این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

تفاوت میان نسخه‌های «محمدرفیع طباطبایی نائینی»

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Kh1.Abedi صفحهٔ محمد رفیع طباطبایی نائینی را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به محمدرفیع طباطبایی نائینی منتقل کرد)
(تیتر وفات، زدن رده مدفونین، لینک زدن ، ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
'''ميرزا محمدرفيع طباطبايى نائينى''' فرزند سيد حيدر بن زين الـدين متـوفى 1082 هجرى قمرى مشهور به «'''ميرزا رفيعا'''»، نسبش از جانب پدر به امام حسن (عليه السلام) و از طرف مادر به امام حسين (عليه السلام) مى رسد. <ref> رفيعى مهرآبادى، آتشكده اردستان، ج2 ،صص278 و 279).</ref>.
'''ميرزا محمدرفيع طباطبايى نائينى''' فرزند سيد حيدر بن زين الـدين مشهور به «'''ميرزا رفيعا'''» که نسبش از جانب پدر به امام حسن (عليه السلام) و از طرف مادر به امام حسين (عليه السلام) مى رسد. <ref> رفيعى مهرآبادى، آتشكده اردستان، ج2 ،صص278 و 279).</ref>.


{{نیازمند تکمیل}}
==معرفی==
ميـرزا [[ابوالحسن طباطبایی زواره‌ای|ابوالحسـن جلـوه]] ازحكماى بزرگ دوره ى قاجار نسبش به اين فيلسوف بزرگ مى رسد.او یکی از بزرگترین فلاسفه و علماى بزرگ عصر صفوى است.


==زندگی نامه==
اساتيد وى را بزرگى همچون علامه [[شیخ بهایی|شيخ بهايى]]، [[ابوالقاسم فندرسکی|ميرفندرسكى]] و ملّا [[عبدالله بن حسین شوشتری|عبداللّه شوشترى]] و [[محمدباقر استرآبادی|ميرداماد]] نقل كرده اند و بزرگانى چـون علامه [[علامه محمد تقی مجلسی|مجلسى]]، شيخ [[محمدبن حسن حر عاملی|حرّ عاملى]] و [[سيد نعمت‌اللّه جزايرى|سيد نعمت اللّه جزايرى]] از محضر او بهره جسته اند. چنانكه علامه مجلسى در آثار خود از وى با احترام ياد مـى كنـد وى را بـا عنـوان «سيّدالحكماء و المتألهين» مى ستايد.
نسب ميـرزا ابوالحسـن جلـوه از ميرزا رفيعا ازحكماى بزرگ دوره ى قاجار نسبش به اين فيلسوف بزرگ مى رسد. فلاسفه و علماى بزرگ عصر صفوى است. اساتيد وى را بزرگى همچون علامه [[شیخ بهایی|شيخ بهايى]]، [[ابوالقاسم فندرسکی|ميرفندرسكى]] و ملّا [[عبدالله بن حسین شوشتری|عبداللّه شوشترى]] و [[محمدباقر استرآبادی|ميرداماد]] نقل كرده اند و بزرگانى چـون علامه [[علامه محمد تقی مجلسی|مجلسى]]، شيخ [[محمدبن حسن حر عاملی|حرّ عاملى]] و سيد نعمت اللّه جزايرى از محضر او بهره جسته اند. چنانكه علامه مجلسى در آثار خود از وى با احترام ياد مـى كنـد وى را بـا عنـوان «سيّدالحكماء و المتألهين» مى ستايد.
   
   
وى در فقه، فلسفه، تفسير و حديث استاد مسلّم بود. از جمله آثارش مى توان به شجره الهيه در اصول عقايد مذهبى به فارسى، شـرح اصول كافى، شرح [[صحيفه سجاديه|صحيفه ى سجاديه]]، رساله ى تشكى و شرح اشـارات ابـوعلى سـينا ياد كرد. وى در شعر نيز استادى ماهر بوده است.
وى در فقه، فلسفه، تفسير و حديث استاد مسلّم بود. . وى در شعر نيز استادى ماهر بوده است.


