این دانشنامه در حال تصحیح و تکمیل می باشد. از این رو محتوای آن قابل ارجاع نیست. پیشنهاد عناوین - ارتباط با ما

مدرسه زینب بیگم

از دانشنامه حوزه علمیه اصفهان
نسخهٔ تاریخ ‏۴ خرداد ۱۴۰۱، ساعت ۱۱:۳۶ توسط (نام کاربری حذف شد) (ایجاد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویژگی های ذکر شده اثر توسط مرحوم مهدوی
سال ساخت در عهد صفوی
آدرس خیابان شهید موحدیان فعلی و خیابان ثریای قدیم نزدیک چهارسوق نقاشی و چرخاب بوده است.
وضعیت: تخریب شده است.
علّت نام گذاری: به نام بانی زینب بیگم، دختر سلطان حسین صفوی
کد مؤلف AUTHORCODE00453AUTHORCODE

[مهدوی:] یکی از هفت مدرسه خواجو که تا اواخر عهد قاجاریه در اصفهان وجود داشته و سپس ویران شده و ظاهرا محل آن در حدود چهارسوق نقاشی و محلّه ی چرخاب «خیابان ثریّای قدیم و خیابان شهید موحّدیان فعلی» بوده است.

بنام زینب بیگم مشهور بوده است. بانی این مدرسه یکی از شاهزاده خانم های صفویّه بوده و معلوم نیست مدرسه به دست چه کسی و به چه منظوری خراب شده است؟

ظاهرا علت اصلی، بایر بودن مدرسه و خراب شدن محله بوده است و اینکه مؤلف کتاب «آثار ملی اصفهان» می نویسد: برحسب تجویز علمای دین مصالح ساختمانی آن در ساختن مسجد رحیم خان و شبستان مسجدنو بکار رفته است، یقینا اشتباه می باشد و آنچه مسلّم است قسمتی از مصالح ساختمانی هفت مدرسه مستهلک در مسجد محله نو «مسجد نو» و مسجد رحیم خان بکار رفته است و این حدود و اطراف آن مربوط به آقایان مسجد شاهی بوده است.

ظاهرا همین زینب بیگم بانی ساختمان حمام زینب بیگم واقع در محله کوشک است.

[تاریخ فرهنگ اصفهان] این مدرسه بنام زینب بیگم عمه شاه عباس بوده و تا این اواخر ویرانه های آن در وسط خیابان ثریّا (طرف شمالی آن)، بین اراضی مزروعی خودنمائی می کرد.

[کتاب حسین سلطان زاده] بانی مدرسه زینب بیگم واقع در نزدیکی محله چرخاب و چهار سوی نقّاشی، یکی از زنان حرمسرای سلاطین صفوی بود.

پس از آنکه ویرانی در بنای مدرسه راه یافت، همچون مدرسه پری خان خانم، با صلاح دید علمای مذهبی از مصالح آن در بنای مساجد رحیم خان و مسجد نو بهره برداری شد.[۱]

پانویس

  1. اصفهان دار العلم شرق، مهدوی، ص: 153