این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

محمد مانی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ميرزا محمد مانى فرزند محمدحسين در سال 1258 قمرى ديده به جهان گشـود. وى از سخنوران و شاعران عصر قاجاريه در اصفهان است كه در اصفهان علم و ادب آموخت و در روزگار خويش مورد توجه و عنايت ظلّال سلطان بود و او را به عنوان يكى از اعضاى پنجگانه ى عدالت خانه برگزيده بود.

معرفی

اشعار  میرزا محمد مانی بر کتیبه مصلی

جناب در مورد او چنين نوشته است:

«ميرزا محمـد مـانى (شـاعر ) بـه محـرّرى اشتغال داشت. اغلب روزگار خود را در انجام كارهاى دوستان مى گذرانيد شعر هـم مى گفته «مانى» تخلّص داشت وفات او در سنه هزار و سيصد و بيست اواخر دوران مظفّرالدين شاه واقع شد»[۱].

پيكر وى در صحن تكيه ى آقا حسين خوانسارى مدفون شد كه متأسـفانه امـروز از قبر او در صحن تكيه ى خوانسارى اثرى ديده نمى شود.[۲] از جمله اشعارى كه از اين شاعر در منابع مكتوب در اختيار ماست قطعه شـعرى در مدح حاج محمدتقى نقشينه و سازنده شبستان مسجد مصلی تخت فولاد اصـفهان ا ست كه به خط مرحوم عبدالرحيم افسر بر كتيبه ى سـنگى نگاشـته شـده و مرحـوم قدسى در كتاب خوشنويسى در كتيبه هاى اصفهان تصوير آن را بـه چـاپ رسـانيده است.

متن اين كتيبه چنين است:

بزرگــى كــه در قرنهــا روزگــارنديــد و نبينــد مــرا او را قــرين
بهشـتى عيــان سـاخت در اصـفهانگــرت نيســت بــاور بيــا و ببــين
شبسـتانى آراسـت همچـون بهشـتكـه خُلـدى مصفاسـت انـدر زمـين

پانویس

  1. ناب، مير سيد على، رجال و مشاهير اصفهان، ص472.
  2. مهدوى، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ص905؛ سيرى در تاريخ تخت فولاد، ص111.

منبع

برگرفته از کتاب تذكره شعراي تخت فولاد اصفهان : معرفي شعراي مدفون در تخت فولاد اصفهان، عليرضا لطفي (حامد اصفهاني)، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحي شهرداري اصفهان، 1390. ص496