این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تکیه سید رضی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ آبان ۱۴۰۱، ساعت ۱۳:۲۷ توسط Kh1.nazerian (بحث | مشارکت‌ها) (افزودن رده)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایی از تکیه سید رضی (تکیه سادات) در تخت فولاد

تکیه آغا سید رضی معروف به تکیه سادات متعلّق به اواخر عهد صفویه بوده که بقعه ای چلیپایی شکل داشت. ولی بر اثر گذشت زمان دچار تخریب گردید. تکیه را جهت عالم جلیل، فقیه برجسته و مفسّر بزرگ مرحوم سیّد رضی الدّین محمّد بن محمّدتقی شیرازی متوفّی 1113 ق بنا نمودند. ده سال بعد در 1123 ق پس از درگذشت و دفن آقا میرزا محمّدباقر عاملی معروف به «پیشنماز» این تکیه اهمیّت و رونق بیشتری یافت. [۱]

موقعیّت جغرافیایی تکیه

روبروی تکیه ی خوانساری نرسیده به تکیه ی میرزا محمّدباقر چهارسوقی، دست چپ، تکیه ی آقا سیّد رضی است. دسترسی به تکیه از طریق خیابان آیت اللّه خوانساری امکان پذیر است.

این تکیه از سمت جنوب شرقی به منازل مسکونی، از شمال به مصلّای تخت فولاد و از غرب به تکیه ی آقا میرزا محمّدباقر چهارسوقی محدود می شود.

مشاهیر مدفون

  1. سید رضی الدین محمد شیرازی
  2. سیدمحمد امامی
  3. سیدمحمدباقر پیشنماز
  4. سیداحمد شیرازی حسینی
  5. علی نقی شیرازی اصطهباناتی
  6. محمدحسین عارفچه
  7. محمدعلی عارفچه
  8. سید محمد صادق عاملی
  9. سید علیرضا عاملی حسینی
  10. سید محمدعلی عاملی حسینی
  11. میر سید احمد علوی عاملی
  12. میر سید محمد عبدالحسیب علوی عاملی
  13. سید محمدحسین فقیهی قزوینی
  14. سید عبدالباقی قزوینی
  15. شیخ عبدالجواد لسان الواعظین
  16. سیدعلی اصغر مدرس نجفی برزانی
  17. شیخ محمدرضا ملایی رنانی
  18. میرزا مهدى نایب الصدر

از عالمان نامبرده علمایی که آثار قبور ایشان از بین رفته است عبارتند از[۲]:

1- میر سیّد احمد علوی :فرزند سیّد زین العابدین بن عبداللّه عاملی، متوفّی پس از 1054 ه . ق. در این تکیه دفن شده امّا صورت قبر مشخصی ندارد. وی یکی از چهره های درخشان مکتب فلسفی اصفهان به شمار می آید. نسب وی به محمود دیباج فرزند امام صادق علیه السلام می رسد[۳].

پروفسور هانری کربن در مورد وی می گوید: «این عالم و فیلسوف متأله مکتب فلسفی اصفهان، کاملاً زبان عبری را می دانسته است تا جایی که عین متن کتاب عهد عتیق(تورات) را شرح می کند و آن متن عبری را به حروف عربی می نویسد و سپس کلمه به کلمه به فارسی ترجمه می نماید». وی جامع علوم معقول و منقول بود و از میرداماد و شیخ بهایی اجازه دریافت داشت. صاحب شرح قبسات استاد خود میرداماد، «لطایف غیبیه» مناهج الاخبار در شرح استبصار، شرح شفا، و علاوه بر این، صاحب آثار ارزنده ی بسیاری است.[۴]

2- سیّد عبدالحسیب بن سیّد احمد علوی :متوفّی 1121 ق. عالم فاضل و صاحب آثار ارزشمندی چون: الف) سدرهالمنتهی ب) منهاج الشارعین.

یک حکایت

نقل است برخی حاج محمّدتقی نقشینه تاجر معروف و فرد نیکوکاری که در ابتدای ورودی تکیه خوانساری مدفون است، را در خواب دیده و از احوالش پرسش نمودند. در جواب اشاره به تکیه و قبر مرحوم میرزا محمّدمهدی نایب الصدر نموده و اظهار داشت: «به برکت وجود این بزرگوار و در پناه او آسوده ایم». برخی از معتمدین مورد وثوق نقل می کنند پس از گذشت یک قرن از وفاتش دیواره ی قبر او فرو ریخت و جسد مطهر این عالم را بدون آنکه خدشه ای به آن وارد شده باشد مشاهده نمودند[۵].


پانویس

  1. عقیلی، تخت فولاد اصفهان، صص68-72.
  2. عقیلی، تخت فولاد اصفهان، ص71.
  3. کتابی: ص196.
  4. به نقل از کتابی: ص517؛ میر محمّدباقر داماد، تقویم الایمان، به تحقیق علی اوجبی، صص 149 - 138 .
  5. جهت آشنایی با شرح حال وی ر. ک: گزی، عبدالکریم: تذکرهالقبور، ص 55 ؛ و موحد ابطحی، میر سیّد حجه: ریشه ها و جلوه های تشیع و حوزه های علمیه اصفهان، جلد اوّل، ص 545 .


منابع

برگرفته از: پایگاه اطلاع رسانی تخت فولاد اصفهان

برگرفته از: عقیلی، احمد، تخت فولاد اصفهان، زیرنظر اصغر منتظر القائم؛ با همکاری مجموعه تاریخی فرهنگی و مذهبی تخت فولاد (دانشنامه تخت فولاد اصفهان)، چاپ دوم، اصفهان، کانون پژوهش، 1385.