این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
سیدمرتضی مستجابی
این نوشتار نیازمند جعبهٔ اطلاعات است. ممکن است بخواهید با افزودن یک جعبهٔ اطلاعات، به استانداردسازی نمایش موضوع کمک کنید. |
سید مرتضی مستجاب الدعواتی مشهور به «مستجابی» از علمای جلیل القدر معاصر اصفهان است. وی فرزند حاج سید اسدالله مستجاب الدعواتی و نوۀ آیتالله سید ابوالحسن صدرعاملی است.
زندگینامه
وی در سال 1302ش متولد شد. سید مرتضی از خاندان صدر عاملی است و پدرش سید اسدالله مستجاب الدعواتی از علمای فاضل قرن چهاردهم هجری بود.
برادر سید مرتضی، حجت الاسلام والمسلمين حاج سید محمد على مستجاب الدعواتی عالم عامل و فاضل متقی است که در سال 1380ش وفات یافت.
سید مرتضی پسر عمو و دوست صمیمی امام موسی صدر بوده است.
تحصیلات
او کتب درسی ادبیات عرب اعم از «جامع المقدمات»، «سیوطی»، «مغنی»، «شرح نظام» و «مطول» را با قسمت زیادی از «شرح لمعه» در محضر پدر بزرگوار خود فراگرفت. سپس به تهران رفته و در مدرسه مروی ساکن گشت و از درس علمایی چون آیت اللّه شیخ عبدالرزاق قائینی و حجت الاسلام سید عباس فشارکی (آیت الله زاده اصفهانی) بهره برده و «شرح لمعه» و «اسفار» و قدری از «مکاسب» را نزد آنان تحصیل نمود. آن گاه به نجف اشرف مهاجرت نمود و سطوح عالی را نزد عالم ربانی شیخ محمد همدانی فراگرفت[۱] و از آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی، موفق به اخذ درجه اجتهاد شد.
جایگاه
جایگاه سیاسی
وی عالمی مجاهد و پرتلاش و یکی از مبارزان سیاسی در دوره ملی شدن صنعت نفت و از نزدیکان آیتالله کاشانی به شمار میرود و با شهید نواب صفوی و بعدها با امام موسی صدر همکاری نزدیک داشته است.
فعالیت ها
آیت الله مستجابی در امور خیریه و عام المنفعه از سوابق طولانی برخوردار است و همچنین دستی نیز در حوزۀ شعر و ادب و هنر دارد.
وی پس از اعدام فدائیان اسلام و رهایی از تعقیب دژخیمان طاغوت به اصفهان آمد و چون از هر گونه فعالیت مذهبی ممنوع شده بود، به اداره دفتر اسناد پرداخته و سالهاست که در اصفهان به رتق و فتق امور مردم اشتغال دارد. آیت الله مستجابی از رجال کم نظیر زمان است و در فتوت و شجاعت و سخاوت و عقل و درایت ممتاز و صفات اخلاقی او زبانزد خاص و عام است. آیت الله مستجابی در خوشنویسی و شعر و ادب نیز مهارت دارد و مجموعه مفصلی از اشعار برگزیده شاعران را با نام "سلوک حضور (بر سجاده شعر)" در ده جلد منتشر ساخته است.[۲]
ایشان همچنین پهلوان و پیش کسوت در ورزشهای باستانی ایران است و در سراسر زورخانه های ایران دارای امتیاز زنگ و ضرب و در یک کلمه بالاترین مقام ورزش باستانی و کشتی پهلوانی است. ایشان در سال ۱۳۸۷ش به عنوان یکی از چهره های ماندگار اصفهان معرفی شد[۳].
پانویس
منابع
- مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج4، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1394.
- قاسمی، رحیم، گلشن اهل سلوک: مشاهیر مدفون در تکیه شیخ محمدتقی رازی (تکیه مادر شاهزاده)، اصفهان، کانون پژوهش، چاپ دوم، 1387.