این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «مدرسه هارون ولایت»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(نام کاربری حذف شد)
جز (Alahdadian صفحهٔ مدرسه نقاشان را به مدرسه هارون ولایت منتقل کرد)
 
سطر ۴۵: سطر ۴۵:
== پانویس ==
== پانویس ==
[[رده:مدارس علمیه اصفهان]]
[[رده:مدارس علمیه اصفهان]]
[[رده:مدارس علمیه]]
[[رده:مدارس علمیه برادران]]
[[رده:مدارس علمیه تاریخی]]
[[رده:مدارس علمیه تاریخی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ خرداد ۱۴۰۲، ساعت ۱۱:۳۹

ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت قبل از صفوی
آدرس نزدیک تختگاه هارون ولایت بوده است.
وضعیت: تخریب
علّت نام گذاری: نزدیکی به امام زاده هارون ولایت
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

تحقیق مرحوم مصلح الدین مهدوی

مرحوم سید مصلح الدین مهدوی در کتاب اصفهان دارالعلم شرق اینگونه ذکر کرده اند: [مهدوی:] میرزا طاهر نصرآبادی در تذکره ی خود «ص 204» در شرح حال درویش یوسف می نویسد:

«درویش یوسف کشمیری به اصفهان آمده تأهل میل نمود و مدتی در مدرسه ی نقّاشان واقع در تختگاه هارون ولایت ساکن بود. بعد از آن در کنار عالیجاه وقایع نویس و اقوام ایشان خانه ای بهم رسانیده، حضرات کمال مهربانی با او داشتند مشارّالیه از فنون علوم بهره داشته، مجلس آرا بود و ...».

«نگارنده گوید ظاهرا مدرسه نقّاشان همان مدرسه هارون ولایت می باشد.»

قبلا متذکّر شدیم که در زاویه ی جنوب غربی صحن و بارگاه امامزاده هارون ولایت، مدرسه ی کوچکی از آثار میرزا شاه حسین مورّخ به سال 918 ه. ق. موجود است و همچنین عبارت مرحوم انصاری را درباره ی سنگاب آن که قسمتی از بت سومنات است، مطالبی نقل کردیم، اکنون می گوییم: از فحوای کلام انصاری وجود مدرسه را تا قبل از صفویّه می توان حدس زد، امّا این که در چه زمانی و به وسیله ی چه کسی بنیان شده معلوم نیست، احتمال این که مربوط به عهد غزنویان و سلاجقه باشد بعید به نظر نمی رسد، امّا دلیل قاطعی در دست نیست، امّا نسب امام زاده:

در این که این مقبره قرنها قبل از صفویّه از اماکن متبرّکه و مورد نظر شیعیان بوده است، تردیدی نیست، لکن در کتب انساب، صریحا ذکری از آنها نشده است و در بین اولاد ائمه ی اطهار- علیهم السلام- چندین نفر به نام «هارون» در اصفهان بوده اند که همگی به جلالت قدر و منزلت و علوّ مکان شهرت داشته و هم در این شهر وفات یافته و مدفون شده اند که باید صاحب این قبر یکی از آنها باشد که ذیلا به نام برخی از آنها اشاره می شود:

1- هارون بن امام موسی الکاظم (ع): میر محمّد قاسم مختاری سبزواری در تعلیقات خود بر کتاب «عمده الطالب» و هم چنین شیخ نور الدین عاملی و سیّد حسین بن مساعد حائری، وی را فرزند بلاواسطه ی امام می دانند و حضرت آیت اللّه سیّد شهاب الدین مرعشی نجفی نیز همین قول را تأیید می نمایند.

2- هارون بن محمّد بن احمد بن جعفر بن هارون ابن امام موسی الکاظم- علیه السلام- بنا به نقل «تاریخ سیستانی».

3- هارون بن احمد بن جعفر بن هارون الامام موسی الکاظم- علیه السلام- (مشاهد القمره، ص 13) که گویا در زمان مستعصم عباسی در اصفهان شهید گردید.

4- هارون بن علی از اولاد و احفاد حضرت هادی- امام علی النقی علیه السّلام- (به نقل از میزان الانساب، ص 47) که در کتاب نام برده گوید: ظاهر این است که آن جناب باشد، چنانکه در بعضی از کتب معتبره مذکور شده است.

5- هارون بن محمّد بن زید بن الحسن، که او را در اصفهان شهید کردند و از اولاد و احفاد حضرت امام حسن مجتبی (علیه السلام) می باشد (میزان الانساب، ص 47).

بنابر اقوال مذکور انتساب جناب هارون به حضرت موسی بن جعفر- علیه السلام- بدون تردید بوده و شهرت اسم در تمامی ادوار این چنین بوده است.

بنابراین چون اقوالی که ایشان را فرزند بلاواسطه ی امام می دانند، معتبر است، به قطع و یقین ایشان فرزند بلاواسطه ی امام است.[۱]

پانویس

  1. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 269