این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
محمدباقر فضل آبادی
محمدباقر فضل آبادی فرزند حاج محمّد رضا از علمای مسلم و جامع معقول و منقول بوده است.
معرفی
بنا بر آنچه در نشریه فرهنگی شهرضا (ص 9 -10) آمده: وی حکمت را در اصفهان نزد ملّا اسماعیل واحد العین و ملّا علی نوری کسب نموده و فقه و اصول را در نجف اشرف نزد صاحب جواهر خوانده است. در حسن خط و انشاء نیز یگانه عصر خویش بوده و آیه اللّه میرزا محمّد مهدی قمشه ای (پدر آیه اللّه حاج شیخ محمّد رضا مهدوی) از شاگردان او بوده است.
وفات او در سال 1296 اتفاق افتاده و در آستانه شاهرضا مدفون گشته است. به طوری که حکیم فرزانه اظهار داشته ملّا محمّد باقر از معمرین قمشه بوده و سنّ او بین 80 و 90 سال بوده است.
آیه اللّه آخوند گزی در "تذکره القبور" می نویسد:
"او عالمی حکیم و کامل و فاضل و با تقوا و دیانت و مواظب تقوا و عبادات و نزد خواص از علماء و غیر علماء اصفهان و قمشه مکرّم و محترم بوده و به او ارادت داشتند و در انشاء نوشتجات ممتاز و در قمشه شخص اول ائمه و علماء آن جا بوده است".
در سالنامه فرهنگی شهرضا (ص 24) می نویسد:
مرحوم آقا میرزا محمّد مهدی دانشمند و عالم شهیر شهرضا در حق ملّا محمّد باقر چنین گفته است: در اسلام پس از خواجه نصیر طوسی و شیخ بهائی کسی را در علم و حکمت جامع تر از ملّا محمّد باقر نمی شناسم. گویند: حاج فرهاد میرزا عموی ناصرالدین شاه که خود از دانشمندان و صاحب تألیف بوده در سفری که به قصد حکومت شیراز از قمشه عبود می کرده از حال علمای محل جویا شده که مرحوم ملّا محمّد باقر و آقا میرزا محمّد خلیل امام جمعه را به او معرفی می کنند. و وی پس از ساعتی مباحثه و مذاکره با ملّا محمّد باقر به همراهان می گوید که بارها را به زمین بگزارید که کشتی ما در این جا لنگر انداخت. پس یک هفته در قمشه توقف کرده و از محضر ملّا محمّد باقر استفاده می کند.
آقای عبدالرسول سنجری به نقل از حکیم شیخ محمد هادی فرزانه می نویسد:
پس از این ملاقات، فرهاد میرزا همواره هنگام ایاب و ذهاب خود به شیراز با این حکیم مرابطه و مباحثه داشته است[۱].[۲]
پانویس
- ↑ قاسمی، رحیم بزم معرفت: مشاهیر تخت فولاد اصفهان ، ج، ص 156
- ↑ فاضل ارجمند آقای علی زمانی قمشه ای در شرح رساله خلافت کبری می نویسد: "جناب حجه الاسلام والمسلمین حاج شیخ نعمه اللّه جعفری که از خاندان و دودمان فقیه بزرگوار شیخ محمّد حسین کبیر قمشه ای به شمار می روند برای نگارنده هم نقل کردند و هم نوشتند: از مرحوم پدرم میرزا عبدالعلی جعفری شنیدم که از حکیم بزرگوار مرحوم میرزا نصرالله حکیم نقل می کردند که میرزا نصرالله حکیم فرمود: شبی هنگام مطالعه شفای بوعلی سینا قدس سره الشریف دچار اشکال شدم و تا نزدیک اذان صبح اشکال مرتفع نشد. با خود گفتم: باید بروم از خرمن پرفیض حکیم متاله و یگانه زمان ملّا محمّد باقر فضل آبادی قمشه ای کسب فیض و رفع اشکال نمایم. قبل از اذان صبح از خانه بیرون آمدم و تصمیم ملاقات آن مرد الهی را گرفتم. چون می دانستم اهل تهجد می باشند به طرف خانه آن بزرگ مرد حرکت کردم. حدود چهارصد متر فاصله داشتم تا به خانه ایشان برسم که دیدم آن عارف فرهیخته خارج منزل و سر کوچه قدم می زدند. وقتی نزدیک شدم سلام و اداء احترام کردم، فرموند: میرزا چرا مرا معطل کردی؟ فهمیدم آن مرد بزرگ از راه کرامت متوجه اشکال من شده؛ سپس مساله و مشکل مرا حل کردند. دوست موثق نگارنده جناب محمّد حسن متقی نقل کردند: مرحوم ابوالمعارف شیخ محمّد علی زاهد برایم چنین می گفتند که روزی من با چند پسر بچه روبروی منزل مرحوم آخوند ملّا محمّد باقر فضل آبادی قمشه ای مشغول بازی کردن بودیم. آخوند از منزل خارج شده و از عابرین پرسیدند این هیارها )عمله ها( برای چه در این جا شالوده می ریزند؟ در پاسخ گفتند: قرار است در این محل ساختمان مسجد و حمام بنا شود. آخوند فرمود: مسجد و حمامی که هفتاد سال بیشتر دوام ندارد ساختن ندارد. و درست تا روزی که حمام و مسجد در مسیر خیابان حکیم فرزانه کنونی قرار گرفت و خراب شد هفتاد سال بدون کم و زیاد بود.