این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسه احمد آباد

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
(تغییرمسیر از مدرسه جلالیه)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت در عهد صفویه
آدرس خیابان حافظ محله احمدآباد
وضعیت: دایر است.
علّت نام گذاری: بانی جلال الدین محمّد طبیب
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی

مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: [مهدوی:] از مدارس عهد صفوی و در کنار خیابان حافظ «محله احمدآباد» قرار دارد.»

در دوره شاه سلطان حسین «به وسیله جلال الدین محمّد حکیم در سال 1114 ه. ق. بنا شده است.

در اواخر سلطنت رضا شاه پهلوی اداره آموزش و پرورش در آن تعمیراتی انجام داد و پس از آنکه طلبه های آنجا را اخراج نمود و آنرا به صورت دبستان درآورد تا سالهای اخیر که به همت مردم متدین و دستور حضرت آیت اللّه العظمی مرحوم سیّد محمّد رضا گلپایگانی پس از تخلیه اداره آموزش و پرورش در آنجا تعمیراتی اساسی به عمل آمد و اکنون طلبه نشین است.[۱]

کتیبه سردر به خط ثلث سفید بر زمینه کاشی لاجوردی رنگ مورخ سال 1114 هجری می باشد.

مرحوم جناب در «الاصفهان» (صفحه 68) طول و عرض مدرسه را 35* 30 ذرع می نویسد و از تعداد حجرات و ساکنین آن نام نمی برد.

در کتاب نفیس «گنجینه آثار تاریخی اصفهان» (صفحه 660) می نویسد: مدرسه جلالیّه که در محله ی احمدآباد اصفهان واقع است یکی از مدارس طلبه نشین اصفهان می باشد که در دوره پادشاهی شاه سلطان حسین بوسیله جلال الدین محمّد حکیم ساخته شده. کتیبه سردر این مدرسه به خط ثلث سفید بر زمینه کاشی لاجوردی رنگ و مورخ 1114 هجری می باشد.

در پشت بغل سردر مدرسه جلالیه به خط بنائی است که رنگی لاجوردی بر زمینه آجری پدید آورده و سوره ی «النصر» بر آن نقش بسته است و به خط نستعلیق سفید بر کاشی لاجوردی رنگ دو بیت شعر نوشته شده است.

[تاریخ فرهنگ اصفهان] آرامگاه جلال الدین محمّد حکیم بانی مدرسه در یکی از حجرات این مدرسه می باشد. این مدرسه یک طبقه است و اکنون طلّاب در آن سکونت دارند و جزء مدارس درجه دوم اصفهان محسوب می شود.

در زمان شاه سلطان حسین تعداد حجره های آن 14 عدد می باشد.

رخبام طاق ایوان ها در این مدرسه از مابقی رخبام صحن مرتفع تر است. این شیوه تأکید معماری ایوان را در نماسازی نشان می دهد. برای زیبایی، مقرنس کاری سردر این مدرسه با آجر آب ساب داده شده است.[۲]

موقوفه مدرسه علمیه جلالیه


پانویس


  1. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 283
  2. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 101