ص101؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج1، صص 414 و 415؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص206.

منابع

  • لطفی، عليرضا (حامد اصفهانی)، تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان: معرفي شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، 1390.
  • مهدوی، مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج4، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.