این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسه علمیه و مسجد علیقلی آقا

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ خرداد ۱۴۰۲، ساعت ۱۳:۱۱ توسط Kh1.Abedi (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'رده:مدارس علمیه' به 'رده:مدارس علمیه برادران')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت در عهد صفوی
آدرس چهارسو در محله بیدآباد
وضعیت: دایر
علّت نام گذاری: بانی حاج علیقلی آقا بوده است.
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی

مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: مجموعه بناهائی مرکب از : مسجد و حمّام و بازار و سرای و چهارسو ، در محلّه بید آباد وجود دارد، که بانی آنها ، حاج علیقلی آقا ، یکی از خواجگان حرم شاه سلیمان و سلطان حسین صفوی بوده، و این آثار ارزشمند و تاریخی را در دوره سلطان حسین صفوی ، از خود به جای گذارده است .

نهر باباحسن که به جوی باباحسن معروف است ، از جلو مسجد می گذرد و بر طراوت این ناحیه می أفزاید .

گرچه صحن مسجد علیقلی آقا کوچک است ، ولی سردَرِ بسیار زیبا و کاشیکاری جالب در أطراف صحن ، که از نوع گره کاری است ، منظرهای دلپذیر را به نمایش می گذارد ، و به راستی تزئینات و کاشیکاری این مسجد ، موجب تحسین و دعای خیر برای بانی، و هنرمندان دست اندرکار ایجاد این اثر دینی و تاریخی ، می باشد .

در طرف غربی مسجد ، در طبقه دوّم ( بالای سردَرِ مسجد و دو طرف آن ) ۱۲ حجره وجود دارد، که به عنوان مدرسه ساخته شده ، و در وقفنامه مسجد ، برای طلاّب ساکن در این حجرات ، حقوق و مزایایی در نظر گرفته شده است .

تاریخ تأسیس مسجد و مدرسه ۱۱۲۲ می باشد ، که در کتیبه جالبی با خطّ زیبا ، روی سنگ مرمر بسیار نفیس حجاّری شده ، و به خطّ علی نقی إمامی میباشد ، و در سردَرِ مسجد ، جلب توجّه می نماید.[۱]

اکنون نیز جمعی از طلّاب حوزه ی علمیّه در آن ساکنند. [۲]

فعالیت های علمی در مدرسه:

شخصی به نام ابراهیم مشهدی طوسی، نسخه ای از حاشیه ألوافیه ، سیّد صدرالدّین محمّد بن محمدّ باقر قمی را ، در مدرسه علیقلی آقا، به تاریخ پنجشنبه سوّم رجب ۱۲۲۹، کتابت نموده است.[۳]

پانویس

  1. در کتاب گنجینه آثار تاریخی اصفهان ، ص ۶۸۲ تا ۶۸۴، و در کتاب آثار ملّی اصفهان ، ص ۷۱۷ تا ۷۱۹، کتیبه ها و خصوصیات این بنای تاریخی مورد بحث قرار گرفته است.
  2. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 310
  3. ریشه ها و جلوه های تشیّع و حوزۀ علمیّۀ اصفهان، ج۲، ص ۱۷۸-۱۷۷ ؛ فهرست کتابهای خطی کتابخانه آیه الله ، مرعشی ، ج ۱۱، ص ۱۷۵