این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
تکیه بیدآبادی
آقا محمّد بیدآبادی دوران حیاتش مصادف با سقوط صفویه و انتقال قدرت به افشاریه و زندیه بوده است. وی بنا به وصیتی که کرده بود در کنار قبر میر معصوم خاتون آبادی در صحن شرقی تکیه خوانساری که قبر پدرش هم در آنجا قرار داشت، مدفون گردید. از این رو این قسمت از قبرستان به تکیه بیدآبادی مشهور شد.[۱]
بیت زیر سروده شفیق در وصف تکیه بید آبادی است:
گم شده در خاک دُرّ و گوهرند | زیر پا خُفته ولی تاج سرند |
وجه تسمیه
آقا محمّد بیدآبادی عالم، دانشمند و عارف قرن دوازدهم فرزند آقا ملاّ محمّد رفیع گیلانی است. ملّا محمّد رفیع از زادگاه خود گیلان به اصفهان مهاجرت کرد و در محلّه ی بیدآباد اصفهان سکنی گزید و به «بیدآبادی» شهرت یافت.لذا آقا محمد بنا به وصیتی که کرده بود که کنار قبر میر معصوم خاتون آبادی مدفون گردد و چون قبر پدرش هم آنجا بود این قسمت از قبرستان به تکیه بیدآبادی مشهور شد.
آقا محمّد چون مردی زاهد و پرهیزگار بود به ظواهر دنیوی اعتنایی نداشت و وصیت کرده بود که بقعه و آرامگاهی برای او نسازند وگرنه با آن همه شهرتی که داشت شاید باشکوهترین عمارت را برای او می ساختند.
پس از صد و بیست سال که مرقد وی به همان منوال باقی مانده بود به دستور سلیمان خان رکن الملک در بین سال های (1319 - 1324 ق) که مسجد رکن الملک را بنا نمود بقعه ای نیز بر مزار آقا محمّد بیدآبادی ایجاد کرد. این بنا به صورت یک اتاق چهارگوش بدون هیچ گونه تزئینات هنری بود که با گذشت زمان دچار خرابی و فرسودگی گشته بود.[۲] از این رو مجموعه ی تاریخی فرهنگی و مذهبی تخت فولاد در سال 1382 شمسی بنای مقبره وی را مرمّت اساسی نمود.
مشاهیر مدفون
- آقا محمّد بیدآبادی
- ملاّ محمّد رفیع گیلانی
- میر عبدالحسین خاتون آبادی
- میر معصوم خاتون آبادی
- شیخ عبدالوهاب قاضی
- شیخ محمود مفید
- شیخ علی مفید
- سیّد احمد یزدی
- حاج عبدالقادر عاشق آبادی
- آقا محمّدرضا اصفهانی
- آقا محمّد بن شیخ زین الدین خوانساری
- میرزا ابوالقاسم علاقبند متخلص به نیّر
پانویس
منابع
برگرفته از: عقیلی، احمد، تخت فولاد اصفهان، زیرنظر اصغر منتظر القائم؛ با همکاری مجموعه تاریخی فرهنگی و مذهبی تخت فولاد (دانشنامه تخت فولاد اصفهان)، چاپ دوم، اصفهان، کانون پژوهش، 1385.