این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «خلیل مبشر کاشانی»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش‌شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''خلیل مبشر کاشانی''' معروف به آيت الله مبشر كاشاني در سال 1330 هـ ش در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند.
'''خلیل مبشر کاشانی''' معروف به آیت الله مبشر كاشانی ( متولد 1330ش) در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند.
[[پرونده:مبشر کاشانی.jpg|بندانگشتی]]
{{نیازمند ویرایش}}{{نیازمند تکمیل}}{{نیازمند درج یا بررسی منبع}}[[پرونده:مبشر کاشانی.jpg|بندانگشتی]]
<br />
<br />


==زندگینامه==
==زندگینامه==
حضرت آيت الله مبشر كاشاني (مدظله العالي) در سال 1330 هـ ش در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند. معظم له تحصيلات ابتدايي؛راهنمايي را در كاشان گذرانده و پس از اتمام تحصيلات متوسطه دبيرستان در سال 1347 هـ ش به تحصيلات مقدماتي حوزوي پرداختند.
خلیل مبشر كاشانی در سال 1330 هـ ش در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند. وی تحصیلات ابتدایی؛راهنمایی را در كاشان گذرانده و پس از اتمام تحصیلات متوسطه دبیرستان در سال 1347 هـ ش به تحصیلات مقدماتی حوزوی پرداختند.


در سال 1348 هـ ش جهت ادامه تحصيل به شهر علم و فقاهت قم المقدسه هجرت نموده و پس از اتمام سطوح مختلفه، با حضور مستمر در دروس خارج فقه و اصول علماي اعلام و آيات عظام با عنايت الهي و با توجّهات خاصّه حضرت بقيه الله الاعظم (عج) در سال 1367 به درجه رفيع اجتهاد نائل آمدند.
در سال 1348 هـ ش جهت ادامه تحصیل به شهر علم و فقاهت قم المقدسه هجرت نموده و پس از اتمام سطوح مختلفه، با حضور مستمر در دروس خارج فقه و اصول علمای اعلام و آیات عظام با عنایت الهی و با توجّهات خاصّه حضرت بقیه الله الاعظم (عج) در سال 1367 به درجه رفیع اجتهاد نائل آمدند.  
<br />
 
==='''اساتید'''===
وی مطوّل  را نزد آیت الله فشاركی؛ «قوانین» را نزد مرحوم آیت الله مدرس افغانی؛ «مكاسب محرّمه» را در محضر مرحوم آیه الله سید ابوالفضل نبوی قمی «بیع و خیارات مكاسب» را  خدمت مرحوم آیت الله حاج شیخ جلال طاهر شمسی و «كفایه الاصول» را نزد مرحوم آیت الله ستوده و «اشارات بوعلی» را نزد آیت الله جلیلی تلمّذ نمودند.


==اساتيد==
مرجع عالیقدر، «خارج مكاسب محرّمه» و «خارج كفایه الاصول» را به طور خصوصی نزد حضرات آیات: نبوی قمی(قدس سره) و طاهر شمس(ره) و نیز خارج اصول را از محضر حضرت آیه الله العظمی جواد تبریزی (دام ظلّه) (در بدو ورود ایشان به حوزة مقدمه قم) و قاعده لاضرر را نزد مرحوم حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری و خارج فقه- مقداری از مبحث حج و تمام مباحث قضا و حدود ودیات ـ را از محضر پر فیض مرجع عالیقدر، حضرت آیه الله العظمی گلپایگانی(قدس سرّه) تلمّذ و استفاده نمودند. ناگفته نماند كه ایشان از افاضات دروس فقهی مرحوم حضرت آیت اللهحاج شیخ كاظم تبریزی و مرحوم آیت اللهمرعشی نجفی (قدس سرهما)، نیز بهره برده­اند .  
معظم له «مطوّل» را نزد آيه الله فشاركي؛ «قوانين» را نزد مرحوم آيت الله مدرس افغاني؛ «مكاسب محرّمه» را در محضر مرحوم آيه الله سيد ابوالفضل نبوي قمي «بيع و خيارات مكاسب» را  خدمت مرحوم آيت الله حاج شيخ جلال طاهر شمسي و «كفايه الاصول» را نزد مرحوم آيت الله ستوده و «اشارات بوعلي» را نزد آيت الله جليلي تلمّذ نمودند.