[[سید محمدباقر خوانساری|صاحب روضات الجنات]] <ref>روضات الجنات، ج5 ،صص540 و 541.</ref>. راجع به او مى نويسـد<span> </span>:  <blockquote>«آن جنـاب از اسـاتيد علامـه مجلسى است و در سال 1080 يا 1082 در سن هشتاد و پـنج سـالگى در اصـفهان وفات يافته و در مزار [[تخت فولاد]] دفن شده و شاه سليمان صـفوى قبـه اى عـالى بـر مزارش بنا كرده است. در تذكره ى نصرآبادى آمده است: رفيعا از ولايت نائين و از اولياء بالا و پـايين است. هرگز شاهبازى مثل او در هواى تجريد بال پرواز نگشوده و هيچگاه سـياحى  همچو او بيابـان تفريـد و ارشـاد را نپيمـوده ،لطيفـه هـاى شـورانگيزش نمكـين و گفتگوهاى شيرينش دلنشين، طبعش از لطف خالى نيست.» </blockquote>اين شعرها از اوست:
اين شعرها از اوست:


{{شعر}}
{{شعر}}
{{ب|در كعبـه اگـر بـاده خـورى جـرم نـدارد |انديشه مكن صاحب اين خانه بزرگ است }}
{{ب|در كعبـه اگـر بـاده خـورى جـرم نـدارد |انديشه مكن صاحب اين خانه بزرگ است }}
{{ب| قضا از بس پريشان كرده هرجا روزى ما را |به هر در از خجالت ريختم سامان دريـا را <ref>تذكره نصرآبادى، ج1 ،صفحات 128 و 129)مرحوم همايى مطالب تذكره نصرآبادى را عيناً در كتـاب خود آورده است(.</ref>}}
{{ب| قضا از بس پريشان كرده هرجا روزى ما را |به هر در از خجالت ريختم سامان دريـا را <ref>تذكره نصرآبادى، ج1 ،صفحات 128 و 129)مرحوم همايى مطالب تذكره نصرآبادى را عيناً در كتـاب خود آورده است(.</ref>}}
{{پایان شعر}}
{{پایان شعر}}<blockquote> </blockquote>در ادامه ى ابيات ذكـر شـده توسـط نصـرآبادى يـك ربـاعى ديگـر در مـذمت ريشداران نقل شده است كه سيد عبدالحجـة بلاغـى در تـاريخ نـايين انتسـاب آن رباعى را به رفيعا اشتباه مى داند و به استناد به كتاب رياض العارفين آن را متعلّق بـه رفيقاى يزدى مى داند كه به دليل مشابهت رفيعا و رفيقا اشتباه شده اسـت . وى حتّـى بيت اول را شايسته ى رفيعا نمى داند. 


در ادامه ى ابيات ذكـر شـده توسـط نصـرآبادى يـك ربـاعى ديگـر در مـذمت ريشداران نقل شده است كه سيد عبدالحجـة بلاغـى در تـاريخ نـايين انتسـاب آن رباعى را به رفيعا اشتباه مى داند و به استناد به كتاب رياض العارفين آن را متعلّق بـه رفيقاى يزدى مى داند كه به دليل مشابهت رفيعا و رفيقا اشتباه شده اسـت . وى حتّـى بيت اول را شايسته ى رفيعا نمى داند. 
هـدايت نيـز در گلـزار جاويـدان راجـع بـه او مى نويسد: <blockquote>«رفيعا نائينى اهل ترك و تجريد بوده و طريـق ارشـاد پيمـوده چنـد بـه ايروان رفت و از آنجا روانه مشهد شد و پس از دو سال توقف بـه اصـفهان رفـت و معاصر [[محمدطاهر بن محمدتقی نصرآبادی|محمدطاهر نصرآبادى]] است و در ادامه پنج بيت از اشعار او را نقل مى كند كـه فقط بيت زير در آثار قبل بدان اشاره نشده است:  
 
هـدايت نيـز در گلـزار جاويـدان راجـع بـه او مى نويسد: <blockquote>«رفيعا نائينى اهل ترك و تجريد بوده و طريـق ارشـاد پيمـوده چنـد بـه ايروان رفت و از آنجا روانه مشهد شد و پس از دو سال توقف بـه اصـفهان رفـت و معاصر محمدطاهر نصرآبادى است و در ادامه پنج بيت از اشعار او را نقل مى كند كـه فقط بيت زير در آثار قبل بدان اشاره نشده است:  
{{شعر}}
{{شعر}}
{{ب|خصم دائم در عذاب از ساده لوحى هاى ماست| انتقــام زشــت را آئينــه نيكــو مــى كشــد<ref>هدايت، محمود، گلزار جاويدان، ج1 ،ص557. </ref>»}}
{{ب|خصم دائم در عذاب از ساده لوحى هاى ماست| انتقــام زشــت را آئينــه نيكــو مــى كشــد<ref>هدايت، محمود، گلزار جاويدان، ج1 ،ص557. </ref>»}}
{{پایان شعر}}</blockquote>بر سنگ مزار چنين نگاشته است:
{{پایان شعر}}</blockquote>ميرزا رفيعا چندين پسر داشت كه يكى از آنها ابوالحسن بهاءالدين محمد اسـت و سيد حسين مجمر اصفهانى(متوفى به سال 1225)شاعر معروف عهد قاجاريه، نـواده ى  اوست. <ref> آتشكده اردستان، ج1 ،ص187.</ref>.<ref> تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان صص280-282.</ref>
 
