این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
ظفرقند
روستای ظفرقند در منطقه مرکزی ایران در مسیر جاده ابریشم از غرب به شرق ۲۴ کیلومتری شرق اردستان و ۷۵ کیلو متری غرب شهرستان نایین واقع شده است.
این روستا نیز از جنوب به روستا های (بخش برزاوند) مرتبط است و شهر اصفهان نیز حدود ۸۵ کیلومتر با این روستا فاصله دارد.
بعلت واقع شدن در مسیر جاده ابریشم و ارتباط با روستا ها و شهرهای زیاد اطراف و موقعیت جغرافیایی منطقه ،: کوهستانی بودن و قرار گرفتن در حاشیه کویر در گذشته نیز محل خوبی برای اتراق کاروان های حمل کالای داخلی(کلیه منطقه شرق و جنوب شرقی ایران و خارجی ( همانند کشورهای پاکستان ،افغانستان ، هند ، چین و ...) بوده اند و توقف این کاروان ها باعث تلاش برای تامین آذوقه و رفع نیاز های کاروان ها موجب فعالیت بازرگانی زیادی از جمله کشت و زراعت ،صنعت {نجاری، آهنگری ، نساجی و غیره} میگردید و در پی آن تبادل اطلاعات و ارتقای فرهنگی و اجتماعی را رونق می داد و از سوی دیگر چون کالا پایا پای مبادله می شده ، مرکز خوبی برای تهیه نیازمندیهای خاص دیگر روستاها و مناطق اطراف بوده و این مهم شرایط اقتصادی این روستا را به نسبت بالا برده بود که ریشه های توان فرهنگی و فکری را نیز هنوز در این مردم می توان یافت.
بینش خوب مردم و درک بالا موجب رایج شدن نکته ها و ضرب المثل های عمیق و هدایت گر شده است. ارتباط اجتماعی به همراه نیاز های جامعه زمان خود در هر رشته کاری استادان برجسته ای را پرورانده بود . مانند:
- عمرانی و ساختمانی - ساخت خانه های چند طبقه با مصالح موجود در منطقه
- قنات - حفر قنات های خود ظفرقند و مشارکت و ایجاد قنوات دیگر مناطق حتی اواخر در تهران
- نساجی - بافتن پتو ، جاجیم ، کلیم ، سیا چادر ، ظروف ، فرش و .... که آثار مکان این کارگاه ها در پاییین ظفرقند در جلو مسجد جامع وجود دارد
- نجاری - درب و پنجره و ادوات کشاورزی و پا افزار های چوبی ، ظروف چوبی ، قاشق های چوبی و ...
- آهنگری - ساختن نعل مرکب ، ادوات کشاورزی ، دفاعی ، میخ ، کلید درب ها ، دامداری، خانگی ( سه پایه و... )
رونق
توقف کاروانها در روستای ظفرقند باعث شده بود تا به منظور تامین آذوقه و رفع نیاز آنها، کشت و زراعت، صنعت نجاری، آهنگری، نساجی و… رونق خوبی داشته باشد و در پی آن تبادل اطلاعات و ارتقای مباحث فرهنگی و اجتماعی را در پی داشت. از سویی دیگر چون کالا پایا پای معامله میشد، مرکز خوبی برای تهیه مایحتاج دیگر روستاییان و مناطق اطراف بوده و همین امر شرایط اقتصادی این روستا را به نسبت روستاهای اطراف بالا برده بود.
تاریخچه تولیدات
در روزگار های گذشته و قبل از استخراج نفت همه البسه ، پا افزار و ظروف مورد نیاز اهالی روستای ظفرقند و همچنین مناطق دیگر از الیاف طبیعی تهیه می گردید که برخی از افراد در تولید و تهیه این اقلام با توجه به توانمندی و خاص بودن و همچنین بعنوان شغل اختصاصی معروف شده بودند . بافت نوعی چارقت که آن را کج می نامیدند برای پوشش خانم ها ، ظروف بزرگ همانندگونی بزرگ برای گندم و جو و یا کاه و خورجین مورد استفاده بر روی حیوانات چهار پا که با مواد اولیه پشم گوسفندو موی گوسفند و نخ های تابیده شده پنبه ای بافته می شد و افراد ی که بافنده این گونه اقلام بودند جولا معروف بودند در قسمت پایین روستای ظفرقند و احتمالا محل اسکان اولیه روستا ( پایین تر از مسجد جامع ) بقایای زیر زمین هایی وجود دارد که این زیر زمین ها کارگاه هایی بوده که کار بافندگی و برخی دیگر از موارد مشابه انجام شده است .
این کارگاه های زیر زمینی در زمستان ها بدلیل پایین تر بودن از سطح زمین گرم بوده و در تابستان گرم نیز دارای هوای نسبتا خنکی بوده است .
لازم به یا آوری است که کار دامداری گذشته روستای ظفرقند و تولید پشم ، موی و پوست گوسفندی و کشت پنبه بعلت نیاز های اصلی پوشاک و ذخیره اقتصادی در رشته کشاورزی رونق زیادی داشته است .
فرهنگ اجتماعی روستا
در فرهنگ روستای ظفرقند خصوصیات خاصی وجود دارد و عزت نفس و شخصیت والای این افراد وصف نشدنی و ستودنی است. این رفتار که ریشه در فرهنگ عمیق پیشینیان این روستا دارد شاید به دلیل اینکه در گذشته زندگی و معیشت غالب افراد وابسته به دامداری و یا کشاورزی در این حاشیه کویر بوده و شرایط اقلیمی منطقه گرم و خشک توان افراد را برای تامین غذا می گرفته و همه امید به نزولات آسمانی داشته اند و تحمل سختی های زیادی همراه داشته اند می باشد .