این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
محمدحسن قلزم چهارمحالی
این مقاله در هیچ ردهٔ محتوایی قرار نگرفته است. لطفاً با افزودن چند رده کمک کنید تا این مقاله
در کنار سایر مقالههای مشابه فهرست شود. |
این نوشتار نیازمند ویرایش فنی یا ادبی می باشد. |
آقا شیخ محمّد حسن قلزم فرزندحاجی ملا محمد وردنجانی چهارمحالی عالم کامل و شاعر ادیب، از سخنوران و دانشمندان قرن چهاردهم هجری. در 10 مرداد 1260ش در قریه «وردنجان» چهارمحال متولّد شد .[۱]
معرفی
یکی از فضلای مدرسه چهارباغ مرحوم شیخ محمّدحسن قلزم چهارمحالی میباشد که مدت بیست سال در این مدرسه افزون بر سکونت، به فراگیری علوم مختلف اسلامی اشتغال داشته است. وی پس از تحصیلات مقدماتی در سن ده سالگی به اصفهان رهسپار شد و در کنار پدرش ـ که از سالها قبل در مدرسه چهارباغ ساکن و مشغول تحصیل بود ـ به فراگیری علوم پرداخت.
این دانشمند فرزانه مدت بیست سال در مدرسه چهارباغ ساكن و به كسب علوم متنوعه از فقه و اصول و حكمت و ریاضی و طب و ادبیات اشتغال ورزید و در بسیاری از علوم زمان حتی علم موسیقی تبحّر داشت و از طرف استادش علّامه میرزا محمّدهاشم چهارسوقی ملقّب به لقب "قلزم العلوم" گردید.
شیخ محمّدحسن پس از وصول به مدارج عالیه علم و كمال، به زادگاه خود باز گشت و به درخواست خوانین چالشتر در قریه نافج ـ که از املاک آنان بود ـ ساکن گردید و تا پایان عمر، مرجع امور شرعیه اهالی بود.
وی در اخلاق و معاشرت با مردم بسیار خوشمحضر و مهربان و فروتن بود و بهخصوص با اطفال و نوجوانان، بسیار محبّت مینمود. از ریا و تظاهر، بهشدت بیزار بود و همواره به مردم محروم و مظلوم کمک میکرد. منزل او، مرجع نیازمندان و مجمع اهل علم و شعرا و رجال علمی و سیاسی بود.
دیوان اشعار وی دربردارنده قریب سه هزار بیت از غزل و قصیده و رباعی بوده و بخشی از آن اخیراً به چاپ رسیده است.
شنیدم آنکه مرا نام برده ای به زبان | سرم به عرش رساندی گر این ادا کردی | |
اگر به خون کشی از تیغ قهر «قُلزُم» را | خلاف محض بود گویم ار جفا کردی[۲] |
وفات
قلزم چند سال اواخر عمر از نعمت بینایی، محروم گردید و سرانجام در سال 1326 شمسی در «نافج» وفات یافت».[۳]
پانویس
منبع
- مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.