این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

ابومسعود احمد بن فرات رازی اصفهانی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ابومسعود احمد بن فَرّات رازی اصفهانی، از محدّثین اصفهان در قرن سوم هجری بوده است.

معرفی

شیخ ابومسعود بن فرّات رازی، در ری متولّد گردید، و جهت اخذ حدیث به مصر، دمشق، کوفه، بغداد، جزیره، شام، یمن و اصفهان سفر کرد. او معاصر احمد بن حنبل بوده، و نزد او احترام بسیار داشته است.

وی سرانجام در اصفهان ساکن شده، و به تربیت شاگردان و نقل حدیث پرداخت، برخی او را شیعه می‌دانند، و از او تجلیل می‌کنند، و برخی او را سنّی و صوفی می‌دانند. ظاهرا بقعه‌ای بر سر مزار او بوده، و تا قرن‌ها مردم اصفهان آن جا را زیارت می‌کرده‌اند، در سال ۸۹۵ق محمّد بن جلال‌الدّین عربشاه سردر بقعه شیخ ابومسعود را تجدید بنا کرد، و کاشی‌کاری نمود که هنوز باقی است، و در شمار آثار باستانی اصفهان به ثبت رسیده است.

در اواسط دوره قاجاریّه، آقا سیّدصدرالدّین محمّد عاملی پس از تحقیق درباره احوال و مذهب شیخ ابومسعود، او را سنّی دانست، و مردم را تحریک نمود، و آنان قبر شیخ ابومسعود را تخریب کردند. در کتاب مزارات اصفهان اسامی تعداد کثیری از مشایخ و اساتید و راویان و شاگردان شیخ ابومسعود مذکور است، و کتاب مسند از او است.[۱]

وفات

او سرانجام در شعبان سال ۲۵۸ق وفات یافت و قاضی ابراهیم بن احمد خطّابی بر او نماز گزارد، و محمّد بن عاصم وی را غسل داد، و در مقبره مردبان مدفون گردید. [۲]

پانویس

  1. حافظ ابونعیم، ذکر اخبار اصفهان، ج۱، ص۸۲؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج۱، ص۲۱۵-۲۱۶؛ مهدوی، مزارات اصفهان، ص۷۹-۸۸.
  2. مهدوی، اعلام اصفهان، ج۱، ص۳۶۰.  

منبع