این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
مدرسه ترکها
این صفحه نیازمند تکمیل یا تصحیح است. این تکمیل شامل موارد علمی، اطلاعات به روز و یا سایر موضوعات است و شما می توانید در کامل تر شدن دانشنامه همراه ما باشید. |
سال ساخت | قبل از صفوی |
آدرس | محله درکوشک (آیت اللّه طیّب جدید) |
وضعیت: | معمور و مسکونی و محل تحصیل طلّاب است. |
علّت نام گذاری: | مربوط به زمان آق قویونلوهاست |
کد مؤلف | AUTHORCODE00453AUTHORCODE |
تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی
مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: [مهدوی:] در محله درکوشک واقع و ظاهرا مربوط به زمان آق قویونلوها می باشد و به همین مناسبت به مدرسه ترکها شهرت یافته است.
هیچگونه آثاری که دلالت بر سال ساختمان و بانی آن داشته باشد، در آن موجود نیست.
مدرسه ی ترکها در محله درب کوشک، مدرسه ای قدیمی به نام مدرسه ترکها واقع شده و در نزدیکی خیابان جدید الإحدائی است که ، به نام آیه اَلله طیّب نامیده شده است .که ضمن کوچکی با نماهای کاشی کاری و حجراتی در اطراف دارد. در کتاب «بخشی از گنجینه آثار ملی» (صفحه 111) می گوید:
نزدیک بودن آن به سردر تاریخی درکوشک- از بناهای سال 902- می رساند که این اثر از زمان آق قویونلوها است و کلمه ترکها هم بیشتر این مطلب را تایید می کند.
کتاب «تاریخ اصفهان و ری» (صفحه 122) می گوید: مدرسه ترکها را نه در میان در کوشک و محله نو «بلکه میان درکوشک و بازارچه رحیم خان» که به عهد تراکمه آق قویونلو برمی گردد ساخته شده بود و زمان قاجاریّه، حاج محمّد ابراهیم تاجر آن را تعمیر کرد و موقوفاتی برایش تعیین نموده که امروز در دست نبیره اش حاج محمّد علی شریفیان است.
تعمیرات و تزئینات این مدرسه به سبک مدارس صفوی است و بنابر آنچه گفته شد، متأسّفانه تاریخ مرمّت این مدرسه از بین رفته و تنها سندی که از تعمیرات صفوی باقی مانده، سنگابی است از سال 1081 هجری قمری یعنی در زمان شاه سلیمان صفوی.
[مرحوم جناب در کتاب «الاصفهان» (صفحه 86) طول و عرض این مدرسه را 22* 20 ذرع و تعداد حجرات آنرا سیزده و طلّاب آنرا 3 نفر می نویسد.] [۱]
این مدرسه از مدرسه و بناهای دوران قبل از صفویه می باشد.
این مدرسه ، در زمان حاضر به نام «مدرسۀ امام هادی علیه السلام » نامیده می شود .
أصل آن از دورۀ آق قویونلوها است و در دورۀ صفویّه تعمیر شده ، و سپس در زمان قاجاریّه ، به وسیله حاج محمّد ابراهیم تاجر ، تعمیر گشته و موقوفاتی بر آن معیّن گردیده[۲] ، و در دورۀ بازسازی و تعمیر مدارس دینیّه ، (پس از تهاجم پهلوی أوّل بر مراکز و مدارس دینی ) به وسیلّۀ مرحوم آیه اَلله ، حاج آقا حسین خادمی ، و مرحوم آیه اَلله ، حاج سیّد عبد الحسین طیّب تعمیر گردید، و محلّ سکونت طلاّب حوزه قرار گرفت ، و تاکنون ، معمور و مسکونی طلاّب می باشد ، و صحن کوچکی با نمای کاشی کاری دارد، و یک طبقه است .
با توجّه به گرایش مهمترین چهره های « آق قویونلوها » همانند : اوزون حسن نسبت به تشیّع ، و نیز با توجّه به باقی ماندن مدرسۀ ترکها « امام هادی علیه السلام » در دورۀ حاکمیّت مطلق تشیّع در اصفهان ، به خوبی معلوم است که مربوط به تشیّع می باشد .
چهره های علمی مدرسه
در مدرسۀ ترکها شخصیّت هائی تحصیل علم نموده اند ، همانند:
١- نویسنده محقّق ، آقای أبو اَلقاسم رفیعی مهرآبادی ، که صاحب تألیفات أرزشمندی همانند : «آثار ملّی اصفهان»، «آتشکده أردستان» و «تذکره خط و خطّاطان» می باشد ، و از چهره های معروف و نویسندگان عالیقدر به شمار می رود .
۲- نویسندۀ عالیقدر ، آقای سیّد مصلح اَلدّین مهدوی ، صاحب تألیفات بسیار[۳] که صاحب حق ، در زمینه شناساندن چهره های علمی و دینی اصفهان و معرّفی عظمت تاریخی و علمی این شهر بزرگ و أرزشمند ، می باشند .
۳- مرحوم حاج سیّد مصطفی « مؤیّد اَلأطبّاء » ، متوفّای ۱۳۷۳ قمری ، فرزند حاج سیّد محمّد تقی طبیب حسینی درب امامی ، که از أطبّاء معروف اصفهان بوده ، و عصرها ، در یکی از حجرات این مدرسه طبابت می نموده است.[۴]
پانویس
- ↑ اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 91
- ↑ تاریخ اصفهان و ری ، ص ۲۴۵.
- ↑ از قبیل رجال اصفهان ، دانشمندان و بزرگان اصفهان ، زندگینامۀ علاّمه مجلسی ، ( دو جلد ) تاریخ علمی و اجتماعی اصفهان ( سه جلد ) ، بیان اَلمفاخر (دو جلد ) ، سیری در تخت فولاد ، تاریخچه محلّۀ خواجو و شمار دیگری از تألیفات أرزشمند.
- ↑ دارالعلم شرق ( مخطوط ) ، ص ۵۷؛ ریشه ها و جلوه های تشیع و حوزۀ علمیه اصفهان، ج۲، ص۵۷-۵۶ .