این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
مدرسه علمیه نوریه
این صفحه نیازمند تکمیل یا تصحیح است. این تکمیل شامل موارد علمی، اطلاعات به روز و یا سایر موضوعات است و شما می توانید در کامل تر شدن دانشنامه همراه ما باشید. |
سال ساخت | در عهد صفوی |
آدرس | بازار بزرگ اصفهان |
وضعیت: | پابرجا و محل سکونت طلّاب |
علّت نام گذاری: | به نام بانی «نور الدین محمّد جابر انصاری» |
کد مؤلف | AUTHORCODE00453AUTHORCODE |
تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی
مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: مدرسه نوریّه از مدارس دینی است که در اوایل عهد صفویّه در بازار عربان تقریبا محاذی بازار ریسمان به وسیله ی نور الدین محمّد جابری انصاری اصفهانی بنا گردیده است.
مرحوم جناب در کتاب «الاصفهان» (ص 68) طول و عرض مدرسه را 45* 30 و تعداد حجرات آن را 22 و طلّاب ساکنین و مشتغلین در آنجا را نیز 22 نفر می نویسد. بنای مدرسه در قرن یازدهم در دوره ی سلطنت شاه عباس اول شروع شده (پس از اختتام وقف نامه ی مفصّلی جهت آن نوشته که در کتاب «تاریخچه اوقاف اصفهان» (ص 74 تا ص 110) نقل گردیده و متأسّفانه چون به خوبی خوانده نشده است، غلطهای زیادی دارد.
در تاریخچه اوقاف اصفهان (ص 74) نوشته است: بعضی معتقدند بانی مسجد آقا نور و مدرسه نوریّه دو نفر مختلف و هر دو به نام نور الدین بوده اند.
نگارنده گوید: در اینکه بانی این دو بنا دو نفر می باشد، تردیدی نیست و بانی یکی نور الدین جابری از اعیان و اشراف زمان و دیگری آقا نور جولا می باشد.
مدرسه نوریّه از بدو ساختمان تا حدود سال 1347 قمری دایر و طلبه نشین بوده و سالانه عدّه ای از طلّاب در آن سکونت داشته و به درس و بحث مشغول بوده اند در سالهای بین 1347 و 1365 این مدرسه مانند بسیاری از مدارس دیگر از طلبه خالی و در نتیجه مخروبه شد.
بعد از این تاریخ با سعی و اهتمام مرحوم معزی، چند نفر طلبه در آن سکونت نمودند و در این اواخر تعمیراتی اساسی در آنجا انجام شد و فعلا از مدارس معمور اصفهان است و به جهت آن کتابخانه ای آبرومند تهیه شده که بعدا به آن اشاره خواهد شد.
رخبام طاق ایوان ها در این مدرسه از مابقی صحن مرتفع تر است و این شیوه ی تأکید معمار بر ایوان را در نماسازی نشان می دهد. سردر این مدرسه فاقد کتیبه است و تزئینات سردر آن اندک و کم آرایه است.[۱]
چهره های علمی مدرسه:
- اسماعیل معزی (معزالدین اصفهانی)
- میرزا علی رضا اصفهانی معروف به میرزا آقاجان
- محمد علی مذهب
- محمدباقر مرتضوی
- احمد حججی نجف آبادی
- محمد علی اعتزازیان
- محمد تقی اعتزازیان
- سید نورالله قاضی عسکر
- محمدعلی صاعد اصفهانی
- سید محمد صادق صدیق الاطباء لقمانی
آثاری از فعالیت علمی در مدرسه:
1)- آقا محمد شریف اصفهانی فرزند آقا رجبعلی رزّاز از فضلای قرن 13 هجری در روز دوشنبه 26 جمادی الآخر 1230ق در مدرسه نوریه اصفهان نسخه ای از کتاب «بحارالانوار ، کتاب السماء والعالم » را کتابت نموده که به شماره 510 در کتابخانه میرزا محمد کاظمینی در یزد نگهداری می شود.
2)- دانشمندی به نام سید علی اصغر بن قاسم طباطبایی زواره ای در 27 شوال 1232 ق نسخه ای از « شوارع الهدایه فی شرح الکفایه» را که تالیف حاج محمد ابراهیم کلباسی می باشد در مدرسه نوریه به پایان برده است.
موقوفه مدرسه علمیه نوریه
پانویس
- ↑ اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 271