مرجع عاليقدر، «خارج مكاسب محرّمه» و «خارج كفايه الاصول» را به طور خصوصي نزد حضرات آيات: نبوي قمي(قدس سره) و طاهر شمس(ره) و نيز خارج اصول را از محضر حضرت آيه الله العظمي جواد تبريزي (دام ظلّه) (در بدو ورود ايشان به حوزة مقدمه قم) و قاعده لاضرر را نزد مرحوم حضرت آيه الله العظمي حاج شيخ ابوالفضل خوانساري و خارج فقه- مقداري از مبحث حج و تمام مباحث قضا و حدود وديات ـ را از محضر پر فيض مرجع عاليقدر، حضرت آيه الله العظمي گلپايگاني(قدس سرّه) تلمّذ و استفاده نمودند. ناگفته نماند كه ايشان از افاضات دروس فقهي مرحوم حضرت آيت الله العظمي حاج شيخ كاظم تبريزي و مرحوم آيت الله العظمي مرعشي نجفي (قدس سرهما)، نيز بهره برده­اند .
==مبارزات سیاسی==
<br />
ایشان از 12 سالگی وارد مبارزات سیاسی شدند و مبارزات پیوسته ایشان تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت. جوانی هفده ساله بودند كه علیه رژیم منحوس پهلوی سخنرانی می­كردند و هنوز سخنرانیهای آتشین و افشاگرانه ایشان در اذهان مردم و انقلابیون شهرهای كاشان و فریدونكنار باقی است.افشاگریهای شجاعانه و صریح ایشان چنان بود كه حتّی تعجب بعضی از انقلابیون را برمی انگیخت و در پایان یكی از همین سخنرانیها كه در آن الفاظی مانند «دودمان ننگین پهلوی و .....»  داشتند، در یكی از مساجد كاشان با حضور بیش از هزار مستمع دستگیر و به كمیته مشترك (مركز شكنجه ساواك در تهران) منتقل شدند.  


==مبارزات سياسي==
پس از سه ماه به زندان قصر تهران منتقل گشته و در مجموع بعد از شش ماه حبس و شكنجه در شب دوم بهمن سال 1357، در پی تهاجم مردم به زندانها، همراه با تمام زندانیان و محكومین سیاسی آزاد شدند و با استقبال بی نظیر مردم كاشان ـ كه از خاطر مردم انقلابی كاشان محو نمی گردد ـ به مولد خود بازگشتند.  
معظم­له از 12 سالگي وارد مبارزات سياسي شدند و مبارزات پيوسته ايشان تا پيروزي انقلاب اسلامي ادامه داشت. جواني هفده ساله بودند كه عليه رژيم منحوس پهلوي سخنراني مي­كردند و هنوز سخنرانيهاي آتشين و افشاگرانه ايشان در اذهان مردم و انقلابيون شهرهاي كاشان و فريدونكنار باقي است.افشاگريهاي شجاعانه و صريح ايشان چنان بود كه حتّي تعجب بعضي از انقلابيون را برمي انگيخت و در پايان يكي از همين سخنرانيها كه در آن الفاظي مانند «دودمان ننگين پهلوي و .....»  داشتند، در يكي از مساجد كاشان با حضور بيش از هزار مستمع دستگير و به كميته مشترك (مركز شكنجه ساواك در تهران) منتقل شدند.  


پس از سه ماه به زندان قصر تهران منتقل گشته و در مجموع بعد از شش ماه حبس و شكنجه در شب دوم بهمن سال 1357، در پي تهاجم مردم به زندانها، همراه با تمام زندانيان و محكومين سياسي آزاد شدند و با استقبال بي نظير مردم كاشان ـ كه از خاطر مردم انقلابي كاشان محو نمي گردد ـ به مولد خود بازگشتند.
==ابعاد مختلف علمی==
<br />
معظم له در علوم مختلف حوزوی به درجات عالیه نائل آمدند:


==ابعاد مختلف علمي==
از نظر فقهی درسن 35 سالگی به درجه رفیع اجتهاد رسیدند و بسیاری از حضرات آیات در همان زمان و بعد از آن، به مقام والای فقهی و درك عمیق ایشان، اذعان داشته­اند. حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری (قدس سره) و همچنین  حضرت آیت اللهملك حسینی (مدّظله) درجه اجتهاد و قابلیت مرجعیت ایشان را كتباً مرقوم و امضاء نموده­اند.
معظم له در علوم مختلف حوزوي به درجات عاليه نائل آمدند:


