این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

خاندان علمی جزائری

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲، ساعت ۱۲:۱۸ توسط M.masaeli (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

از خاندانهای علمی بزرگ و گسترده ای که در طول چهار قرن، مهد پرورش علماء بزرگ، و مجتهدین عالیقدر و محققین و نویسنده های بزرگ بوده، وأعضاء آن، در کشورهای مختلف، همانند : ایران و عراق و هند، و شهرهای گوناگون، همانند : اصفهان، اهواز، شوشتر، قم، تهران، مشهد و...، زندگی نموده، و به فعالیت های گوناگون علمی، از قبیل : تدریس، افتاء، تألیف و تحقیق، سخنوری، إمامت جماعت، تبلیغ أحکام و... می پرداخته اند، خاندان پر آوازه و مشهور جزائری می باشد، که منسوب به عالم فقه و حدیث سید نعمت الله جزائری هستند، و برخی از شاخه های این خاندان، با نامهای دیگری نامیده می شوند. شاخه ای از این خاندان، در شهر اصفهان زندگی کرده، و در حال حاضر عده ای از وابستگان آن، به کوشش های علمی و دینی مشغولند.


شخصیت ها

الف - سید نعمت الله جزائری

محدث جزائری سر سلسلۀ خاندان بزرگ جزائری، محدث و رجالی عظیم الشأن، أدیب و محقق جلیل المرتبه، فقیه و مفسر کریم النفس، مرحوم سید نعمت الله جزائری متوفای 1112 قمری است، که در حوزه های گوناگون، همانند : شیراز و اصفهان تحصیل علم نموده است، و استادهائی، همانند : سید هاشم بحرانی، فیض کاشانی، محقق خوانساری، محقق سبزواری، میرزا رفیعای نائینی، علامۀ مجلسی و...، داشته، و خودِ او، استاد بزرگ و صاحب حوزۀ درسی پر برکت، در شهرهای اصفهان و شوشتر بوده، و مدرسۀ خالصیۀ اصفهان، به احترام و به جهت تدریس آن بزرگمرد ساخته شده است.

محدث جزائری، تألیفات بسیار زیاد و متنوع و ابتکاری در زمینه های فقه، حدیث، أخلاق، تراجم و رجال، نحو و...، از خود به جای گذارده است، و بعضاً از شهرت بسیار زیادی برخوردار است، و شمار آنها به بیش از پنجاه تألیف می رسد، و بعضاً، در چندین مجلد است.

خاندان علمی سید جزائری، که در میان آنها : فیلسوف، فقیه، متکلم، مفسر، اصولی، محدث، رجالی، أدیب، خطیب، شاعر و... فراوان بوده، از آثار باقیۀ آن بزرگمرد الهی، محسوب می گردد.


ب - سید شفیع شوشتری

فقیه و رجالی فاضل، مدرس و مؤلف زاهد، آقا سید شفیع بن سید محمد شوشتری، متوفای 1274 قمری. وی از أحفاد سید جزائری بوده، و از شوشتر برای تحصیل علم به اصفهان آمده، و از محضر بزرگانی همچون حاج محمد ابراهیم کرباسی و سید شفتی بهره برده، و پس از نیل به کمالات علمی، خود، به درس و بحث و تحقیق و تألیف پرداخته است.

از تألیفات و آثار قلمی او، یکی حواشی بر شرح کبیر (ریاض المسائل ) در چندین مجلد، که بسیار مفصل بوده، و تا آخر کتاب صلوة رسیده، و دیگری رساله ای در منجزات مریض، و سومی، حواشی بر کتاب نقد الرجال تفرشی، و هم چنین فوائد متفرقه ای در رجال ( که فراوان بوده است ) یاد کرده اند، و کتابخانه ای داشته، دارای اهمیت، که در پشت أوائل و أواخر بسیاری از کتابهای آن، فوائد نافعهای، به خط او و فرزندش آقا سید محمد ( مذکور در ذیل ) ثبت شده بوده است(1). مرحوم آقا سید محمد شفیع جزائری، در صحن تکیۀ مرحوم آقا حسین خوانساری، مدفون می باشد.

.

ج - آقا سید محمد جزائری

عالم فاضل و مدرس زاهد، آقا سید محمد جزائری، فرزند آقا سید شفیع، و متوفای 1322 قمری، و مدفون در تکیۀ شهشهانی. وی به نوشتۀ مرحوم آخوند گزی در تذکرة القبور، مدرس و مطلع بر فقه و رجال، و از علماء گوشه نشین بوده است و چندین کتاب با خط نسخ خوب در زمینۀ رجال و غیر آن به دست خود نوشته بوده، و استنساخ کرده، که در پشت بسیاری از آنها تاریخ وفات بعضی از علماء را نوشته بوده است.


منبع[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  • سید حجت موحد ابطحی، ریشه ها و جلوه های تشیّع و حوزۀ علمیّۀ اصفهان