==آثار==
از جمله آثارش مى توان به:
 
#[[شجره الهيه در اصول عقايد مذهبى به فارسى]]
#شـرح [[اصول كافى]]
#شرح [[صحيفه سجاديه|صحيفه ى سجاديه]]
#رساله ى تشكى
#شرح [[اشـارات ابـوعلى سـينا]] ياد كرد.
 
<br />
 
==وفات==
وی متـوفاى 1082 هجرى قمری است و مزار اين شاعر و عارف و فيلسوف نامى اكنون در انتهای قسمت جنوبی [[تخت فولاد]] در [[تکیه میرزا رفیعا]] در محدوده ى نيروى هوايى سـپاه قرار گرفته است.
 
 
 
[[سید محمدباقر خوانساری|صاحب روضات الجنات]] <ref>روضات الجنات، ج5 ،صص540 و 541.</ref>. راجع به او مى نويسـد<span> </span>:<blockquote>«آن جنـاب از اسـاتيد علامـه مجلسى است و در سال 1080 يا 1082 در سن هشتاد و پـنج سـالگى در اصـفهان وفات يافته و در مزار تخت فولاد دفن شده و شاه سليمان صـفوى قبـه اى عـالى بـر مزارش بنا كرده است. در تذكره ى نصرآبادى آمده است: رفيعا از ولايت نائين و از اولياء بالا و پـايين است. هرگز شاهبازى مثل او در هواى تجريد بال پرواز نگشوده و هيچگاه سـياحى  همچو او بيابـان تفريـد و ارشـاد را نپيمـوده ،لطيفـه هـاى شـورانگيزش نمكـين و گفتگوهاى شيرينش دلنشين، طبعش از لطف خالى نيست.» </blockquote>بر سنگ مزار چنين نگاشته است:
{{شعر}}
{{شعر}}
{{ب| بتاريخ فوتش خردمنـد گفـت| مقــام رفيــع مقــام رفيــع}}.   
{{ب| بتاريخ فوتش خردمنـد گفـت| مقــام رفيــع مقــام رفيــع}}.   
{{پایان شعر}}
{{پایان شعر}}
مزار اين شاعر و عارف و فيلسوف نامى اكنون در محدوده ى نيروى هوايى سـپاه قرار گرفته است. ميرزا رفيعا چندين پسر داشت كه يكى از آنها ابوالحسن بهاءالدين محمد اسـت و سيد حسين مجمر اصفهانى(متوفى بسال 1225)شاعر معروف عهد قاجاريه نـواده ى  اوست. <ref> آتشكده اردستان، ج1 ،ص187.</ref>.<ref> تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان صص280-282.</ref>


==پانویس==
==پانویس==
سطر ۳۴: سطر ۴۸:
[[رده:کتاب تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان]]
[[رده:کتاب تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان]]
[[رده:شعرای روحانی حوزه علمیه اصفهان]]
[[رده:شعرای روحانی حوزه علمیه اصفهان]]
[[رده:مدفونین در تخت فولاد]]

نسخهٔ ‏۱۷ آبان ۱۴۰۱، ساعت ۱۱:۴۸

ميرزا محمدرفيع طباطبايى نائينى فرزند سيد حيدر بن زين الـدين مشهور به «ميرزا رفيعا» که نسبش از جانب پدر به امام حسن (عليه السلام) و از طرف مادر به امام حسين (عليه السلام) مى رسد. [۱].

معرفی

ميـرزا ابوالحسـن جلـوه ازحكماى بزرگ دوره ى قاجار نسبش به اين فيلسوف بزرگ مى رسد.او یکی از بزرگترین فلاسفه و علماى بزرگ عصر صفوى است.

اساتيد وى را بزرگى همچون علامه شيخ بهايى، ميرفندرسكى و ملّا عبداللّه شوشترى و ميرداماد نقل كرده اند و بزرگانى چـون علامه مجلسى، شيخ حرّ عاملى و سيد نعمت اللّه جزايرى از محضر او بهره جسته اند. چنانكه علامه مجلسى در آثار خود از وى با احترام ياد مـى كنـد وى را بـا عنـوان «سيّدالحكماء و المتألهين» مى ستايد.