از نظر فقهي درسن 35 سالگي به درجه رفيع اجتهاد رسيدند و بسياري از حضرات آيات در همان زمان و بعد از آن، به مقام والاي فقهي و درك عميق ايشان، اذعان داشته­اند. حضرت آيه الله العظمي حاج شيخ ابوالفضل خوانساري (قدس سره) و همچنين  حضرت آيت الله العظمي ملك حسيني (مدّظله) درجه اجتهاد و قابليت مرجعيت ايشان را كتباً مرقوم و امضاء نموده­اند.
در علوم اعتقادی ـ در مباحث توحید، نبوت، امامت ، معاد ـ و در معارف اسلامی ـ مانند: فلسفه و كلام ـ و در مباحث اخلاق نظری و عرفان نظری و تفسیر، عالمی كم نظیر می­باشند و در همین زمینه­ها آثار خطی زیادی  از ایشان به جا مانده كه امید است هرچه زودتر به چاپ رسد .  


در علوم اعتقادي ـ در مباحث توحيد، نبوت، امامت ، معاد ـ و در معارف اسلامي ـ مانند: فلسفه و كلام ـ و در مباحث اخلاق نظري و عرفان نظري و تفسير، عالمي كم نظير مي­باشند و در همين زمينه­ها آثار خطي زيادي  از ايشان به جا مانده كه اميد است هرچه زودتر به چاپ رسد .
=='''تدریس'''==
<br />
روش تحصیلی و تدریس  ایشان چنین  بوده كه بعد از خواندن هر كتابی از كتب حوزوی؛ به تدریس همان كتاب مشغول می­شدند. ابتدا، حدود 5 سال ادبیات عرب را تدریس فرمودند و سپس به تدریس شرح لمعه و مكاسب و كفایه و شرح تجرید پرداختند. به طوری كه هر كتاب را چند دوره تدریس نموده­اند.حضرت آیه الله مبشر كاشانی از سال 1368 به تدریس درس خارج فقه و اصول مشغول شدند و هم اكنون تدریس ایشان در دفتر معظم له ادامه دارد و بحمدلله تقریرات تدریس خارج فقه ایشان (كتاب صلاه) در چند جلد تدوین گشته و آماده چاپ می­باشد .  


==تدريس==
=='''همراه با عرفا و سالكین الی الله'''==
روش تحصيلي و تدريس  ايشان چنين  بوده كه بعد از خواندن هر كتابي از كتب حوزوي؛ به تدريس همان كتاب مشغول مي­شدند. ابتدا، حدود 5 سال ادبيات عرب را تدريس فرمودند و سپس به تدريس شرح لمعه و مكاسب و كفايه و شرح تجريد پرداختند. به طوري كه هر كتاب را چند دوره تدريس نموده­اند.حضرت آيه الله مبشر كاشاني از سال 1368 به تدريس درس خارج فقه و اصول مشغول شدند و هم اكنون تدريس ايشان در دفتر معظم له ادامه دارد و بحمدلله تقريرات تدريس خارج فقه ايشان (كتاب صلاه) در چند جلد تدوين گشته و آماده چاپ مي­باشد .
معظم­له علاوه بر مقامات علمی؛ در مباحث عرفانی نیز به مقامات عالیه نائل آمده، و بحمدلله، امروز یكی از استوانه­های عرفان در حوزه علمیه قم به شمار می­آیند. مرجع عالیقدر در پاسخ به عزیزانی كه مكرر از چگونگی ارتباط معظم له با عرفای بزرگ سؤال می­كردند، چنین فرموده­اند<span> </span>:
<br />


