این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

عبدالله هرندی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
نسخهٔ تاریخ ‏۴ خرداد ۱۴۰۲، ساعت ۲۳:۲۹ توسط Kh1.shabani (بحث | مشارکت‌ها) (اصلاح الگو)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

حاج ملاّ عبدالله هرندی معروف به «حاج آقا» فرزند میرزا محمّد بن حاج ملاّ عبدالله بن حاج محمّدهادی بن حاج محمّدظهیر بن حاج محمّدسمیع هرندی، عالم فاضل قرن چهاردهم است.[۱]

معرفی

وی در هرند متولد شد و مقدمات و سطوح را در محضر والد خود فرا گرفت و به اصفهان مهاجرت نمود و در آنجا از محضر میرزا عبدالعلی هرندی، آخوند ملا محمد کاشی و عده ای از علماء اصفهان بهره ها برد و خود در اصفهان به تدریس مشغول گردید، سید محمد مقدس از شاگردان اوست. وی علاوه بر تحصیل و تدریس علوم ظاهری مشغول به کسب علوم باطنی در محضر استادش آخوند کاشی بود چنان که آخوند نسبت به وی توجهی خاص داشته و او را در تقوی و پرهیزکاری ستایش می-نمود. حاج ملا عبدالله بعد از پدرش میرزا محمد عهده دار امامت جمعه هرند گردید و در اصفهان در مسجد محله شهشهان اقامه جماعت می نمود.

فرزندان

از حاج ملا عبدالله افراد ذیل را می شناسیم: حاج آقا شمس الدین مروج که از علما و از شاگردان سید محمدباقر درچه ای، آخوند گزی، میرزا احمد خراسانی و سید ابوالقاسم دهکردی بوده و امامت جمعه هرند به او مفوض گشته و در سال 1360ق وفات نموده و در قم مدفون گشت و محمدباقر و 2 اولاد دختر که یکی آغابیگم عیال میرزا نعمت الله لسان الواعظین هرندی است و دیگری قمرسلطان زوجه میرزا عباس نحوی است.

آثار

آثار ی از ملا عبدالله باقی مانده از جمله:

1. شرح حدیث همام که در ربیع الاول 1301ق کتابت نمود.

2.حواشی مفصل بر خزائن نراقی نسخه های ذکر شده در مدرسه خالصیه اصفهان موجود است.

وفات

و در 14 رجب سال 1349ق وفات یافته و در تکیه ملک جنب قبر استادش آخوند ملاّ محمّد کاشی در تخت فولاد مدفون گردید. پس از توسعه تکیه شهدا و خراب شدن تکیه ملک، مزار او هم از بین رفت.[۲] چنانکه استاد همائی در «تاریخ اصفهان» می نویسد: «در جلو روی ناقور ملا عبدالله مشهور به حاج آقا که در نود سالگی 14رجب 1349قمری فوت وسنگ قبرش مفصل است». [۳]

پانویس

  1. مهدوی، اعلام اصفهان، ج 4 ، ص 352.
  2. مهدوی، رجال اصفهان یا تذکرة القبور، ص49؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج1، ص446؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص203.
  3. همایی، تاریخ اصفهان، ص494.


منابع

  • مهدوی، مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگي تفريحي شهرداري اصفهان، ۱۳۸۶.
  • مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان،ج۴، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1394.