این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
مدرسه دربکوشک
این صفحه نیازمند تکمیل یا تصحیح است. این تکمیل شامل موارد علمی، اطلاعات به روز و یا سایر موضوعات است و شما می توانید در کامل تر شدن دانشنامه همراه ما باشید. |
سال ساخت | قبل از صفوی |
آدرس | در مجاورت باب القصر در محله درب کوشک |
وضعیت: | تخریب شده است. |
علّت نام گذاری: | به دلیل مجاورت با باب القصر |
کد مؤلف | AUTHORCODE00453AUTHORCODE |
تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی
مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: [مهدوی:] در کتاب «نقباء البشر» (صفحه 379) می گوید: مشار الیه در زمان تحصیل در سال 1217 کتاب مبدأ و معاد تألیف ملا صدرا را در مدرسه باب القصر جهت خود کتابت نموده است.
بنابراین در اوایل قرن سیزدهم مدرسه ای بنام باب القصر در اصفهان معمور و طلبه نشین بوده است. «ظاهرا مراد از مدرسه «باب القصر» همان مدرسه درب کوشک می باشد.»
در کتاب «آثار ملی اصفهان» (صفحه 470) می گوید: مدرسه درب کوشک- مدرسه باقریّه- مدرسه پاشیر.
این مدرسه در محله ی درب کوشک و در مجاورت باب القصر قرار گرفته است و شاید به همین مناسبت آن جا را به نام مدرسه باب القصر نوشته اند اما دلیل شهرت به این نام معلوم نیست. [۱]
نام های دیگر مدرسه
۱)باقریه،
۲)پاشیر ،
۳) باب القصر
علمای مدرسه:
حاج شیخ ابوالقاسم زفره ای معروف به حاج آخوند
حاج ملا حسینعلی صدیقین
حاج شیخ محمد حسین اشنی قودجانی
میرزا علی اصغر شریف
میرزا محمد حسن قاضی عسکر معروف به داور پناه
ملا علی ماربینی
حبیب الله فضائلی
سرهنگ سید حسین نوربخش
شیخ محمد حسین رشتی
شیخ محمد رضا باقری محمودابادی
شیخ حیدر علی صلواتی
ضیاء الدین جناب
آثار مدرسه:
۱): مجموعه ای به شمار ۱۱۵۷ به خط نستعلیق ازعماد بن میرحیدر حسینی در تاریخ ۱۱۱ نوشته شده.
۲): در کتابخانۀ مرکزی دانشگاه تهران ، نسخه ای از کتاب « سفینه اَلنّجاه » تألیف محمّد بن عبد اَلفتّاح تنکابنی ( فاضل سراب ) موجود است ، که آن را أبو اَلحسن بن میر یحیی کَسکری ، در روز چهارشنبه ۲۶ ربیع اَلثانی سال ۱۱۰۳ در مدرسۀ درب کوشک به اتمام رسانیده است .
۳): در کتابخانۀ مرکزی دانشگاه تهران ، نسخه ای از «اثولوجیا » ، موجود است که محمّد جعفر بن مختار مازندرانی ، آن را در ماه صفر ۱۰۸۸، در مدرسۀ باقریّۀ اصفهان نوشته است .
۴) شیخ محمّد صادق بن أبی اَلفتح اصفهانی ، در ابتداء تحصیل ، کتاب « مغنی اَللّبیب » و برخی از کتب درسیِ دیگر را ، در سال ۱۲۰۶ هجری ، در مدرسۀ باقریّۀ اصفهان نوشته است.
۵):در کتابخانۀ فرهنگ اصفهان ، ( کتابخانۀ عمومی ) ، نسخه ای از کتاب کافی وجود دارد، که آن را علی مازندرانی ، در شوّال ۱۰۶۸ وقف بر کتابخانه مدرسه باقریّه نموده ، و تولیت آن را به «آقا سیّد محمّد کاظم بن سیّد سلطان حسین حسینی» واگذار نموده است ، و احتمالاً آقا سیّد محمّد کاظم ، متولی و مدرّس مدرسه نیز بوده است .
۶): یکی از علما با فضیلت به نام شیخ محمد حسین بسطامی کتاب مبدء و معاد ملا صدرای شیرازی را در مدرسه باب القصر در سال ۱۲۱۷ق استنساخ نموده و حاشیه هایی بر مطالب کتاب نوشته و در آخر آن مقاله ای بلیغ و مبسووط در تاریخ فراغت از استنساخ کتاب نوشته .[۲]