==همراه با عرفا و سالكين الي الله==
" بنده روز اول ورودم به حوزه مقدسه قم با حضرت آیه الله العظمی بهاءالدینی(ره) آشنا شدم و سلوك زندگی بی ­پیرایه و عارفانه ایشان، چنان مرا به خود جذب نمود كه هر ظهر و شب در نماز جماعت ایشان شركت می­كردم. و هرگاه فرصت شركت در نماز آن بزرگوار میسر نبود، در نماز جماعت حضرات آیات عظام: اراكی، مرعشی نجفی(رحمهما الله) و بهجت(مدظله العالی) حضور می­یافتم."
معظم­له علاوه بر مقامات علمي؛ در مباحث عرفاني نيز به مقامات عاليه نائل آمده، و بحمدلله، امروز يكي از استوانه­هاي عرفان در حوزه علميه قم به شمار مي­آيند. مرجع عاليقدر در پاسخ به عزيزاني كه مكرر از چگونگي ارتباط معظم له با عرفاي بزرگ سؤال مي­كردند، چنين فرموده­اند<span> </span>:


" بنده روز اول ورودم به حوزه مقدسه قم با حضرت آيه الله العظمي بهاءالديني(ره) آشنا شدم و سلوك زندگي بي ­پيرايه و عارفانه ايشان، چنان مرا به خود جذب نمود كه هر ظهر و شب در نماز جماعت ايشان شركت مي­كردم. و هرگاه فرصت شركت در نماز آن بزرگوار ميسر نبود، در نماز جماعت حضرات آيات عظام: اراكي، مرعشي نجفي(رحمهما الله) و بهجت(مدظله العالي) حضور مي­يافتم."
روابط صمیمی و نزدیك ایشان با حضرت آیه الله بهاء الدینی(ره) آن گونه بود كه آن عارف فقید چندین مرتبه به كاشان ـ و منزل پدری معظم له ـ وارد شده و آنجا را با قدوم خود متبرك فرمودند.


روابط صميمي و نزديك ايشان با آيه الله بهاء الديني(ره) آن گونه بود كه آن عارف فقيد چندين مرتبه به كاشان ـ و منزل پدري معظم له ـ وارد شده و آنجا را با قدوم خود متبرك فرمودند.
حضرت آیه الله مبشر كاشانی، یكسال پس از ورود به قم با عارف فرزانه مرحوم سید ذبیح الله قوامی معروف و مشهور به «حاج آقا فخر تهرانی» آشنا شدند.


حضرت آيه الله مبشر كاشاني، يكسال پس از ورود به قم با عارف فرزانه مرحوم سيد ذبيح الله قوامي معروف و مشهور به «حاج آقا فخر تهراني» آشنا شدند.
در این رابطه، معظم له می­فرمایند:


در اين رابطه، معظم له مي­فرمايند:
" آن بزرگوار ] مرحوم حاج آقا فخر تهرانی [ ، شب­های چهارشنبه از تهران، جهت زیارت حضرت معصومه (سلام الله علیها) و تشرّف به مسجد مقدس جمكران به قم آمدند و در این راستا، آشنایی من با آن مرحوم زیاد و زیادتر شد. تا جایی كه روزی فرمودند .


" آن بزرگوار ] مرحوم حاج آقا فخر تهراني [ ، شب­هاي چهارشنبه از تهران، جهت زيارت حضرت معصومه (س) و تشرّف به مسجد مقدس جمكران به قم آمدند و در اين راستا، آشنايي من با آن مرحوم زياد و زيادتر شد. تا جايي كه روزي فرمودند .  
اینطور نمی­شود كه ما هفته­ای یك یا دو روز همدیگر را ببینیم، از این به بعد من هم به قم می­آیم، و همینطور شد ـ مرحوم آقا فخر تهرانی برای همیشه تهران را ترك كردند و مقیم قم شدند ـ هر دو مجرد بودیم، منزلی در منطقة نیروگاه تهیه كردیم و با یكدیگر] من و حاج آقا فخر[ به مدّت دو سال در آن زندگی كردیم و این رابطه صمیمی و عاشقانه كه بین­الاثنین بود قریب به 30 سال ادامه داشت ".


