این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
احمد بیگ اختر گرجی
این مقاله در هیچ ردهٔ محتوایی قرار نگرفته است. لطفاً با افزودن چند رده کمک کنید تا این مقاله
در کنار سایر مقالههای مشابه فهرست شود. |
احمد بیگ گرجی متخلّص به «اختر» شاعر ادیب، فرزند فرامرز بیک در اصفهان متولّد شد.
معرفی
چندی نزد شاه زادگان زندیّه، ازجمله لطفعلی خان زند به سر برد. پس از به حکومت رسیدن آقامحمّدخان به خراسان رفت. در زمان پادشاهی فتحعلی شاه به سلیمان خان قاجار متخلّص به «عزّت» پیوست، و از مجازات، رهایی یافت. مدّتی بعد، او را به سوء اخلاق متّهم کردند، و زبانش را بریدند. او هم به اصفهان بازگشت، و به تدوین تذکره ای موسوم به انجمن آرا پرداخت؛ امّا موفّق به اتمام آن نشد، و وفات یافت.
پس از فوت او در سال 1232ق، برادرش محمّدباقر متخلّص به «نشاطی» دست به تکمیل این تذکره زد؛ امّا موفّق به این کار نشد، و در این اثنا وفات کرد. بالاخره فاضل خان گروسی تذکره احمد بیگ را تکمیل کرد، آن را انجمن خاقان نامید، و از دو برادر به بدی یاد کرد، و حقّ آنان را ضایع نمود. تذکره اختر توسّط مرحوم عبدالرّسول خیّام پور تصحیح شده، و به طبع رسیده است. اختر، خطّ شکسته را خوش می نوشت. از او است:
من در سماع از این که حدیث تو می رود | ناصح در این که گوشم به پند اوست |
وفات
فوت او در سال 1232ق اتفاق افتاده است.[۱] [۲]
پانویس
- ↑ تذکره دلگشا، صص430 -433؛ تذکره میکده، صص297 -305؛ مکارم الآثار، ج3، صص950- 951؛ سفینه المحمود، ج1، صص159 -161؛ حدیقه الشّعراء، ج1، صص90- 91؛ سرایندگان شعر فارسی در قفقاز، صص344 -351؛ دائره المعارف بزرگ اسلامی، ج7، ص163؛ تذکره انجمن خاقان، صص464- 468؛ تذکره شبستان، ص43.
- ↑ مصلح الدین مهدوی، اعلام اصفهان، ج 1 ، ص 445- 446.
منبع
- مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.