وى در فقه، فلسفه، تفسير و حديث استاد مسلّم بود. . وى در شعر نيز استادى ماهر بوده است.

اين شعرها از اوست:

در كعبـه اگـر بـاده خـورى جـرم نـدارد انديشه مكن صاحب اين خانه بزرگ است
قضا از بس پريشان كرده هرجا روزى ما را به هر در از خجالت ريختم سامان دريـا را [۲]

در ادامه ى ابيات ذكـر شـده توسـط نصـرآبادى يـك ربـاعى ديگـر در مـذمت ريشداران نقل شده است كه سيد عبدالحجـة بلاغـى در تـاريخ نـايين انتسـاب آن رباعى را به رفيعا اشتباه مى داند و به استناد به كتاب رياض العارفين آن را متعلّق بـه رفيقاى يزدى مى داند كه به دليل مشابهت رفيعا و رفيقا اشتباه شده اسـت . وى حتّـى بيت اول را شايسته ى رفيعا نمى داند. هـدايت نيـز در گلـزار جاويـدان راجـع بـه او مى نويسد:

«رفيعا نائينى اهل ترك و تجريد بوده و طريـق ارشـاد پيمـوده چنـد بـه ايروان رفت و از آنجا روانه مشهد شد و پس از دو سال توقف بـه اصـفهان رفـت و معاصر محمدطاهر نصرآبادى است و در ادامه پنج بيت از اشعار او را نقل مى كند كـه فقط بيت زير در آثار قبل بدان اشاره نشده است:

خصم دائم در عذاب از ساده لوحى هاى ماست انتقــام زشــت را آئينــه نيكــو مــى كشــد[۳]»

ميرزا رفيعا چندين پسر داشت كه يكى از آنها ابوالحسن بهاءالدين محمد اسـت و سيد حسين مجمر اصفهانى(متوفى به سال 1225)شاعر معروف عهد قاجاريه، نـواده ى اوست. [۴].[۵]

آثار

از جمله آثارش مى توان به:

  1. شجره الهيه در اصول عقايد مذهبى به فارسى
  2. شـرح اصول كافى
  3. شرح صحيفه ى سجاديه
  4. رساله ى تشكى
  5. شرح اشـارات ابـوعلى سـينا ياد كرد.


وفات

وی متـوفاى 1082 هجرى قمری است و مزار اين شاعر و عارف و فيلسوف نامى اكنون در انتهای قسمت جنوبی تخت فولاد در تکیه میرزا رفیعا در محدوده ى نيروى هوايى سـپاه قرار گرفته است.


صاحب روضات الجنات [۶]. راجع به او مى نويسـد :

«آن جنـاب از اسـاتيد علامـه مجلسى است و در سال 1080 يا 1082 در سن هشتاد و پـنج سـالگى در اصـفهان وفات يافته و در مزار تخت فولاد دفن شده و شاه سليمان صـفوى قبـه اى عـالى بـر مزارش بنا كرده است. در تذكره ى نصرآبادى آمده است: رفيعا از ولايت نائين و از اولياء بالا و پـايين است. هرگز شاهبازى مثل او در هواى تجريد بال پرواز نگشوده و هيچگاه سـياحى همچو او بيابـان تفريـد و ارشـاد را نپيمـوده ،لطيفـه هـاى شـورانگيزش نمكـين و گفتگوهاى شيرينش دلنشين، طبعش از لطف خالى نيست.»

بر سنگ مزار چنين نگاشته است:

.
بتاريخ فوتش خردمنـد گفـت مقــام رفيــع مقــام رفيــع

پانویس

  1. رفيعى مهرآبادى، آتشكده اردستان، ج2 ،صص278 و 279).
  2. تذكره نصرآبادى، ج1 ،صفحات 128 و 129)مرحوم همايى مطالب تذكره نصرآبادى را عيناً در كتـاب خود آورده است(.
  3. هدايت، محمود، گلزار جاويدان، ج1 ،ص557.
  4. آتشكده اردستان، ج1 ،ص187.
  5. تذکره شعرای تخت فولاد اصفهان صص280-282.
  6. روضات الجنات، ج5 ،صص540 و 541.

منبع

برگرفته از کتاب تذكره شعرای تخت فولاد اصفهان : معرفي شعراي مدفون در تخت فولاد اصفهان، عليرضا لطفي (حامد اصفهاني)، اصفهان: سازمان فرهنگی تفريحي شهرداري اصفهان، 1390، صص280-282.