اينطور نمي­شود كه ما هفته­اي يك يا دو روز همديگر را ببينيم، از اين به بعد من هم به قم مي­آيم، و همينطور شد ـ مرحوم آقا فخر تهراني براي هميشه تهران را ترك كردند و مقيم قم شدند ـ هر دو مجرد بوديم، منزلي در منطقة نيروگاه تهيه كرديم و با يكديگر] من و حاج آقا فخر[ به مدّت دو سال در آن زندگي كرديم و اين رابطه صميمي و عاشقانه كه بين­الاثنين بود قريب به 30 سال ادامه داشت ".
معظم­له در اوائل انقلاب با مرحوم حضرت آیه الله كشمیری و مرحوم جعفر آقا مجتهدی آشنا شدند. در این رابطه می­فرمایند<span> </span>:


معظم­له در اوائل انقلاب با مرحوم حضرت آيه الله كشميري و مرحوم جعفر آقا مجتهدي آشنا شدند. در اين رابطه مي­فرمايند<span> </span>:
" از اوّل ورود جعفرآقا به قم (1359) تا حدود هفت سالی كه جعفر آقا در قم بودند، ماهی دو یا سه مرتبه با ایشان دیدار و خلوت داشتم. لكن ارتباط با آیت الله كشمیری (قدس سره) صمیمی­تر و عاشقانه­تر از دیگران بود ".  


" از اوّل ورود جعفرآقا به قم (1359) تا حدود هفت سالي كه جعفر آقا در قم بودند، ماهي دو يا سه مرتبه با ايشان ديدار و خلوت داشتم. لكن ارتباط با آيت الله كشميري (قدس سره) صميمي­تر و عاشقانه­تر از ديگران بود ".
و نیز فرمودند:


و نيز فرمودند:
" حدود بیست سال با آیت الله كشمیری (نور الله مرقده) در ارتباط بودم و در تمام این مدت، هفته­ای چند مرتبه به دیدار ایشان می­رفتم و متقابلاًایشان هم یكی، دو بار در هفته به منزل حقیر می­آمدند و اگر چند روز بین ملاقات­ها فاصله می­افتاد، حضرت آیه الله كشمیری(ره) به خانواده­شان می­فرمودند كه: به فلانی ] آیت الله مبشر[ تلفن كن یا او بیاید منزل ما و یا من به منزل ایشان بروم ".


" حدود بيست سال با آيت الله كشميري (نور الله مرقده) در ارتباط بودم و در تمام اين مدت، هفته­اي چند مرتبه به ديدار ايشان مي­رفتم و متقابلاًايشان هم يكي، دو بار در هفته به منزل حقير مي­آمدند و اگر چند روز بين ملاقات­ها فاصله مي­افتاد، حضرت آيه الله كشميري(ره) به خانواده­شان مي­فرمودند كه: به فلاني ] آيت الله مبشر[ تلفن كن يا او بيايد منزل ما و يا من به منزل ايشان بروم ".
=='''منبع'''==
پایگاه اطلاع رسانی حضرت ایت الله علامه ذوالمعارج حاج شیخ مصطفی نورانی اردبیلی
<br />
<br />
 
[[رده:علمای کاشان]]
==منبع==
[[رده:اساتید درس خارج]]
[http://www.all-norani.blogfa.com/post/563 پایگاه اطلاع رسانی حضرت ایت الله علامه ذوالمعارج حاج شیخ مصطفی نورانی اردبیلی]
[[رده:اساتید اخلاق]]
[[رده:استاد اخلاق]]
[[رده:استاد درس خارج]]
[[رده:معاصرین حی]]
[[رده:معاصرین حی]]
[[رده:علمای کاشان]]
[[رده:مجتهدین]]
[[رده:مدرسین]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲، ساعت ۱۸:۰۴

خلیل مبشر کاشانی معروف به آیت الله مبشر كاشانی ( متولد 1330ش) در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند.

مبشر کاشانی.jpg


زندگینامه

خلیل مبشر كاشانی در سال 1330 هـ ش در شهرستان كاشان چشم به جهان گشودند. وی تحصیلات ابتدایی؛راهنمایی را در كاشان گذرانده و پس از اتمام تحصیلات متوسطه دبیرستان در سال 1347 هـ ش به تحصیلات مقدماتی حوزوی پرداختند.

در سال 1348 هـ ش جهت ادامه تحصیل به شهر علم و فقاهت قم المقدسه هجرت نموده و پس از اتمام سطوح مختلفه، با حضور مستمر در دروس خارج فقه و اصول علمای اعلام و آیات عظام با عنایت الهی و با توجّهات خاصّه حضرت بقیه الله الاعظم (عج) در سال 1367 به درجه رفیع اجتهاد نائل آمدند.

