این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسه ترکها

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت قبل از صفوی
آدرس محله درکوشک (آیت اللّه طیّب جدید)
وضعیت: معمور و مسکونی و محل تحصیل طلّاب است.
علّت نام گذاری: مربوط به زمان آق قویونلوهاست
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی

مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: [مهدوی:] در محله درکوشک واقع و ظاهرا مربوط به زمان آق قویونلوها می باشد و به همین مناسبت به مدرسه ترکها شهرت یافته است.

هیچگونه آثاری که دلالت بر سال ساختمان و بانی آن داشته باشد، در آن موجود نیست.

مدرسه ی ترکها در محله درب کوشک، مدرسه ای قدیمی به نام مدرسه ترکها واقع شده و در نزدیکی خیابان جدید الإحدائی است که ، به نام آیه اَلله طیّب نامیده شده است .که ضمن کوچکی با نماهای کاشی کاری و حجراتی در اطراف دارد. در کتاب «بخشی از گنجینه آثار ملی» (صفحه 111) می گوید:

نزدیک بودن آن به سردر تاریخی درکوشک- از بناهای سال 902- می رساند که این اثر از زمان آق قویونلوها است و کلمه ترکها هم بیشتر این مطلب را تایید می کند.

کتاب «تاریخ اصفهان و ری» (صفحه 122) می گوید: مدرسه ترکها را نه در میان در کوشک و محله نو «بلکه میان درکوشک و بازارچه رحیم خان» که به عهد تراکمه آق قویونلو برمی گردد ساخته شده بود و زمان قاجاریّه، حاج محمّد ابراهیم تاجر آن را تعمیر کرد و موقوفاتی برایش تعیین نموده که امروز در دست نبیره اش حاج محمّد علی شریفیان است.

تعمیرات و تزئینات این مدرسه به سبک مدارس صفوی است و بنابر آنچه گفته شد، متأسّفانه تاریخ مرمّت این مدرسه از بین رفته و تنها سندی که از تعمیرات صفوی باقی مانده، سنگابی است از سال 1081 هجری قمری یعنی در زمان شاه سلیمان صفوی.

[مرحوم جناب در کتاب «الاصفهان» (صفحه 86) طول و عرض این مدرسه را 22* 20 ذرع و تعداد حجرات آنرا سیزده و طلّاب آنرا 3 نفر می نویسد.] [۱]


این مدرسه از مدرسه و بناهای دوران قبل از صفویه می باشد.

این مدرسه ، در زمان حاضر به نام «مدرسۀ امام هادی علیه السلام » نامیده می شود .

أصل آن از دورۀ آق قویونلوها است و در دورۀ صفویّه تعمیر شده ، و سپس در زمان قاجاریّه ، به وسیله حاج محمّد ابراهیم تاجر ، تعمیر گشته و موقوفاتی بر آن معیّن گردیده[۲] ، و در دورۀ بازسازی و تعمیر مدارس دینیّه ، (پس از تهاجم پهلوی أوّل بر مراکز و مدارس دینی ) به وسیلّۀ مرحوم آیه اَلله ، حاج آقا حسین خادمی ، و مرحوم آیه اَلله ، حاج سیّد عبد الحسین طیّب تعمیر گردید، و محلّ سکونت طلاّب حوزه قرار گرفت ، و تاکنون ، معمور و مسکونی طلاّب می باشد ، و صحن کوچکی با نمای کاشی کاری دارد، و یک طبقه است .

با توجّه به گرایش مهمترین چهره های « آق قویونلوها » همانند : اوزون حسن نسبت به تشیّع ، و نیز با توجّه به باقی ماندن مدرسۀ ترکها « امام هادی علیه السلام » در دورۀ حاکمیّت مطلق تشیّع در اصفهان ، به خوبی معلوم است که مربوط به تشیّع می باشد .

چهره های علمی مدرسه

در مدرسۀ ترکها شخصیّت هائی تحصیل علم نموده اند ، همانند:

١- نویسنده محقّق ، آقای أبو اَلقاسم رفیعی مهرآبادی ، که صاحب تألیفات أرزشمندی همانند : «آثار ملّی اصفهان»، «آتشکده أردستان» و «تذکره خط و خطّاطان» می باشد ، و از چهره های معروف و نویسندگان عالیقدر به شمار می رود .

۲- نویسندۀ عالیقدر ، آقای سیّد مصلح اَلدّین مهدوی ، صاحب تألیفات بسیار[۳] که صاحب حق ، در زمینه شناساندن چهره های علمی و دینی اصفهان و معرّفی عظمت تاریخی و علمی این شهر بزرگ و أرزشمند ، می باشند .

۳- مرحوم حاج سیّد مصطفی « مؤیّد اَلأطبّاء » ، متوفّای ۱۳۷۳ قمری ، فرزند حاج سیّد محمّد تقی طبیب حسینی درب امامی ، که از أطبّاء معروف اصفهان بوده ، و عصرها ، در یکی از حجرات این مدرسه طبابت می نموده است.[۴]

پانویس

  1. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 91
  2. تاریخ اصفهان و ری ، ص ۲۴۵.
  3. از قبیل رجال اصفهان ، دانشمندان و بزرگان اصفهان ، زندگینامۀ علاّمه مجلسی ، ( دو جلد ) تاریخ علمی و اجتماعی اصفهان ( سه جلد ) ، بیان اَلمفاخر (دو جلد ) ، سیری در تخت فولاد ، تاریخچه محلّۀ خواجو و شمار دیگری از تألیفات أرزشمند.
  4. دارالعلم شرق ( مخطوط ) ، ص ۵۷؛ ریشه ها و جلوه های تشیع و حوزۀ علمیه اصفهان، ج۲، ص۵۷-۵۶ .