این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما
علی نقی بن محمدعلی موسوی زنجانی اصفهانی
این نوشتا برای بهبود کیفیت نیازمند یک تصویر یا عکس است. |
حاج میرزا علینقی بن میرزا محمّدعلی بن امیرمحسن بن محمّدسلیم بن امیر برهان الدّین موسوی زنجانی اصفهانی، عالم فاضل جلیل، فقیه ادیب نبیل از علمای عالیقدر اصفهان در قرن سیزدهم هجری است.
زندگی نامه
علی نقی زنجانی در زنجان متولّد شده و برای تحصیل به اصفهان مهاجرت نموده است و در این شهر پس از وصول به مقامات عالیه علم و اجتهاد به تدریس و اقامه جماعت در مسجد خیاط ها که آن را مسجد زنجانی ها نیز گویند اشتغال جسته است. دارای تألیف و تصنیف بوده است. وی از علمای هم عصر سید شفتی و حاجی كلباسی بوده ولی از اساتيد او هيچ اطلاعی در دست نيست. اين عالم جليل دارای كتابخانهای ارزشمند بوده و كتابهای زيادی را جمع آوری و احيانا استنساخ نموده است. او همچنين دارای خطی زيبا بوده و برخی از كتابهايی كه از كتابخانه او باقی مانده، تعليقات و حواشی عالمانه او ديده می شود كه بيانگر مقامات علمی اوست.
فرزندان
از فرزندان زنجانی افراد زير را ميشناسيم:
- ميرزا محمد صادق زنجانی؛
- آیت الله ميرزا محمد باقر زنجانی؛
آثار
دارای خطی نیکو بوده و حواشی بر کتاب «ذریعة الضّراعه» تألیف فیض کاشانی نگاشته و نسخه آن در کتابخانه آستانه رضویه موجود است.[۱]
این نسخه ها به دست میرزا علینقی زنجانی کتابت شده است:
1. «شوارق الالهام» تألیف: ملاّ عبدالرّزاق فیاض لاهیجی که در 1218ق کتابت نموده و به شماره 527ط در کتابخانه مجلس شورای اسلامی در تهران موجود است.[۲]
2 و 3. «مشرق الشّمسین» تألیف: شیخ بهائی و «تمهید القواعد» تألیف: شهید ثانی که در 1239ق کتابت نموده و بر آن حاشیه نوشته که محقّقانه و عالمانه است. این دو نسخه در کتابخانه عالم عالیقدر سیّد حسن صدر کاظمی موجود بوده است.
4. «ذریعة الضّراعه» که در کتابخانه میرزا علی اکبر عراقی در نجف موجود است.[۳]
5. «حاشیه بر شرح شمسیه» از میر سیّد شریف جرجانی که در 9 ربیع الاوّل 1201ق کتابت نموده و در کتابخانه امیرالمؤمنین علیه السلام در نجف اشرف موجود است.[۴]
وفات
وی در روز جمعه 26 صفر المظفّر 1258ق وفات یافته و در تخت فولاد جنب تکیه فاضلان مدفون گردید.[۵]
محمّدحسین ضیاء اصفهانی شاعر معاصر میرزا علینقی در مرثیه او شعری سروده و در آن مادّه تاریخ وفات را چنین گفته است:
پانویس
- ↑ مهدوی، رجال اصفهان یا تذکرة القبور، ص58؛ مهدوی، دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص195؛ مهدوی، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص165؛ معلم حبیب آبادی، مکارم الآثار، ج5، صص 1555 - 1556؛ قاسمی، گلزار فضیلت، صص 106-110.
- ↑ فهرست مختصر مجلس، ص523.
- ↑ تهرانی، الکرام البرره: مخطوط.
- ↑ قاسمی، گلزار فضیلت، ص108.
- ↑ مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، دانشنامه تخت فولاد، ج2، صص411-413.
- ↑ رجال اصفهان یا تذکرة القبور، ص58؛ دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص195؛ سیری در تاریخ تخت فولاد، ص165؛ مکارم الآثار، ج5، صص 1555 و 1556؛ گلزار فضیلت، صص 106-110.
- ↑ مصلح الدین مهدوی، اعلام اصفهان، ج 4 ، ص 707- 708.
منابع
- مهدوی، مصلح الدین، اعلام اصفهان، ج4، اصفهان: سازمان فرهنگي تفريحي شهرداري اصفهان، ۱۳۸۶.
- مجموعه فرهنگی و مذهبی تخت فولاد: زيرنظر اصغر منتظرالقائم، دانشنامه تخت فولاد اصفهان، ج2، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحی شهرداری اصفهان، چاپ اول، 1389.
- قاسمی، رحیم، گلزار فضيلت: مشاهير مدفون در تخت فولاد اصفهان(رتكيه فاضل هندی )، اصفهان: کانون پژوهش ، چاپ اول، ۱۳۸8.