اساتید

وی مطوّل را نزد آیت الله فشاركی؛ «قوانین» را نزد مرحوم آیت الله مدرس افغانی؛ «مكاسب محرّمه» را در محضر مرحوم آیه الله سید ابوالفضل نبوی قمی «بیع و خیارات مكاسب» را  خدمت مرحوم آیت الله حاج شیخ جلال طاهر شمسی و «كفایه الاصول» را نزد مرحوم آیت الله ستوده و «اشارات بوعلی» را نزد آیت الله جلیلی تلمّذ نمودند.

مرجع عالیقدر، «خارج مكاسب محرّمه» و «خارج كفایه الاصول» را به طور خصوصی نزد حضرات آیات: نبوی قمی(قدس سره) و طاهر شمس(ره) و نیز خارج اصول را از محضر حضرت آیه الله العظمی جواد تبریزی (دام ظلّه) (در بدو ورود ایشان به حوزة مقدمه قم) و قاعده لاضرر را نزد مرحوم حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری و خارج فقه- مقداری از مبحث حج و تمام مباحث قضا و حدود ودیات ـ را از محضر پر فیض مرجع عالیقدر، حضرت آیه الله العظمی گلپایگانی(قدس سرّه) تلمّذ و استفاده نمودند. ناگفته نماند كه ایشان از افاضات دروس فقهی مرحوم حضرت آیت اللهحاج شیخ كاظم تبریزی و مرحوم آیت اللهمرعشی نجفی (قدس سرهما)، نیز بهره برده­اند .

مبارزات سیاسی

ایشان از 12 سالگی وارد مبارزات سیاسی شدند و مبارزات پیوسته ایشان تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت. جوانی هفده ساله بودند كه علیه رژیم منحوس پهلوی سخنرانی می­كردند و هنوز سخنرانیهای آتشین و افشاگرانه ایشان در اذهان مردم و انقلابیون شهرهای كاشان و فریدونكنار باقی است.افشاگریهای شجاعانه و صریح ایشان چنان بود كه حتّی تعجب بعضی از انقلابیون را برمی انگیخت و در پایان یكی از همین سخنرانیها كه در آن الفاظی مانند «دودمان ننگین پهلوی و .....»  داشتند، در یكی از مساجد كاشان با حضور بیش از هزار مستمع دستگیر و به كمیته مشترك (مركز شكنجه ساواك در تهران) منتقل شدند.

پس از سه ماه به زندان قصر تهران منتقل گشته و در مجموع بعد از شش ماه حبس و شكنجه در شب دوم بهمن سال 1357، در پی تهاجم مردم به زندانها، همراه با تمام زندانیان و محكومین سیاسی آزاد شدند و با استقبال بی نظیر مردم كاشان ـ كه از خاطر مردم انقلابی كاشان محو نمی گردد ـ به مولد خود بازگشتند.

ابعاد مختلف علمی

معظم له در علوم مختلف حوزوی به درجات عالیه نائل آمدند:

از نظر فقهی درسن 35 سالگی به درجه رفیع اجتهاد رسیدند و بسیاری از حضرات آیات در همان زمان و بعد از آن، به مقام والای فقهی و درك عمیق ایشان، اذعان داشته­اند. حضرت آیه الله العظمی حاج شیخ ابوالفضل خوانساری (قدس سره) و همچنین  حضرت آیت اللهملك حسینی (مدّظله) درجه اجتهاد و قابلیت مرجعیت ایشان را كتباً مرقوم و امضاء نموده­اند.

در علوم اعتقادی ـ در مباحث توحید، نبوت، امامت ، معاد ـ و در معارف اسلامی ـ مانند: فلسفه و كلام ـ و در مباحث اخلاق نظری و عرفان نظری و تفسیر، عالمی كم نظیر می­باشند و در همین زمینه­ها آثار خطی زیادی  از ایشان به جا مانده كه امید است هرچه زودتر به چاپ رسد .

تدریس

روش تحصیلی و تدریس  ایشان چنین  بوده كه بعد از خواندن هر كتابی از كتب حوزوی؛ به تدریس همان كتاب مشغول می­شدند. ابتدا، حدود 5 سال ادبیات عرب را تدریس فرمودند و سپس به تدریس شرح لمعه و مكاسب و كفایه و شرح تجرید پرداختند. به طوری كه هر كتاب را چند دوره تدریس نموده­اند.حضرت آیه الله مبشر كاشانی از سال 1368 به تدریس درس خارج فقه و اصول مشغول شدند و هم اكنون تدریس ایشان در دفتر معظم له ادامه دارد و بحمدلله تقریرات تدریس خارج فقه ایشان (كتاب صلاه) در چند جلد تدوین گشته و آماده چاپ می­باشد .

