این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
محسن قرائتی
محسن قرائتی ( متولد 1324ش) در کاشان متولد شد. وی از مفسران و مبلغان برجسته کشور می باشد. شیوایی سخن، ارائه مطالب به زبانی ساده و قابل فهم، استفاده از مثالهای کاربردی؛ از شیوه های تاثیرگذار و مخاطب پسندی است که وی برای انتقال مطالب قرآنی به مخاطبان برگزیده است.
زندگینامه
محسن قرائتی در سال ۱۳۲۴ش در کاشان به دنیا آمد. پدرش علینقی قرائتی از متدینین بازار کاشان بود. از آنجا که پدربزرگ وی در دوره سلطنت رضا شاه پهلوی، اقدام به برگزاری جلسات قرائت قرآن مینمود، شهرت و بعدها نام خانوادگی وی قرائتی نام گرفت.
تحصیلات
محسن قرائتی با راهنمایی پدر خود، در ۱۴ سالگی وارد حوزه علمیه کاشان شد و در کنار دروس حوزه در درس تفسیر شیخ علی آقا نجفی شرکت میکرد.وی از سال دوم به حوزه علمیه قم رفت و در مدرسه خان و مدرسه آیتالله گلپایگانی به تحصیل مشغول شد. پس از آن به حوزه علمیه نجف رفت و پس از بازگشت به مطالعه و مباحثه تفاسیر مختلف مانند مجمع البیان مشغول شد و اقدام به یادداشت برداشتهای تفسیری خود نمود. قرائتی به مدت ۱۵ سال در تدوین تفسیر نمونه همکاری داشته است.
فعالیتها و مسئولیتها
محسن قرائتی علاوه بر فعالیت در صدا و سیما، چندین مسئولیت را در جمهوری اسلامی ایران برعهده داشته است، ازجمله:
- ریاست نهضت سوادآموزی
- تأسیس ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر
- تأسیس ستاد اقامه نماز
- تأسیس ستاد زکات
- تأسیس ستاد تفسیر
- تأسیس ستاد ترویج فرهنگ قرآنی
- تأسیس بنیاد فرهنگی امام زمان(عج)
- تأسیس مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن
تبلیغی
قرائتی با اعتقاد به اینکه ما پزشک اطفال داریم اما روحانی اطفال نداریم، تصمیم گرفت، اسلام و معارف قرآنی را با زبان ساده و روان به مردم منتقل کند. استفاده اولیه از واژه خنده حلال از جمله رویکردهای او در امر تبلیغ دین است. قرائتی ضمن تأکید به اهمیت خنده حلال، بیان میدارد که ده هزار متن در خصوص خنده حلال از میان سخنرانیهایش استخراج نموده است.
درسهایی از قرآن
برنامه درسهایی از قرآن که در آن قرائتی به تفسیر آیاتی از قرآن میپردازد، به پیشنهاد مرتضی مطهری و موافقت امام خمینی از چهارم فروردین ۱۳۵۹ش، در شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. البته چند سال پس از پخش برنامه، رئیس وقت صدا و سیما میخواست برنامه را تعطیل کند که با مخالفت امام خمینی مواجه شد.
قرائتی در برنامههای دیگری در تلویزیون مانند برنامه سمت خدا نیز شرکت میکند. و برنامهای تحت عنوان آینه وحی نیز از وی در رادیو پخش میشده است. محتوای ارائه شده در این برنامه رادیویی، متن ابتدایی تدوین تفسیر نور قرار گرفت.
تالیفات
از محسن قرائتی آثاری حدود ۶۱ جلد در موضوعات مختلف به چاپ رسیده است. خاطرات (۲ جلد)، تفسیر آیات دین و زندگی (۲ جلد)، ۳۰۰ نکته در مدیریت اسلامی، تفسیر قرآن برای جوانان، راه رشد، هزارویک نکته از قرآن کریم، یکصدوپنجاه موضوع از قرآن و احادیث از جمله آثار وی است.[نیازمند منبع]
مهمترین اثر وی مجموعه تفسیر نور به زبان فارسی با متنی ساده و روان است. این تفسیر، همه قرآن را دربردارد و در دو چاپ ۱۰ و ۱۲ جلدی منتشر شده است. تفسیر نور در سال ۱۳۷۶ش به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد و در سال ۱۳۹۳شمسی به زبان عربی ترجمه و منتشر شد.
منابع
دانشنامه مجازی مکتب اهلبیت. ( ویکی شیعه)