این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

سید محمدحسین مدرس صادقی

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سيد محمدحسين مـدرس صـادقی

سيد محمدحسين مـدرس صـادقی (1304ق -1389ق) فرزنـد سیّد محسن بن سیّد محمّدباقر بن میر سیّد علی حسینی، اديب ،شاعر، فاضل معاصر است. وی از ادبـا و شـعرای بـزرگ عهـد خويش به شمار می آمد که در سال در اصفهان متولّد شده و تحصیلات مقدّماتی خویش را در اصفهان انجام داد و سپس به کار در یکی از تجارت خانه های اصفهان مشغول شد.

آثار

او نزد برادرش میرزا عبداللَّه ثقه الاسلام تحصیل نموده و خط نسخ را نیکو می نوشته و قرآن مجید را کتابت نموده است.] [۱] شعر را نیکو می سروده و در ديوان اشعاري بـا عنوان گلشن نجـات در 228 صـفحه است و در آغاز آن در بالا و پايين تمثالش است، در هشـت بيـت خود را اينگونه معرفی می كند.

مــنم حســين مــدرس ســلاله ی اخيــار تولّـدم بـه صـفاهان هـزار و سيصـد و چـار
شـــمرده دفتـــر آمـــار ثبـــت نـــام مـــراشـمار پـنج و ده ششصـد اسـت و هشـت هزار

ديوان اين شاعر اديب توسط چاپخانه ی مهربان اصفهان در 1374 قمری به زيور طبع آراسته گرديده و در تاريخ چاپ ديوان درده بيت آغاز ديوان به چـاپ رسـيده است.

ای یار پری چهره که خود روح روانیدل می بری از خلق ولی خویش ندانی
هر جا نگرم روی خوش و طلعت زیبااز هرچه مرا در نظر آید به از آنی
چشم تو بود فتنه و زلفین تو جادوهر عضو تو را می نگرم آفت جانی [۲]

از ديگر آثار وی كتاب اسرار محبين در مناجاتنامه از مضمون دعـای ابـوحمزه ثمالی و ضميمه قطعاتی در مدح و مراثی ائمـه طـاهرين (ع) و بحرالطويـل از شـرح مختصر مسافرت حضرت امام حسين(ع) می باشد.

اين كتاب در سـال 1373 قمـری توسط چاپخانه اولياء به طبع رسيده است. همچنين در ارشادالمسلمين، اشاره ای به پيشـه ی او شـده و نوشـته اسـت   :

«ايـن مرحوم با تمام فضل و دانش در سلك كسبه درآمده اند.» اشعار ديوان او بيشتر در مدايح و مراثی اهـل بيـت عصـمت و طهـارت اسـت و حكايت و غزلياتی اندك نيز در آن مشاهده می شود."

کتاب اسرار المحبین

اشعار او در مدح حضرت اميرالمؤمنين (عليه السلام):

جهـان امـروز چـون خلـد بـرين اسـت كـــه مولـــود اميرالمـــؤمنين اســـت
تعـــالی اللّـــه از ايـــن روز مبـــارك كــه روز شــوكت اســلام و ديــن اســت
مبـارك عيـدی و فرخنـده روزی اسـت طلـوع شـمس علـم و مـاه ديـن اسـت [۳]

وفات

وی در 6 محرم 1389 قمری وفات يافت و در كنار آيت اللّه ثقه الاسلام در تکیه سادات میر محمّد صادقی واقع در تخت فولاد مدفون شـد . مرحوم صغير اصفهانی در وفاتش مرثيه ای سروده است.

اشعار سنگ نوشته مزارش چنين است:

غافــل مشــو از دوســتی حــب علــیبـــا آل علـــی گـــذار طـــرح الفـــت
بــی دوســتی علــی مجــو راه نجــات ره پر خطر است و نيسـت ايـن راحـت [۴]

پانویس

  1. مهدوی، اعلام اصفهان، ج۲، ص 742
  2. تذکره شعرای معاصر اصفهان، صص 438-436؛ دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص884؛ سیری در تاریخ تخت فولاد، ص213؛ مصاحبه غلامرضا نصرالهی با آقای نصراللَّه مدرس (فرزند صاحب عنوان) در تاریخ 19 شهریور 1376.
  3. ديوان مدرس صادقی، چاپخانه مهربان اصفهان(موجود در كتابخانه ی تخصصی تخت فـولاد اصـفهان )؛ ارشادالمسلمين فی شرح حالات اولاد اميرالمؤمنين (عليه السلام)، آيةاللّه سيد عبداللّه معروف به ثقـه الاسـلام، ناشر: سيد جمال الدين مدرس صادقی، چاپ اول، چهارصد جلـد، 23/آبـان /1374) موجـود در كتابخانـه تخصصی تخت فولاد
  4. لطفی، تذکره شعرای تخت فولاد، صص529-532

منبع

بر گرفته از کتاب تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان : معرفی شعرای مدفون در تخت فولاد اصفهان، عليرضا لطفي (حامد اصفهاني)، اصفهان: سا زمان فرهنگی تفريحي شهرداري اصفهان، 1390.

برگرفته از: مهدوی، مصلح الدین، اعلام اصفهان، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، ۱۳۸۶.