همراه با عرفا و سالكین الی الله

معظم­له علاوه بر مقامات علمی؛ در مباحث عرفانی نیز به مقامات عالیه نائل آمده، و بحمدلله، امروز یكی از استوانه­های عرفان در حوزه علمیه قم به شمار می­آیند. مرجع عالیقدر در پاسخ به عزیزانی كه مكرر از چگونگی ارتباط معظم له با عرفای بزرگ سؤال می­كردند، چنین فرموده­اند :

" بنده روز اول ورودم به حوزه مقدسه قم با حضرت آیه الله العظمی بهاءالدینی(ره) آشنا شدم و سلوك زندگی بی ­پیرایه و عارفانه ایشان، چنان مرا به خود جذب نمود كه هر ظهر و شب در نماز جماعت ایشان شركت می­كردم. و هرگاه فرصت شركت در نماز آن بزرگوار میسر نبود، در نماز جماعت حضرات آیات عظام: اراكی، مرعشی نجفی(رحمهما الله) و بهجت(مدظله العالی) حضور می­یافتم."

روابط صمیمی و نزدیك ایشان با حضرت آیه الله بهاء الدینی(ره) آن گونه بود كه آن عارف فقید چندین مرتبه به كاشان ـ و منزل پدری معظم له ـ وارد شده و آنجا را با قدوم خود متبرك فرمودند.

حضرت آیه الله مبشر كاشانی، یكسال پس از ورود به قم با عارف فرزانه مرحوم سید ذبیح الله قوامی معروف و مشهور به «حاج آقا فخر تهرانی» آشنا شدند.

در این رابطه، معظم له می­فرمایند:

" آن بزرگوار ] مرحوم حاج آقا فخر تهرانی [ ، شب­های چهارشنبه از تهران، جهت زیارت حضرت معصومه (سلام الله علیها) و تشرّف به مسجد مقدس جمكران به قم آمدند و در این راستا، آشنایی من با آن مرحوم زیاد و زیادتر شد. تا جایی كه روزی فرمودند .

اینطور نمی­شود كه ما هفته­ای یك یا دو روز همدیگر را ببینیم، از این به بعد من هم به قم می­آیم، و همینطور شد ـ مرحوم آقا فخر تهرانی برای همیشه تهران را ترك كردند و مقیم قم شدند ـ هر دو مجرد بودیم، منزلی در منطقة نیروگاه تهیه كردیم و با یكدیگر] من و حاج آقا فخر[ به مدّت دو سال در آن زندگی كردیم و این رابطه صمیمی و عاشقانه كه بین­الاثنین بود قریب به 30 سال ادامه داشت ".

معظم­له در اوائل انقلاب با مرحوم حضرت آیه الله كشمیری و مرحوم جعفر آقا مجتهدی آشنا شدند. در این رابطه می­فرمایند :

" از اوّل ورود جعفرآقا به قم (1359) تا حدود هفت سالی كه جعفر آقا در قم بودند، ماهی دو یا سه مرتبه با ایشان دیدار و خلوت داشتم. لكن ارتباط با آیت الله كشمیری (قدس سره) صمیمی­تر و عاشقانه­تر از دیگران بود ".

و نیز فرمودند:

" حدود بیست سال با آیت الله كشمیری (نور الله مرقده) در ارتباط بودم و در تمام این مدت، هفته­ای چند مرتبه به دیدار ایشان می­رفتم و متقابلاًایشان هم یكی، دو بار در هفته به منزل حقیر می­آمدند و اگر چند روز بین ملاقات­ها فاصله می­افتاد، حضرت آیه الله كشمیری(ره) به خانواده­شان می­فرمودند كه: به فلانی ] آیت الله مبشر[ تلفن كن یا او بیاید منزل ما و یا من به منزل ایشان بروم ".

منبع

پایگاه اطلاع رسانی حضرت ایت الله علامه ذوالمعارج حاج شیخ مصطفی نورانی اردبیلی