این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

حبیب الله رهبر

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حبیب الله رهبر.jpg

حبيب الله رهبر فرزند حسين، از علما و اساتید سطوح عالی حوزه علمیه اصفهان است.

زندگی نامه

تحصیلات

حبیب الله رهبر در سال 1332ش با تشويق خانواده و اشتیاق فراوان خود، برای تحصيل در علوم حوزوی به حوزه علميه زرین شهر كه بعدها به نام حوزه علمیه امام خمينی (ره) شهرت يافت، وارد شد.

وی در دوران ابتدایی تحصیل، کتب ادبی نظیر عوامل ملامحسن و صمديه و الفيه ابن مالك و كليه شواهد سيوطی و مغنی اعم از آيات و اشعار ادبی را حفظ نمود. در زمان حضور علمایی از قم یا تهران یا اصفهان در حوزه علمیه زرين شهر (ريز سابق) به عنوان شاگرد ممتاز به بیان متن کتاب و شرح آن، از حفظ می پرداخت.

او علاوه بر مطالعه کتب عربی، به مطالعه ادبیات فارسی و کتبی نظیر كليله و دمنه و مقامات حريری هم مشغول بود و در کنار کتب عربی علم معانی بیان، به مطالعه کتب فارسی مرتبط با آن هم می پرداخت.

وی بعد از تحصیل علوم مقدماتی و كتب فقه و اصول از قبيل شرح لمعه و معالم الاصول، وارد حوزه علميه اصفهان شد و به یادگیری رسائل و مكاسب و کفایه پرداخت. مدت تحصیل او در حوزه های علمیه زرین شهر و اصفهان ده سال به طول انجامید. پس از آن در سال 1342ش برای کسب فیض از اساتید دیگر، راهی قم شد و به ادامه تحصیل پرداخت. وی حدود 18 سال به درس خارج فقه و اصول و فلسفه و عرفان اشتغال داشت.

او علاوه بر تحصیلات حوزوی به تحصیل در دانشگاه نیز پرداخت و عنوان «پس از امتحان (اجتهاد) و صاحب نظر در فلسفه و تفسير و كلام» در مدرک او ثبت گردید.

سفرها

او پس از کسب تحصیلات مقدماتی در زرین شهر، برای ادامه تحصیل به اصفهان سفر کرد و در سال 1342ش عازم قم شد. وی پس از ورود به حوزه علميه قم، در فصول تابستان برای بهره مندی از محضر اساتید اصفهان به این شهر عزيمت می نمود. علاوه بر این، وی گاهی به سمنان نیز سفر کرده و از محضر علامه سمنانی کسب فیض می کرد.

اساتید

حجت الاسلام رهبر در طول تحصیل خود از محضر اساتید زیرکسب فیض نموده است:

  1. سید رضا هاشمیان (ادبیات عرب)
  2. آيت الله رضوانی
  3. آیت الله بهبهانی
  4. آیت الله اديب
  5. آيت الله گلپايگانی
  6. آيت الله میرزا هاشم آملی
  7. آيت الله بهجت (عرفان)
  8. آيت الله مرتضی حائری يزدی(عرفان)
  9. آیت الله بهاء الدینی (عرفان)
  10. آيت الله شاه آبادی (فرزند آيت الله شاه آبادی استاد حضرت امام)
  11. آيت الله انصاری
  12. علامه سمنانی
  13. آيت الله وحيد خراسانی (خارج فقه و اصول)

جایگاه

جایگاه علمی

ایشان اجازه روايتی و امور حسبيه از تمام مراجع گذشته مانند حضرت امام، آیات عظام گلپايگانی، خويی، اراكی، نجفی مرعشی و كليه مراجع فعلی را دارا می باشد.

آثار و فعالیت ها

فعالیت ها

وی از ابتدای تحصیل، به امر تدریس مشغول بوده و به مدت ده سال است كه علاوه بر تدريس در دانشگاه، به درس خارج فقه و اصول و فلسفه نیز اشتغال دارد. در حال حاضر بعد از درس خارج حوزه، برای سه گروه که عمدتاً نخبگان دانشگاهی و حوزوی هستند به تدریس فلسفه مشغول است. او همچنین در تفسير قرآن و شرح غزليات حافظ برای تعدادی از دانشجويان و طلاب مستعد نیز فعالیت دارد.