این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
خلیل مبشر کاشانی
خلیل مبشر کاشانی معروف به آیت الله مبشر كاشانی ( متولد 1330ش) در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند.
این نوشتار نیازمند ویرایش فنی یا ادبی می باشد. |
این صفحه نیازمند تکمیل یا تصحیح است. این تکمیل شامل موارد علمی، اطلاعات به روز و یا سایر موضوعات است و شما می توانید در کامل تر شدن دانشنامه همراه ما باشید. |
زندگینامه
خلیل مبشر كاشانی در سال 1330 هـ ش در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند. وی تحصیلات ابتدایی؛راهنمایی را در كاشان گذرانده و پس از اتمام تحصیلات متوسطه دبیرستان در سال 1347 هـ ش به تحصیلات مقدماتی حوزوی پرداختند.
در سال 1348 هـ ش جهت ادامه تحصیل به شهر علم و فقاهت قم المقدسه هجرت نموده و پس از اتمام سطوح مختلفه، با حضور مستمر در دروس خارج فقه و اصول علمای اعلام و آیات عظام با عنایت الهی و با توجّهات خاصّه حضرت بقیه الله الاعظم (عج) در سال 1367 به درجه رفیع اجتهاد نائل آمدند.
اساتید
وی مطوّل را نزد آیت الله فشاركی؛ «قوانین» را نزد مرحوم آیت الله مدرس افغانی؛ «مكاسب محرّمه» را در محضر مرحوم آیه الله سید ابوالفضل نبوی قمی «بیع و خیارات مكاسب» را خدمت مرحوم آیت الله حاج شیخ جلال طاهر شمسی و «كفایه الاصول» را نزد مرحوم آیت الله ستوده و «اشارات بوعلی» را نزد آیت الله جلیلی تلمّذ نمودند.
مرجع عالیقدر، «خارج مكاسب محرّمه» و «خارج كفایه الاصول» را به طور خصوصی نزد حضرات آیات: نبوی قمی(قدس سره) و طاهر شمس(ره) و نیز خارج اصول را از محضر حضرت آیه الله العظمی جواد تبریزی (دام ظلّه) (در بدو ورود ایشان به حوزة مقدمه قم) و قاعده لاضرر را نزد مرحوم حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری و خارج فقه- مقداری از مبحث حج و تمام مباحث قضا و حدود ودیات ـ را از محضر پر فیض مرجع عالیقدر، حضرت آیه الله العظمی گلپایگانی(قدس سرّه) تلمّذ و استفاده نمودند. ناگفته نماند كه ایشان از افاضات دروس فقهی مرحوم حضرت آیت اللهحاج شیخ كاظم تبریزی و مرحوم آیت اللهمرعشی نجفی (قدس سرهما)، نیز بهره بردهاند .
مبارزات سیاسی
ایشان از 12 سالگی وارد مبارزات سیاسی شدند و مبارزات پیوسته ایشان تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت. جوانی هفده ساله بودند كه علیه رژیم منحوس پهلوی سخنرانی میكردند و هنوز سخنرانیهای آتشین و افشاگرانه ایشان در اذهان مردم و انقلابیون شهرهای كاشان و فریدونكنار باقی است.افشاگریهای شجاعانه و صریح ایشان چنان بود كه حتّی تعجب بعضی از انقلابیون را برمی انگیخت و در پایان یكی از همین سخنرانیها كه در آن الفاظی مانند «دودمان ننگین پهلوی و .....» داشتند، در یكی از مساجد كاشان با حضور بیش از هزار مستمع دستگیر و به كمیته مشترك (مركز شكنجه ساواك در تهران) منتقل شدند.
پس از سه ماه به زندان قصر تهران منتقل گشته و در مجموع بعد از شش ماه حبس و شكنجه در شب دوم بهمن سال 1357، در پی تهاجم مردم به زندانها، همراه با تمام زندانیان و محكومین سیاسی آزاد شدند و با استقبال بی نظیر مردم كاشان ـ كه از خاطر مردم انقلابی كاشان محو نمی گردد ـ به مولد خود بازگشتند.
ابعاد مختلف علمی
معظم له در علوم مختلف حوزوی به درجات عالیه نائل آمدند:
از نظر فقهی درسن 35 سالگی به درجه رفیع اجتهاد رسیدند و بسیاری از حضرات آیات در همان زمان و بعد از آن، به مقام والای فقهی و درك عمیق ایشان، اذعان داشتهاند. حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری (قدس سره) و همچنین حضرت آیت اللهملك حسینی (مدّظله) درجه اجتهاد و قابلیت مرجعیت ایشان را كتباً مرقوم و امضاء نمودهاند.
در علوم اعتقادی ـ در مباحث توحید، نبوت، امامت ، معاد ـ و در معارف اسلامی ـ مانند: فلسفه و كلام ـ و در مباحث اخلاق نظری و عرفان نظری و تفسیر، عالمی كم نظیر میباشند و در همین زمینهها آثار خطی زیادی از ایشان به جا مانده كه امید است هرچه زودتر به چاپ رسد .
