این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «محیی الدین محمد سُها»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ایجاد صفحه)
 
جز (M.masaeli صفحهٔ محیی الدین محمّد را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به محیی الدین محمد سُها منتقل کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۸ مرداد ۱۴۰۱، ساعت ۱۲:۰۳

ميرزا محيی الدين محمّد ملقّب به ملك الشعرا و متخلّص بـه سُها دومـين فرزنـد هماى شيرازى است. او در 1262 قمرى در اصفهان ديده به جهان گشـود و در روز سه شنبه 23 ماه صفر 1338 در پى ابتلا به مرض باد سرخ دار فانى را وداع گفـت؛ و در تكيه ى فيض تخت فولاد مدفون گرديد.

زندگی نامه

او در شناخت رمـوز شـعر و شـاعرى و تاريخ و انساب و كتاب شناسى و رجال شناسـى بـه خصـوص رجـال شـعر وادب و عرفان تسلّطى كافى و حضور ذهنى عجيب داشت. احاطه ى او در شعر و شاعرى به قـدرى بود كه دوستانش به او لقب «شعر مجسّم » داده بودند. استاد همايى در ايـن خصـوص مــی گويــد: شــبى تــا نزديكــى صــبح بــا سبحه(تسبيح) نام دويست شاعر و احوالات ايشان را بيان نمود.

او فردى بسـيار رئـوف و مهربـان و در مسايل دينى سخت پای بند و متعبّد و باتقوابـود. بـرادر كوچـك او ميـرزا محمّدنصـير متخلّص بـه طـرب و پـدر مرحـوم اسـتاد همايى(متخلّص به سنا) اسـت.

سها در پـى درگذشــت بــرادر كوچــك خــود طَــرَب سرپرستى فرزندان او از جمله استاد همايى را از سـيزده سـالگى تـا بيسـت و يـك سالگى او(تا زمان حيات خويش) به عهده گرفت. استاد همايى رشد و بالندگى خويش را مرهون تعليم و تربيت و سرپرستى عموی خود سُها می داند و در وفات او چنين سروده است:

دريغــا كــز جفــاى دور گــردونسـپهر فضـل را ُشـد اختـرى گُّم
سُهايى را غروب آمد كـه از فضـلبُد او خورشيد و اهل فضـل انجـم

محمود هدايت در گلزار جاويدان او را اينگونه معرّفى می كند:

(نام ناميش ميـرزا محمّد و دومين فرزند هماى شيرازى است و از گوينـدگان نـامى اصـفهان بـوده در شناسايى سبك ها و شيوه هاى سخن و فهم دقايق شعرى كم نظير بوده. از اقسام شـعر به غزل سرايى رغبت بسيار داشته و بيشتر اوقات خود را در صحارى سرسبز و سـايه درختان تناور و در كنار نهرهاى آب می گذرانيده و به زمزمه شعرى مترنّم بوده، سها در همه عمر مجرّد زيست و گامى از صراط تقوا و صحّت عمل منحرف نگشـت . در هفتاد و چند سالگى در سنه 1338 هجرى قمرى درگذشت و در تخت فولاد اصفهان مدفون گرديد.)

دوش دل ز دستم بـرد زلـف او بـه پنهـانىشـب بلـى كنـد دزدى دزد ره بـه آسـانى
يكزبان و يكدل باش همچو شمع اندر عشقتا شـبى شـود روشـن بـر تـو راز پنهـانی [۱]

از غزلهاى عرفانى اوست:

بــه بارگــاه محبّـت گــدا و شــاه يكيســتگدا و شاه در ايـن طرفـه بارگـاه يكيسـت
فــداى بــزم محبّت شــوم كــه در آنجــابه جاه و مرتبه درويش و پادشاه يكيسـت[۲]


پانویس

  1. همايى، جلال الدين، برگزيده ى ديوان سه شاعر اصفهان، ص8
  2. نصرى، عبداللّه، پايان شب سخن سرايى، صص53 ـ 50


منبع

برگرفته از کتاب تذكره شعراي تخت فولاد اصفهان: معرفي شعراي مدفون در تخت فولاد اصفهان، عليرضا لطفي (حامد اصفهاني)، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحي شهرداري اصفهان، 1390. ص۳۱۲