این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسۀ علمیه سلطان بخت آغا

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدرسه از مدارس دوران قبل از صفویه می باشد.

در محلّۀ دردشت ، سردری بلند و دو مناره وجود دارد ، در کنار گنبد و مقبرۀ سلطان بخت آغا ، که حاکی از وجود مدرسه ای بزرگ و بنای مفصّل ، و مجموعه ای گسترده است ، که در طول زمان و در أثر حوادث تاریخی ، از بین رفته است .

تأسیس

سازندۀ مدرسه، «خان سلطان» مشهور به «سلطان بخت آغا » دختر أمیر غیاث اَلدّین کیخسرواینجو (مقتولۀ در ۷۶۰ هجری) است، که پس از کشته شدن، در بقعه ای که به نام او است ، و گنبدی زیبا و جالب دارد، و متّصل به دو منارۀ در دشت می باشد ، مدفون گردیده است ، و بر قبر او سنگ یکپارچۀ سماق نفیسی می باشد، که خود او در زمان حیاتش ، در سال ۷۵۳ هجری دستور داده آماده کنند، و بر روی آن کتیبه ای را حجّاری نمایند .

تخریب مدرسه

دو منارۀ دردشت، که قسمت بالای آنها خراب شده ، بر فراز سردَرِ بلندی به ارتفاع حدود پانزده متر قرار گرفته، و ارتفاع باقی ماندۀ دو مناره ، از سطح پشت بامِ آن ، بیش از هشت متر نیست، و مجموعاً حکایت از ساختمان های گسترده و مفصّلی دارد ، که پشت این سردَرْ قرار داشته، و در أثر حوادث نامعلومی از بین رفته است .

آقای دکتر لطف اَلله هنرفر، که چهره ای پرکار در زمینۀ شناخت و معرّفی آثار باستانی و تاریخی می باشد ، در کتاب گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان می نویسد:

به طوری که معمّرین ساکن در أطراف این بنای تاریخی ، برای نگارنده نقل کرده اند ، تا یک قرن پیش (أواخر قرن سیزدهم هجری قمری) هم، اطاق های ویرانۀ أطراف مدرسۀ دردشت، که مناره ها و سر در فعلی، مدخل آن محسوب می شده، باقی بوده است، و تدریجاً ضمیمۀ خانه های أطراف شده، و تا یک قرن پیش ، به صورت تکیه ، محلّی برای اجتماع مردم محلّه دردشت بوده است . در أطراف گردنۀ گنبد آرامگاه سلطان بخت آغا نیز، آثاری مشاهده می شود ، که اتّصال بقعه را به بناهای دیگر، در أطراف آن ، می رساند، و چنین استنباط می شود که ، باقی ماندۀ آثاری از یک مجموعۀ ساختمانیِ مفصّل و وسیع بوده ، که به احتمال قوی ، بانی ساختمان آن ، خودِ ( سلطان بخت آقا ) و یا شوهر او « سلطان محمود آل مظفّر » بوده است .

بقعۀ فعلی ، از طرف ضلع شمالی ، راهی به داخل مدرسه داشته است ، که فعلاً مسدود می باشد ، و ترتیب ساختمان بقعه ، در مجاورت سردر ، و راه داشتن آن به مدرسه ، باز مؤیّد این مطلب است که ، ساختمان مناره ها و سردَرِ فعلی مدرسه نیز ، از اقدامات خود سلطان بخت آغا بوده است.[۱] یک نام تاریخی از این محلّ، که تا این عصر باقی مانده ، نام شوری است ، که هم اکنون ، حمّام شوری نزدیک این بناء و «امامزاده شوری» (امامزاده عبداَلله) به این نام موجود است، و احتمال داده شده ، مدرسۀ متصّل به مناره های در دشت هم « مدرسۀ شوری » نام داشته است.[۲]

نام دیگر مدرسه

نام دیگر مدرسه معروف به «مدرسۀ در دشت» و «مدرسۀ شوری» می باشد.

مدرسۀ در دشت ، از مدارس متعلّق به شیعه است

با توجّه به سوابق تسنّن در اصفهان ، به نظر ابتدائی حدس زده می شود که این مدرسۀ عظیم ، با سردَرْ و مناره های شکوهمند آن ، متعلّق به أهل تسنّن باشد ، ولی با توجّه به دلائل أرزشمندی که ذیلاً به چهار عدد آنها اشاره می شود ، این مدرسه ، از نشانه های جالب برای سابقۀ دیرینۀ تشیّع در اصفهان می باشد .

