این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
مرتضی فقیهی خوراسگانی
یکی از مدرّسین و فضلای مدرسه چهارباغ اصفهان، عالم فرزانه مرحوم شیخ مرتضی فقیهی خوراسگانی بود که مدتی را با برادرش مرحوم شیخ مصطفی فقیهی و هم مباحثهاش مرحوم ملّا هاشم جنتی، در درس مرحوم آیةالله سیّد محمّدرضا خراسانی شرکت مینمودند.[۱]
ولادت و زادگاه
این عالم فاضل در سال 1299 شمسی در خانوادهای مذهبی در خوراسگان اصفهان به دنیا آمد.
پس از طی دوران کودکی و فراگرفتن قرآن کریم، به همراه برادرش حاجآقا مصطفی به اصفهان رفت و در «مدرسه ناصریه» ساکن گشته و به تحصیل علوم دینی پرداخت.
وی پس از چندی به مدرسه چهارباغ منتقل شد و به تحصیل و تدریس، اشتغال ورزید.
اساتید
برخی از اساتید مرحوم فقیهی خوراسگانی ـ در سه مقطع "مقدّمات"، "سطوح" و "خارج فقه و اصول" ـ عبارتند از حضرات آیات و حججاسلام:
ـ شیخ محمّدحسن عالم نجفآبادی
ـ حاجآقا رحیم ارباب
ـ سیّد محمّدرضا خراسانی
ـ شیخ محمّدرضا رهنانی
ـ شیخ محمّدرضا نجفی
ـ میر سیّد علی بهبهانی
ـ شیخ مهدی نجفی
معاشرین
وی در مدرسه چهارباغ ساکن بود و با فضلایی چون: ملّا هاشم جنتی، شیخ محمّدتقی نجفی و شیخ علیمحمّد فقیه حبیبآبادی، مباحثه علمی داشت و در کنار آن، به تدریس ادبیات و سطوح میپرداخت.
تدریس و شاگردان
مرحوم شیخ مرتضی فقیهی خوراسگانی در مدرسه «جدّهبزرگ» و «چهارباغ» تدریس مینمود؛ یکی از کسانی که مدتی در مدرسه چهارباغ و در حجره مرحوم فقیهی خوراسگانی از خرمن دانش وی خوشهچینی کرده و بهره علمی برده، مرحوم سیّد محمود فقهی میباشد.[۲]
از دیگر فضلایی که نزد مرحوم فقیهی خوراسگانی در همان مدرسه، به فراگیری «تحریرالوسیله» پرداخته، جناب حجّةالاسلام والمسلمین سید محمّدجواد میرمحمّدصادقی میباشد.[۳]
ویژگیهای فردی ـ اجتماعی:
این عالم وارسته در ایام تعطیل ـ چون پنجشنبه و جمعه ـ و ایّام ماه مبارک رمضان و محرّم و صفر برای تبلیغ، به خوراسگان و روستاهای اطراف آن میرفت.
وی همچنین به تأسیس و تعمیر چندین مسجد و حسینیه و حمام اقدام نمود و مورد علاقه و احترام مردم بود و با بیان شیوای خود مردم را با معارف و احکام دین، آشنا مینمود.
قرائت خطبههای حضرت سجّاد و حضرت زینب سلاماللهعلیهما و دعای کمیل و ندبه او، بسیار مورد علاقه مردم محل بود و جمعیت زیادی در آن مجالس حاضر میشدند.
مرحوم فقیهی و حاجآقا رحیم ارباب:
وی از شاگردان موردعلاقه و اعتماد آیةالله العظمی ارباب بود.
اینگونه نقل شده است که: وقتی یکی از اهالی محل برای پرسش از مسئلهای خدمت مرحوم حاجآقا رحیم ارباب میرسد؛ ایشان از او میپرسد: از کدام محل هستی و روحانی شما کیست؟
آن فرد می گوید: از اهالی خوراسگان هستم.
وقتی مرحوم اراب میفهمد آن شخص اهل خوراسگان است، میفرماید: آقا شیخ مرتضی فقیهی سؤال کنید، زیرا او از وضع محل باخبر است، ممکن است من چیزی بگویم که در آن محل صلاح نباشد، یا چیزی را که صلاح است نگویم و ایشان تضعیف شود.
مرحوم فقیهی در اواخر عمر، کتاب مختصری در ترجمه و شرح چهل حدیث نگاشت.
وفات و مدفن:
این عالم جلیل در روز پنجشنبه دوازدهم ماه مبارک رمضان سال 1419 قمری برابر با دهم دیماه سال 1377 شمسی وفات یافت و با تشییعی باشکوه در زیر باران در داخل بقعه امامزاده ابوالعباس ـ در قبری که قبلاً تهیه کرده و در آن قرآن خوانده بود ـ دفن گردید.[۴]
پانویس
- ↑ مصاحبه شفاهی نگارنده با آیةالله شیخ اسدالله جوادی و حجّةالاسلام والمسلمین سیّد جواد میرمحمّدصادقی در تابستان و پاییز 1393.
- ↑ مصاحبه شفاهی نگارنده با آقای سیّد تقی علوی خوراسگانی در تابستان 1393.
- ↑ مصاحبه شفاهی نگارنده با حجّةالاسلام والمسلمین میرمحمّد صادقی در پاییز 1393 ش، مدرسه صدر بازار.
- ↑ با استفاده از «وفیات علمای اصفهان» رحیم قاسمی (مخطوط)، ص 166، با اندکی تلخیص و تصرّف. برگرفته از کتاب سیمای صالحان، ص 304-306.