این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسه شیخ لطف الله

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت سال 1015 هجری قمری
آدرس مقابل باغ نقش جهان در میدان نقش جهان
وضعیت: تخریب شده است.
علّت نام گذاری: به نام مدرس آن شیخ لطف اللّه میسی
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

معرفی

[مهدوی:] تردیدی نیست که مدرسه شیخ لطف اللّه و مدرسه خواجه ملک در جنب مسجد شیخ لطف اللّه قرار داشته است، اما اینکه آیا مدرسه شیخ لطف اللّه همان مدرسه خواجه ملک می باشد که در عهد صفویه تعمیر شده، معلوم نیست، امّا چون شیخ لطف اللّه اسد عاملی در آن تدریس می نموده به نام او شهرت یافته است.

این نکته بنابر دلایلی محلّ تردید است و به نظر نمی آید که هر دو یکی باشند.

صرف نظر از اینکه نگارنده معتقد است: شاه عباس جهت شیخ لطف اللّه مدرسه ای بنا کرده است، به نظر می رسد دو مدرسه در طرفین مسجد شیخ لطف اللّه قرار داشته است: آنکه به سمت جنوب بوده مدرسه شیخ لطف اللّه است که فعلا کاروانسرای مخروبه ای است و آنکه در جهت شمال قرار دارد (سمت چپ کسی که روبروی در مسجد می ایستد) مدرسه خواجه ملک نام داشته است و به طوری که برخی از مطّلعین و پیرمردان نقل می کنند محل دبستان شیخ لطف اللّه زمین باقی مانده ی مدرسه خواجه ملک است و حتی پایه های یکی دو ستون از مدرسه را تا این اواخر در همانجا دیده اند.

[کتاب حسین سلطان زاده] این مدرسه در سال 1015 ه. ق. طلبه نشین بوده است و احتمال دارد که با مدرسه خواجه ملک مستوفی که در نزدیکی مسجد شیخ لطف اللّه قرار داشته یکی باشد زیرا شیخ لطف اللّه مدرس این مدرسه بوده است. مولانا رجبعلی «متوفی 1070» یکی از علمای دوره شاه عباس دوم نیز مدتی در این مدرسه به تدریس اشتغال داشت.

شیخ لطف اللّه میسی، مدرّس و سرپرست اصلی این مدرسه بوده، بعضی همان خواجه ملک- که تعمیرات مسجد را انجام داده- صاحب نام این مدرسه و مسجد معرفی کرده اند. [۱]

پانویس

  1. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 182