١- کتیبۀ مناره های دردشت ، که یکی از آنها ریخته و دیگری باقی است و به خطّ آجری بر زمینۀ کاشی فیروزه ای ، به شرح زیر است:

لا إِلهَ الَّا اَللَّهُ ، مُحَمَّدُ رَسُولُ اَللَّهِ ، عَلِیٌّ وَلِیُّ اَللَّهُ حَقّاً

شعار «عَلِیٌّ وَلِیُّ اَللَّهُ» ، آن هم با تأکید به وسیلۀ کلمۀ حَقّاً ، بر منارۀ بلند این ساختمان ، نشانه ای از وابستگی این بناء ، به تشیّع می باشد .

برای آشنائی با کتیبۀ یادشده ، به کتاب گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان ، صفحۀ ۳۲۰ و نیز آثار ملّی اصفهان ، صفحۀ ۴۲۸ ، مراجعه شود.[۳]

۲- سازندۀ این بنا ( سلطان بخت آغا ) دختر أمیر غیاث اَلدّین کیخسرو ( اینجو از آل اینجو ) و همسر سلطان محمود آل مظفّراست ، و آل اینجو و آل مظفّر ، از سلسلۀ سلاطین شیعه می باشند.[۴]

۳- در دورۀ صفویّه ، که آثار و پایگاه های وابسته به تسنّن ، از بین می رفته ، نه تنها گنبد و بقعۀ سلطان بخت آغا ، از بین نرفته ، بلکه سنگ قبر نفیس با کتیبۀ تاریخ دار آن باقی مانده ، و جالب است بدانیم ، طبق تحقیق آقای دکتر هنرفر ، علّت این که سنگ قبر سلطان بخت آغا ، به غارت نرفته ، جنبۀ قداستی است که عامّۀ مردم برای این بقعه قائلند ، و آن را متبرک می دانسته اند ، و حتی امروز هم که هفت قرن از تاریخ بنای آن می گذرد ، مانند عموم زیارتگاه ها ، بر مزار این بانوی مقتوله ، شمع روشن می کنند. [۵]

۴- در مجموعۀ ساختمان تاریخی و باعظمت «امام زاده اسماعیل علیه السلام » دَرِ نفیس و منبّت کاری شده ای وجود دارد، که « مرقد امامزاده اسماعیل » را به «مرقد شعیای نبی علیه السلام » متصّل می سازد ، و از درهای نفیس بناهایِ تاریخیِ اصفهان است ، و در دورۀ پادشاهی سلطان محمود آل مظفّر ، در این مکان نصب شده است . در أطراف لنگۀ راست و چپِ در ، صلوات بر چهارده معصوم علیهم السلام منقور است ، و نیز در یک قسمت ، چهار کلمۀ محمّد و در قسمت دیگر ، چهار کلمۀ علی ، نقش بسته، و جزء نوشته های این در ، چنین است :

أمَرَ بِإحْداثِ هذَا الْبابِ إحْرازاَ لِلْمَغْفِرَهِ وَ اَلثَّوابِ فی أیّامِ ..... شاه مَحْمُودِ بْنِ اَلسُّلْطانِ اَلأعْظَمِ ، مُحَمَّدِ بْنِ اَلْمُظَفَّرِ ...[۶] و چنانچه ملاحظه می نمائید ، ساختن دربی برای امام زاده اسماعیل، آن هم با صلوات بر چهارده معصوم ، و نقش چهار محمّد و چهار علیّ ، نشانه ای از تشیّع سلطان محمود آل مظفّر ( همسر سلطان بخت آغا ) می باشد.[۷]

پانویس

  1. گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان ، ص ۳۱۷ – ۳۱۸.
  2. آثار ملّی اصفهان ، ص ۴۵ و ۴۲۷ و گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان ، ص ۳۲۰.
  3. اخیراً تعمیراتی أساسی بر روی این مناره ، به وسیلۀ سازمان میراث فرهنگی ، أنجام گرفته است.
  4. زندگینامه علاّمۀ مجلسی ، ج ۱ ، ص ۱۳.
  5. جینۀ آثار تاریخی اصفهان ، ص ۳۱۹.
  6. گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان ، ص  ۵۲۹ - ۵۳۰.
  7. ریشه ها و جلوه های تشیع و حوزۀ علمیّۀ اصفهان، ج۲ ،ص ۸۴-۸۳. برای آشنائی کاملتر با این بناء و بانی آن ، به گنجینۀ آثار تاریخی اصفهان ، صفحات ۳۱۴ تا ۳۲۱ ، و آثار ملّی اصفهان صفحات ۴۲۴ تا ۴۲۹ ، و صفحۀ ۴۵ ، و تاریخ مدارس ایران ، صفحۀ ۱۷۹ ، و فهرست بناهای تاریخی و أماکن باستانی ایران، صفحۀ ۳۹، و تاریخ فرهنگ اصفهان ، صفحات ۷۲ تا ۷۴ ، مراجعه شود.