این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
حمیده رویدشتی
حمیده رویدشتی دختر ملاشريف بن شمس الدین محمد رویدشتی اصفهانی از جمله زنان مشهور در علم و پارسایی در قرن یازدهم هجری میباشد.
معرفی
پدر او یعنی ملا شریف (شریفا) در زمره شاگردان شیخ بهاء الدین عاملی به شمار رفته است. اصل آنان از ا منطقه رویدشت یا اژیه در نواحی شرق اصفهان بوده است. از جمله شخصیت هایی که از ملاشریف اجازه داشته و در بعضی از اسناد اجازاتش به این موضوع تصریح کرده است علامه ملا محمد باقر مجلسی (متوفی ۱۱۱۰ یا ۱۱۱۱ ق) میباشد.[۱] سال تولد حمیده عمری در منابع ذکر نشده لیکن میرزا عبدالله افندی اصفهانی از سن پدر حمیده که طولانی نموده مطلبی آورده و وفات والد او را در زمانی که بیش از یکصد سال داشته دانسته است.
همچنین افندی در توصیف شخصیت معنوی و عملی حمیده رویدشتی آورده است:
او رحمه الله عليها، فاضله عالمه و استاد بانوان عصر خود بوده است. این بانو بازمانده فضلای سرشناس و در بین مردم زنی پرهیزکار بود، از او برخی کتابهای حدیثی مانند «استبصار» شیخ طوسی، حواشی و تدقیقاتی برجای مانده که نشانگر نهایت فهم او و دلالت بر دقت نظر و اطلاع وی میکند به ویژه آن چه مربوط ه به تحقیق در علم رجال است. [۲]
مولف «رياض العلماء» در جای دیگری آورده است:
و من نسخه ای از استبصار را دیده ام که تا آخر کتاب را حاشیه زده بود و گمان میکنم به خط خود او بوده است. پدرم «قدس سره» بارها حواشی او را از حاشیه های آثار و منابع حدیثی نقل می کرد و می گفت: که نیکو می نوشته و آن را تحسین می نمود. نسخه ای از کتاب «استبصار» در نزد ما است که حواشی حمیده به خط پدرم تا آخر کتاب «صلاه برآن است و دارای فواید نیکویی می باشد.
با توجه به آنچه بیان شد حمیده رویدشتی در شناخت دانش رجال و درایه جایگاهی والا داشته و از جمله آثار او حواشی برکتابهای اخبار است که از آن به عنوان «رجال حمیده یاد شده است. بیشتر تحصیلات این بانو نزد پدرش بوده است.
با توجه به ویژگی ها و خصایصی که حمیده از جهت اخلاقی و علما دارا بوده پدرش او را ستوده، و گاهی به طور مزاح گفته است: «حمیده ربطی به رجال دارد یعنی توجه به علم رجال دارد و زمانی نیز به صورت شوخی او را علامته با دوتاه می خوانده و عنوان نموده که یکی از این دو تا برای تألیف و دیگری علامت مبالغه است. نکته ای قابل توجه و شگفت آور که در زندگی این زن با همه خصایل نیکو به چشم می خورد این است که این دختر با اصرار مادرش با مردی نادان از خویشاوندان خود که اهل روستای رویدشت بوده است ازدواج نموده بود.[۳]
پانویس
منبع
- مدیریت حوزههای علمیه خواهران استان اصفهان، طلایهداران پارسایی(بانوان عالمه اصفهان از قرن اول هجری تا عصر حاضر)، قم: مرکز نشر هاجر، ۱۳۹۶.
- ریاحی، محمدحسین، مشاهیر زنان اصفهان، اصفهان: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۳۷۵ش.