تدریس
روش تحصیلی و تدریس ایشان چنین بوده كه بعد از خواندن هر كتابی از كتب حوزوی؛ به تدریس همان كتاب مشغول میشدند. ابتدا، حدود 5 سال ادبیات عرب را تدریس فرمودند و سپس به تدریس شرح لمعه و مكاسب و كفایه و شرح تجرید پرداختند. به طوری كه هر كتاب را چند دوره تدریس نمودهاند.حضرت آیه الله مبشر كاشانی از سال 1368 به تدریس درس خارج فقه و اصول مشغول شدند و هم اكنون تدریس ایشان در دفتر معظم له ادامه دارد و بحمدلله تقریرات تدریس خارج فقه ایشان (كتاب صلاه) در چند جلد تدوین گشته و آماده چاپ میباشد .
همراه با عرفا و سالكین الی الله
معظمله علاوه بر مقامات علمی؛ در مباحث عرفانی نیز به مقامات عالیه نائل آمده، و بحمدلله، امروز یكی از استوانههای عرفان در حوزه علمیه قم به شمار میآیند. مرجع عالیقدر در پاسخ به عزیزانی كه مكرر از چگونگی ارتباط معظم له با عرفای بزرگ سؤال میكردند، چنین فرمودهاند :
" بنده روز اول ورودم به حوزه مقدسه قم با حضرت آیه الله العظمی بهاءالدینی(ره) آشنا شدم و سلوك زندگی بی پیرایه و عارفانه ایشان، چنان مرا به خود جذب نمود كه هر ظهر و شب در نماز جماعت ایشان شركت میكردم. و هرگاه فرصت شركت در نماز آن بزرگوار میسر نبود، در نماز جماعت حضرات آیات عظام: اراكی، مرعشی نجفی(رحمهما الله) و بهجت(مدظله العالی) حضور مییافتم."
روابط صمیمی و نزدیك ایشان با حضرت آیه الله بهاء الدینی(ره) آن گونه بود كه آن عارف فقید چندین مرتبه به كاشان ـ و منزل پدری معظم له ـ وارد شده و آنجا را با قدوم خود متبرك فرمودند.
حضرت آیه الله مبشر كاشانی، یكسال پس از ورود به قم با عارف فرزانه مرحوم سید ذبیح الله قوامی معروف و مشهور به «حاج آقا فخر تهرانی» آشنا شدند.
در این رابطه، معظم له میفرمایند:
" آن بزرگوار ] مرحوم حاج آقا فخر تهرانی [ ، شبهای چهارشنبه از تهران، جهت زیارت حضرت معصومه (سلام الله علیها) و تشرّف به مسجد مقدس جمكران به قم آمدند و در این راستا، آشنایی من با آن مرحوم زیاد و زیادتر شد. تا جایی كه روزی فرمودند .
اینطور نمیشود كه ما هفتهای یك یا دو روز همدیگر را ببینیم، از این به بعد من هم به قم میآیم، و همینطور شد ـ مرحوم آقا فخر تهرانی برای همیشه تهران را ترك كردند و مقیم قم شدند ـ هر دو مجرد بودیم، منزلی در منطقة نیروگاه تهیه كردیم و با یكدیگر] من و حاج آقا فخر[ به مدّت دو سال در آن زندگی كردیم و این رابطه صمیمی و عاشقانه كه بینالاثنین بود قریب به 30 سال ادامه داشت ".
معظمله در اوائل انقلاب با مرحوم حضرت آیه الله كشمیری و مرحوم جعفر آقا مجتهدی آشنا شدند. در این رابطه میفرمایند :
" از اوّل ورود جعفرآقا به قم (1359) تا حدود هفت سالی كه جعفر آقا در قم بودند، ماهی دو یا سه مرتبه با ایشان دیدار و خلوت داشتم. لكن ارتباط با آیت الله كشمیری (قدس سره) صمیمیتر و عاشقانهتر از دیگران بود ".
و نیز فرمودند:
" حدود بیست سال با آیت الله كشمیری (نور الله مرقده) در ارتباط بودم و در تمام این مدت، هفتهای چند مرتبه به دیدار ایشان میرفتم و متقابلاًایشان هم یكی، دو بار در هفته به منزل حقیر میآمدند و اگر چند روز بین ملاقاتها فاصله میافتاد، حضرت آیه الله كشمیری(ره) به خانوادهشان میفرمودند كه: به فلانی ] آیت الله مبشر[ تلفن كن یا او بیاید منزل ما و یا من به منزل ایشان بروم ".
منبع
پایگاه اطلاع رسانی حضرت ایت الله علامه ذوالمعارج حاج شیخ مصطفی نورانی اردبیلی